logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować czysty MS-DOS na partycji FAT32 do pracy z asemblerem?

Darektbg 15 Sie 2006 18:39 8495 9
REKLAMA
  • #1 2918627
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Witam !
    Potrzebny mi jest czysty system DOS do eksperymentów z asemblerem, niestety nigdy nie instalowałem DOS'a, więc spróbowałem na czystą partycje FAT32 skopiować pliki z dyskietki startowej, ale nic z tego, dodałem oczywiście w bootloader (GRUB) pozycje do tej partycji ale nic z tego. Czy ma ktoś może pomysł jak zainstalować DOS'a ?

Pozdrawiam
    Darektbg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2918639
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Aby zainstalować DOS, sformatuj dysk C za pomocą dyskietki startowej win95. Ustaw w BIOSie napęd dyskietek jako first boot device, włóż dyskietkę do napędu i zrestartuj kompa. Jeśli nie masz w/w dyskietki, program do jej stworzenia możesz pobrać z tąd:
    http://www.allbootdisks.com/index.php?option=...itory&Itemid=42&func=selectfolder&filecatid=2
  • Pomocny post
    #3 2918644
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, może wygodniej byłoby Ci poeksperymentować nie opuszczając Twojego systemu ? Spróbuj z Qemu albo vmware, możesz podstawić obraz dyskietki jako dysk.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2918721
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Najprościej:
    Startujesz komputer z DOSowej dyskietki
    Wpisujesz sys c: - w ten sposób przeniesiesz niezbędne pliki do wystartowania DOSa z dysku twardego C:
    Możesz też wystartować z DOSowej dyskietki i komendą format c: /s formatujesz i przenosisz pliki systemowe na formatowany dysk twardy.
    Koniecznie musisz pamiętać o ograniczeniach DOSa w obsłudze dużych dysków, więc jeżeli chcesz wgrać dos na duży dysk, to nic z tego. Musisz najpierw uruchomić fdisk i za jego pomocą utworzyć maksymalną partycję, którą widzi DOS i na niej instalować DOSa.
  • #5 2918725
    Darektbg
    Poziom 21  
    Witam !

krzychoocpp napisał:
    Witam, może wygodniej byłoby Ci poeksperymentować nie opuszczając Twojego systemu ? Spróbuj z Qemu albo vmware, możesz podstawić obraz dyskietki jako dysk.

Napewno było by wogdniej, obecnie mam win xp i mandriva 2006, jednak pisząc programy w asemlerze często potrzebny mi jest potrzebny bezpośredni dostęp do urządzeń wejści - wyjścia, co jest w xp zabronione, a 98 nie chce instalować. Najlepszym rozwiązaniem było by uruchomienie nasm pod wine oraz możliwość uruchamiania skompilowanych programów pod wine, ale z tym to jutro popróbuje.

Pozdrawiam
    Darektbg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2918898
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    W linuxie zainstaluj sobie dosemu i po problemie.
    Odpowiednia konfiguracja i prawie wszystko dziala.
    U mnie dziala programator eprom z interfejsem na karcie isa, pod lpt tez dziala oraz komunikacja ze sterownikami przez rs232.Pozdrawiam
  • #7 2919228
    Darektbg
    Poziom 21  
    Witam !
    Kris52 napisał:
    W linuxie zainstaluj sobie dosemu i po problemie.
    Odpowiednia konfiguracja i prawie wszystko dziala.
    U mnie dziala programator eprom z interfejsem na karcie isa, pod lpt tez dziala oraz komunikacja ze sterownikami przez rs232.Pozdrawiam

Czyli jeżeli dobrze myśle to pod dosemu teorytycznie odpale kompilator nasm oraz skompilowane programy. Jutro sprawdze, a w razie problemów z konfiguracją odezwe się na PW.

Pozdrawiam
    Darektbg
  • REKLAMA
  • #10 2969608
    wess122
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja w laptopie zainstalowałem tak:
    Ściągnełem z netu 4 dyskietki z DOS 6.22 które zainstalowalem na lapciu
    Dos sformatował cały dysk na Fat16 bez mozliwości zmienienia wielkości partycji. Następnie z płyty CD botowalnej "Hiren's BootCD v6.0" na której jest masa programów naprawczych, programem Partition Magic zmniejszyłem partycję i dodalem jeszcze dwie Fat32. Zaistalowałem wina 98 i Beosa, bootmanagera, środowisko graficzne dla dos'a LINK masę programów itp. itd. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zainstalować czysty MS-DOS na partycji FAT32 do pracy z asemblerem, należy rozpocząć od uruchomienia komputera z dyskietki startowej DOS (np. Win95 lub DOS 6.22). Następnie można użyć polecenia sys c: lub format c: /s, aby przenieść pliki systemowe na partycję. Ważne jest, aby partycja była odpowiednio przygotowana – DOS ma ograniczenia w obsłudze dużych dysków, dlatego należy użyć narzędzia fdisk do utworzenia partycji widzianej przez DOS, zwykle FAT16. Bezpośrednia instalacja DOS na partycji FAT32 jest problematyczna, gdyż oryginalny DOS nie obsługuje tego systemu plików. Alternatywnie można użyć emulatora dosemu pod Linuksem, który pozwala uruchamiać programy DOS bez konieczności instalacji systemu na fizycznej partycji, umożliwiając dostęp do urządzeń wejścia-wyjścia, co jest istotne przy programowaniu asemblera. Wirtualizacja z Qemu lub VMware z obrazem dyskietki również jest proponowana jako wygodne rozwiązanie. Dodatkowo, do eksperymentów można pobrać gotowe obrazy i narzędzia z serwisów takich jak allbootdisks.com, pldos.pl czy sourceforge.net. W przypadku większych dysków można użyć narzędzi takich jak Partition Magic z bootowalnego Hiren's BootCD do zarządzania partycjami FAT16 i FAT32 oraz instalacji systemów Windows 98 i DOS obok siebie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA