logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawartość pamięci radia samochodowego Becker Be 3100

szajsung 27 Cze 2003 00:05 4833 17
REKLAMA
  • #1 265402
    szajsung
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zwracam się z zapytaniem czy ktoś posiada zawartość Pamięci 24c04 do radia samochodowego Becker Be 3100 ? Bo w tym nie mogę odczytać zawartości pamięci najprawdopodobniej jest uszkodzona. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich na forum MS
  • REKLAMA
  • #2 265448
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    myśle ze ci pomoge ale jutro bo nie mam zielonego pojecia gdzie lezy plyta z softem
  • REKLAMA
  • #3 265588
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    podaj więcej danych - procesor , jest ogólnie mało info na temat 3100 , może od innego modelu podpasuje , ale trzeba do czegoś go porównac , czekam na dane ...

no chyba że zdanek15 znajdzie wcześniej "złotą płytę" :wink:
  • #4 265692
    stawi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Spróbuj ten wsad.
    BECKER Audio 10 BE 3100
    Eeprom: 24LC04B
    Kod: 41142
    Załączniki:
    • be3100.zip (347 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 265742
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Zaraz, jak nie możesz czytać to czy radio pyta o kod (CODE lub WAIT)? Jak tak to pewnie wina programatora.
  • #6 266311
    szajsung
    Poziom 12  
    Dzięki za tak szybką odpowiedź żeczywiście z programatorem jest coś nie tak sprawdziłem tą pamięć na innym i ją odczytał lecz dla sprawdzenia chciałem ją zapisać i wyskakuje błąd informujący o nieprawidłowym wpisie. Kupiłem nową pamięć sprawdziłem na moim programatorze i bez problemu ją widzi. Zaraz spróbuję wpisać soft od "stawi" i powiadomie niebawem o rezultatach>Na razie dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 266341
    szajsung
    Poziom 12  
    Załądowałem ten soft i kod który zapisał "staw" chyba się nie zgadza bo po 3 próbach radio wyświetla wait na chyba 30 min. Jeśli można prosić o zweryfikowanie tego kodu "staw" byłbym bardzo zobowiązany i wdzięczny .
  • #8 266432
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    daj znac co wyszlo --kod 32334
    Załączniki:
    • Be3100.rar (300 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 266707
    szajsung
    Poziom 12  
    Załadowałem soft od "mariana pazdziocha " i niestety to samo nie przyjmuje kodu i po 3 próbach się blokuje i wypisuje weit Jeśli soft jest dobry to nie mam pojęcia co jest grane. Może ktoś wie w których to komórkach zapisany jest kod i ilość prób wpisania. Z góry dzięki za już uzyskaną pomoc. Pozdrawiam i proszę jeszcze o pomoc ! Czy ktoś w praktyce sprawdził te softy i mu działały? Proszę o odpowiedź.
  • #10 266767
    picador
    Poziom 33  
    może byś podał gdzie wskoczyła LB , będzie łatwiej

czyżby złota płyta zdanka15 była ostatnią szansą :?: , no i co znalazłeś :?:
  • #11 266870
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    za mojego bina daje sobie .....obciac.w piatek robilem ten model i cyka z tym wlasnie kodem.poza tym bin ktory pojawil sie wczesniej od STAWI tez jest poprawny.
  • REKLAMA
  • #12 266872
    picador
    Poziom 33  
    :arrow: szajsung zaczynasz dopiro przygogę z radio-code :?:
    może zmień sobie programator skoro masz problem z tą pamięcią , bo na tym się zatrzymasz , w tej sytuacji podesłanie 3 ,4 ... pliku będzie bez sensu :wink:
  • #13 267059
    szajsung
    Poziom 12  
    Radii na tym programatorze zrobiłem już znaczną ilość w tym programowałem najczęściej 24c04. Ale sprawdzę na innym pożyczonym i napiszę o rezultatach. Na razie wszystkim dziękuję za pomoc i do zobaczenia na forum.
  • #14 267432
    szajsung
    Poziom 12  
    Próbowałem programować na innym programatorze i to samo. Doszłem tylko to tego że zmieniając zawartość dwóch komórek pamięci mogę "kasować" czas który należy odczekać po 3 nieudanych próbach. Zmiana jest wprogramowywana do pamięci i widoczna w beckerze więc nie wiem czy to jest wina programatora !?sprawdziem na 2 W poniedziałek dodatkowo sprawdzę to na "maxie" Mam tylko jedno pytanie czy któryś z Szanownych Czytających ten post wie w których komórkach zawarty jest kod.
  • #15 267691
    picador
    Poziom 33  
    radio jest bardzo proste do zrobienia tylko trzeba przysiąść , dlatego też proponowałem byś podał adres w którym zmienia się u Ciebie LB ,
  • #16 268581
    szajsung
    Poziom 12  
    Udało mi się zdobyć jeszcze inny soft , tyle że nie znałem kodu kombinowałem z odcztaniem ale się udało>Jutro postaram się podesłać ten plik. Dziękuję wszystkim za pomoc. Ciekawa jest tylko sprawa że ten działający soft wprogramowałem przez ten sam programator co te dwa nadesłane które nie chciały zatrybić.
  • #17 268666
    marian pazdzioch
    Poziom 12  
    chyba jednak tryby nie pasowaly!!!!!!!!
  • #18 269727
    szajsung
    Poziom 12  
    Dosyłam soft na którym ruszyło mi moje radio. Dzięki za pomoc i do następnego kontaktu na forum. Pozdrawiam Szajsung

Kod to 44144
    Załączniki:
    • becker3100c.rar (358 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odczytem i zapisem zawartości pamięci EEPROM 24c04 w radiu samochodowym Becker Be 3100. Użytkownik zgłaszał uszkodzenie pamięci i trudności z programatorem, który nieprawidłowo zapisywał dane, co skutkowało błędami i blokadą radia po trzykrotnym błędnym wpisaniu kodu zabezpieczającego. Wymieniono różne wersje softu (m.in. od "staw", "mariana pazdziocha") oraz kody (np. 41142, 32334, 44144), jednak problem z akceptacją kodu i blokadą pozostawał. Ustalono, że problem może leżeć w programatorze lub niezgodności trybów programowania. Po testach na różnych programatorach i modyfikacji zawartości wybranych komórek pamięci udało się usunąć czas blokady (WAIT). Ostatecznie użytkownik uzyskał działający soft i kod 44144, co pozwoliło na poprawne uruchomienie radia. Wskazano, że znajomość adresów pamięci zawierających kod i liczbę prób jest kluczowa do skutecznej naprawy.
REKLAMA