logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Image Quest Q770 - Pionowe pasy przy różnych rozdzielczościach i jasności

piotrdan 12 Sie 2006 23:56 2274 4
REKLAMA
  • #1 2910311
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Witam, czytałem posty dotyczące usterek w w/w monitorze ale nie znalazłem nic co przypomina usterkę w moim q770. Opiszę problem.
    Jakiś czas temu ( ok. 6 miesięcy ) zauważyłem że przy odpalaniu kompa pojawiają mi się czarne pionowe pasy, po zmianie rozdzielczości na 800x600 lub 1024x768 problem znikał i było ok. Z czasem problem pojawił się na rozdzielczości 800X600 i narastał . Czarne pasy coraz szersze, na 640x480 nie było już obrazu. Teraz pasy są już na rozdzielczości 1024x768. Zaczołem sprawdzać kiedy się zmniejszają lub zwiększają. Otóż kiedy daję jaśniej lub tło jest białe pasy znikają , kiedy jest ciemniej pojawiają się, jeszcze kiedy zmieniam geometrię obrazu przekręcając obraz w lewo tez znikają, w prawo znowu powstają. Teraz nie mam już niższych rozdzielczości a na 1024x768 jest już kiepsko. Pomyślałem że problem tkwi w zasilaniu i pozmieniałem kondensatory elektrolityczne po przetwornicy oraz po trafopowielaczu oczywiście nie wszystkie, tylko te które pracują bezpośrednio po diodzie prostowniczej oraz gdy był dalej dławik to za nim też zmieniłem elektrolit. Nie wiem czy wszystkie elektrolity ale nie mam dobrego schematu (tylko ten z elektrody na którym nic nie widać) i leciałem po ścieżkach. Niestety pasy nawet troszke nie ustąpiły i za bardzo nie wiem co dalej. Moja teoria na temat złego filtrowania napięć zasilających padła. Nie wiem co dalej, przecież nie wymienie wszystkich elektrolitów w monitorze :) . Zrobiłem zdjęcie , jest nieostre ale pasy widać dobrze. Proszę o pomoc, może ktoś się z tym spotkał
    Hyundai Image Quest Q770 - Pionowe pasy przy różnych rozdzielczościach i jasności
  • REKLAMA
  • #2 2910767
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Przykra usterka.Czy monitor podpięty do innego kompa albo po zmianie karty graf zachowuje się tak samo? Sprawdź pewność połączenia komp- monitor (D-sub).
  • REKLAMA
  • #3 2911134
    piotrdan
    Poziom 20  
    Witam, oczywiście sprawdziłem czy to nie wina karty, na nie szczęście to wina monitora. Nie potrafie sobie poradzić żeby płyte nie wkładać do obudowy, tylko podłączyć ją na zewnątrz. Wtedy może używając oscyloskopu znalazł bym może jakiś ślad lub usterkę. Niestety monitor tak jest skonstruowany że masy do kineskopu nie są na linkach tylko dotyka go szereg blaszek przyczepionych do płyty i po zmontowaniu najważniejszych żeczy nie da rady podejść sondą , nie mówiąc o spodzie płyty bo tam nawet kurz nie ma prawa dolecieć takie to zabudowane :) . Fajny monitor bo jestem z niego zadowolony (byłem) ale do serwisowania przeklęty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2911275
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie przesadzaj, nie jest tak źle.
    Wystarczy jak podłączysz masę na PK, inne możesz pominąć.
    W pierwszej kolejności sprawdź stabilność B+. W jednym ze starszych Hyundaii tworzył się jeden czarny, pionowy pas. Zależny od rozdzielczości i jasności. Winowajcą był 10µF/250V w B+.
    Sprawdź jeszcze kondki w torze H-fly na PK
    Miałem też podobny przypadek w którym ów Q770 nie pracował w niskich rozdzielczościach, ale nie miał takich pasów.
    Uszkodzenie było w przetwornicy, w sprzężeniu z trafopowielacza. Nie pamiętam który to element, ale jest tam zaledwie dioda , kondensator i dwa rezystory.
  • #5 2913397
    piotrdan
    Poziom 20  
    Witam,
    Odrazu odpowiem że usterka usunięta :)
    Oczywiście w trakcie wymiany kondensatorków pominołem jeden i to on jak na złość leżał. Po dopingującej treści postu "radoslawa13" postanowiłem wybebeszyć monitorek z obudowy, podłączyłem i walczyłem z nim cały dzień. Podpiołem oscyloskop, sprawdziłem zasilania pod kontem przydźwięku a tu jak na złość wszystko ok. Czepiłem się płytki kineskopu , sprawdzałem przebiegi na każdym przewodzie dochodzącym do płytki i na przemian wyzwalałem czarne pasy i likwidowałem żeby rozpoznać różnicę pomiędzy dobrym sygnałem i złym. Odziwo nic ciekawego nie znalazłem oprócz tego że zanikał sygnał RGB i (co mnie zmyliło) przy usterce gdy ekran był na maksa czarny , pojawiały sie zakłócenia na szynie I2C(poprostu szalała w nieustalonych stanach). Zainteresowało mnie jeszcze napięcie 7V , które miało 5.8V ale było czyste bez przydźwięku. Postanowiłem dopiąć jakiegoś elektrolita i nagle monitorek odżył. Idąc po ścieżkach doszedłem do przetworki gdzie stał wyschnięty 470uF i śmiał się. Po podłożeniu nowego, napięcie wzrosło o 1V. Kto by pomyślał że 1V narobi takiego bigosu a jednak. Opisałem w miare dokładnie problem bo może ktoś napotka na coś takiego.
    Serdeczne podziękowania dla tych którzy próbowali pomóc no i w jakiejś części pomogli. :D
REKLAMA