logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Blaupunkt Amsterdam TCM 127 włącza się i wyłącza w kółko

damles 19 Sie 2006 18:37 1767 6
REKLAMA
  • #1 2931700
    damles
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witaj

Wpadło mi w ręce owe radyjko.
    Mam z nim jeden, ale jakże wielki problem. Podłączam go pod zasilanie, klikam ON i radio pokazuje 107 FM po czym sie wyłącza i włącza, wyłącza i włącza... i tak w kółko do us... znaczy powtarza sie to cały czas...

Nie znam przeszłości Radyjka, wiec ciężko mi powiedzieć co z nim sie działo, i kto, co z nim robił

Do radia mam KeyCard.

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2932343
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    A z wyjętą kartą pokazuje INSERT CARD i wyłącza się poprawnie po 10 sekundach? Bo jak tak to albo masz za cienkie zasilanie albo niestety coś w radiu przywiera (zwykle paskudny DigiCeiver).
  • REKLAMA
  • #3 2933270
    damles
    Poziom 10  
    Tak, po wyjęciu karty wyświetla sie coś tam po niemiecu żeby karte włożyc, i po pewnym czasie sie wyłacza.

Co do zasilania, próbowałem na dwóch zasilaczach i na aku w aucie wiec to raczej bedzie " DigiCeiver ", tylko powiedz mi gdzie tego szukac, co to jest ?
  • REKLAMA
  • #4 2933480
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Duży kwadratowy układ, w tym modelu jest pod mechanizmem kasety bliżej przodu i bardziej z prawej strony. Trzeba zerknąć czy nie obciąża za bardzo 5V.
  • REKLAMA
  • #5 2936711
    damles
    Poziom 10  
    Na duzym scalaku bliżej przodu, mam na ostatniej nodze 4,92 V.

Czy to jest ten DigiCeiver ?
  • Pomocny post
    #6 17009169
    broniox
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    odgrzewam temat, ale mam dobre wiesci, przy takim problemie trzeba wymienic buffer IC ( ST microelectronic 8925901791), na schemacie D1800, uszkodzenie to jest spowodowane zlym podlaczeniem radia do zasilania, niestety radio jest czule na i ten ukald pada.
    prawidlowe podlaczenia radia :
    pin 8 - masa
    pin 4,6,7 - zasilanie z samochodu ( 6-ilumination, 4-po kluczyku, 7 - akumulator )
    uklad nie jest juz produkowany, ale mozna znalezc jescze na ebay ze starych zapasow, warto bo radio jest extra.
  • #7 18645634
    damles
    Poziom 10  
    Sugestia kolegi broniox o wymianie układu ST microelectronic 8925901791 - pozwoliła postawić radio na nogi :-)

Tak jak piszesz, radio kultowe i u mnie przez szereg lat (mimo nie sprawności) leżało na półce i czekała na lepsze czasy.... doczekało się :)

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Blaupunkt Amsterdam TCM 127 po włączeniu przełącza się cyklicznie, pokazując częstotliwość 107 FM, a następnie wyłącza się i włącza ponownie. Po wyjęciu karty KeyCard radio wyświetla komunikat o konieczności jej włożenia i wyłącza się poprawnie po około 10 sekundach. Problem nie wynika z zasilania, które było testowane na różnych źródłach, lecz najprawdopodobniej z uszkodzenia układu DigiCeiver – dużego scalaka znajdującego się pod mechanizmem kasety, który może przeciążać linię 5V. Rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonego bufora IC, oznaczonego jako ST Microelectronics 8925901791 (na schemacie D1800). Uszkodzenie tego układu jest często spowodowane nieprawidłowym podłączeniem radia do zasilania samochodu. Prawidłowe podłączenie obejmuje: pin 8 – masa, piny 4, 6, 7 – zasilanie (6 – oświetlenie, 4 – po stacyjce, 7 – akumulator). Układ nie jest już produkowany, ale można go znaleźć na rynku wtórnym. Wymiana tego elementu pozwala na przywrócenie pełnej funkcjonalności radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA