logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć panel kontrolny na płycie Fujitsu-Siemens? Brak oznaczeń pinów

szirok 14 Sie 2006 08:20 2523 12
  • #1 2913700
    szirok
    Poziom 12  
    Mam problem posiadam serwer microstara z plyta glowna dedykowana microstar, lecz okazalo sie, ze padl chipset na w/w plycie stad zakupilem plyte o zblizonych parametrach firmy Fujitsu-siemens, trzebabylo sie meczyc i przerabiac gniazdo zasilania do plyty z dluzszego na krotsze itp. lecz najgorsze, ze stanalem przed sporym problemem, rozbija sie on o smieszna "dyskoteke" ( panel kontrolny, power on/off,reset, hdd led itp). Nigdzie nie moge znalezc jak maja byc polaczone piny na nowej plycie, co uniemozliwia mi wlaczenie serwera mur.gif Boje sie polaczyc byle jak na chybil/trafil bo obawiam sie czy cos nie spale... Pomoc jaka uzyskalem z supportu siemensa w polskim centrum byla taka ze podeslali mi manuala, w ktorym i tak nie bylo oznaczen pinow ( olali mnie cieplym moczem, bo mowilem co potrzebuje...lecz podobno nie ma manuala do tej plyty glownej opisujacej jak podlaczyc to). Zatem chcialbym sie spytac, czy mozna to probowac podlaczac to za pomoca chybil/trafil? Czy istnieje ryzyko zniszczenia sprzetu w ten sposob?

a moze ktos wie jak znalezc to co mnie interesuje model plyty glownej to:
    W26361-W58-X-03
    lub
    D1419-A12 GS 4

z gory dziekuje za jakakolwiek porade.
  • Pomocny post
    #2 2913741
    hamergranit
    Poziom 11  
    na chybił trafił nic się nie stanie ;) najpierw zlokalizuj power i reset, na reszte wpadniesz sam ;)
  • #3 2914841
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    napewno?
  • #5 2915938
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    jak ma uruchomić, skoro niewie gdzie powerek podłączyć.. :):):) , w manualu niema , sprawdzaliśmy
  • #6 2916328
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wojtek(KeFir) napisał:
    jak ma uruchomić, skoro niewie gdzie powerek podłączyć.. :):):) , w manualu niema , sprawdzaliśmy

Nadal się nie dowiedziałem, co to za płyta lub z jakiego serwera pochodzi. Jeżeli dostaliście manual to do jakiego serwera on jest. Czy tego co podałem?
    Jeżeli nie to jakie ma złącze procesora / procesor, ile slotów pamięci/jakiego typu. Jakiego typu i ile złącz PCI. Ogólna charakterystyka płyty.

Na stronie, którą podałem jest dużo manuali do jednego tylko serwera. Może, w którymś jest opis panelu?
  • #7 2916656
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    model płyty podał szirok..

płyta jest 2x socket 604

6gniazd na DDR-ECC

64-bit PCI tez ma
  • #8 17364057
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Dzień Dobry. Czy udało się znaleźć rozkład wyprowadzeń złącza front panel, bo ja też potrzebuję? Złącze jest jak do stacji dyskietek. Pozdrawiam. Jarek.
  • #9 17364062
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Jak podłączyć panel kontrolny na płycie Fujitsu-Siemens? Brak oznaczeń pinów
  • #10 17437858
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Może jeszcze ktoś miałby inną wersję tego złącza, bo u mnie jest dwa razy więcej wyprowadzeń?
  • #11 17437942
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    @Jarek Pi. zapewne patrzysz na niewlasciwe zlacze lub masz inna plyte!
  • #13 17440290
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Raczej nie ma szans zebys znalazl opis pinow. Sam front panel zawiera porty usb, reset, power i mase innych rzeczy, stad ilosc pinow.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia panelu kontrolnego (front panel) do płyty głównej Fujitsu-Siemens, dedykowanej do serwera microstar, gdzie brak jest oznaczeń pinów na złączu. Użytkownik wymienił płytę główną na model Fujitsu-Siemens o podobnych parametrach po awarii chipsetu na oryginalnej płycie microstar, jednak nie może uruchomić serwera z powodu braku informacji o rozkładzie pinów panelu kontrolnego (power on/off, reset, HDD LED itp.). Pomoc techniczna Fujitsu-Siemens nie dostarczyła szczegółowego schematu. W dyskusji zasugerowano, że podłączenie "na chybił trafił" nie powinno uszkodzić sprzętu, a najważniejsze jest zlokalizowanie pinów power i reset. Wskazano również, że płyta to prawdopodobnie model z serii Siemens Primergy TX200 z dwoma socketami 604, 6 slotami DDR-ECC i 64-bit PCI. Udostępniono link do manuala TX200S2, jednak brak w nim szczegółowego opisu pinów front panel. W późniejszych postach pojawiły się zdjęcia złącza front panel oraz uwagi, że front panel zawiera wiele sygnałów (USB, reset, power itd.), co komplikuje identyfikację pinów. Użytkownicy sugerują, że brak oficjalnej dokumentacji wymusza próbę podłączenia metodą prób i błędów, z zachowaniem ostrożności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA