logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie świeci kontrolka ładowania i nie ładuje akumulatora

Haruś 15 Sie 2006 10:34 33509 16
REKLAMA
  • #1 2916939
    Haruś
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Witam.
    W mojej nubirce I 1.6 od zakupu nie zapala się kontrolka ładowania. Żarówka w zestawie wskaźników wymieniana - nic nie pomogło. Kilka dni temu w czasie jazdy rozładował mi się akumulator. Po jakiejś godzince udało mi się odpalić samochód i dojechać do garażu. Okazało się, że nie ładuje aku. Co, może być przyczyną. Na kabelku z alternatora do lampki kontrolnej pokazuje się małe napięcie przy dużych obrotach, natomiast na tym, który idzie do bezpieczników brak prądu. Jeździłem bez tej kontrolki kilka miesięcy i nic się nie działo.
  • REKLAMA
  • #2 2916968
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Witam

A jakie napięcie masz na przewodzie głównym(grubym mógł się obluzować na zacisku przy alternatorze)?
    Może zwiesiły się szczotki lub ich poprostu nie ma.Przyczyn nieładowania może być kilka , od samego paska po rozmaite uszkodzenia alternatora.Zewrzyj kabelek ,który idzie do kontrolki do masy ,powinna zapalić się lampka aku.Wypada sprawdzić an początek instalację i jak będzie ok to nie pozozstaje nic jak wytargać alter z auta.

powodzenia

Gietek
  • #3 2916979
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    w tym układzie bez kontrolki dasz rade jezdić ale nie bez zasilania regulatora.Pozdr.
  • #4 2916981
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2917033
    Haruś
    Poziom 17  
    Napięcia nie mam czym sprawdzić. Sprawdzam to żaróweczką. Alternator rozkręcałem. Szczotki i łożyska są nowe, przewód przykręcony, wtyczka włożona. Jednak dalej uszkodzenie nic się nie poprawiło.
  • REKLAMA
  • #6 2917045
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    w przypadku przerwy w uzwojeniu wirnika lampka też nie zaświeci
  • REKLAMA
  • #7 2917054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2917097
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Zgadza się, elektrit ma rację bo wywaliłem w kosz durzo takich prostowników nie mówiąc o regulatorach, zresztą tak jak w oplu ta sama kicha.Ale na początek można sprawdzić to co pisałem (sprawdzone już) bo zdarzały się "twarde sztuki" chodzi o prostowniki i regulatory.Więc pozostaje koledze Haruś wziąć lutowniczkę w dłoń i odlutować koreański złom od stojana i zamontować nowy.Przy czym po wywaleniu ustrojstwa dobrze by było sprawdzić stojan czy nie ma przebicia.Wyrównać na tokarce pierścienie wirnika,sprawdzić łożyska i poskładać.Jak robić to raz a dobrze.

Powodzenia

Gietek
  • #9 2918197
    Haruś
    Poziom 17  
    Rozumiem, że prostownik jest razem z regulatorem. Nic innego nie licząc szczotek tam nie widzę.
  • #10 2918229
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    odłącz cienki kabel od alternatora, który idzie do kontrolki, wtedy sprawdzisz czy dobry jest przewód i kontrolka, jak to będzie dobre to zobacz szczotki. Pozdrawiam
  • #11 2920298
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Zgadza się.Jak wylutujesz mostek to będziesz mógł go sprawdzić na stole.Robisz to za pomocą miernika.Sprawdzasz po koleji każdą diode w obu kierunkach.Jest ich razem z diodami wzbudzenia 9szt.Raczej będzie uwalona któraś w prostowniku.Przygotuj się na nie mały koszt(ok 400zl) , no chyba ,że włożysz coś z odzysku.
    Pozdrawiam.

Gietek
  • #12 2920976
    goldwinger
    elektrit napisał:
    6-cio diodowy,

to w końcu 6 czy 9 ?
  • #13 2921630
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Czytaj dokładnie posty. 6 mostek(prostownik) 3 diody wzbudzenia, razem wychodzi mi 9. Jeszcze jedno do kolegi Haruś - można odlutować regulator od mostka ale jak padł mostek to przypuszczam ,że regulator też poleciał.

Pozdrawiam

Gietek
  • #14 2921673
    goldwinger
    elektrit napisał że jest 6-diodowy więc zrozumiałem że nie ma diód wzbudzenia stąd moje zdziwienie i pytanie gdy napisałeś że jest ich 9
    A posty czytam zawsze wszystkie
    Pozdrawiam
  • #15 2921911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2923630
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Możliwe ale nie dam sobie ręki obciąć ,bo w nich też chyba ze trzy typy alternatorów montowali nasi koreańscy przyjaciele :D.

Gietek
  • #17 2978708
    Haruś
    Poziom 17  
    Kupiłem nowy alternator za 330zł. Cena części była zbyt duża. Teraz kontrolka świeci i ładuje aku.
    Dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Daewoo Nubira I 1.6 problemem było nieświecenie kontrolki ładowania oraz brak ładowania akumulatora. Wymiana żarówki w zestawie wskaźników nie rozwiązała problemu. Przyczyną mogły być uszkodzenia alternatora, takie jak obluzowanie grubego przewodu głównego, zużyte szczotki, uszkodzony prostownik lub regulator napięcia. W alternatorze zastosowano 6-diodowy mostek prostowniczy bez diod wzbudzenia, typowy dla koreańskich alternatorów Delco. Zalecano sprawdzenie przewodów, kontrolki, szczotek oraz pomiar diod prostownika miernikiem po odlutowaniu mostka. Uszkodzenie prostownika często pociąga za sobą awarię regulatora. Ostatecznie wymiana całego alternatora za 330 zł rozwiązała problem – kontrolka ładowania zaczęła świecić, a akumulator był prawidłowo ładowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA