logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poziome linie i plamy na monitorze - do regulacji kontrastem

ho-ho 20 Sie 2006 10:52 1488 3
REKLAMA
  • #1 2933346
    ho-ho
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam następujący problem.
    Gdy włączam komputer (i monitor) to wszystko jest w porządku. Mogę ustawić maksymalny kontrast i jasność i wszystko wyświetla się dobrze. Niestety po jakimś czasie pojawia się efekt taki jak na zdjęciu (link poniżej):
    http://hoho.dyn.pl/tomek/monitor.jpg
    (trudno mi to opisać). Aby się tego pozbyć pomaga zmniejszenie tak o połowę kontrastu (regulacja jasności nic nie daje). Praca wtedy nie należy do przyjemnych bo za ciemno, ale nie ma tych plam i linii. Bywa tak że ten problem pojawia się a za 10 minut znika, ale częściej on jest niż odwrotnie. Czy można to naprawić samodzielnie? czy czeka mnie wymiana monitorka?
  • REKLAMA
  • #2 2933664
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Czy ten monitor ma jakąś nazwę?- model: jeżeli tak to proszę podać do wiadomości.
    To zakłucenie ( smużenie ) możę pochodzić z braku filtracji napięć w przetwornicy (wylany ,lub uszkodzony elektrolit na stronie wtórnej).
    Prostą i niekiedy skuteczną jest metoda wymiany elektrol. po diodach prostowniczych .
    Życzę sukcesu . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2934074
    ho-ho
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Monitor to Daytek DT-1531D

sylwana-el: mógłbyś sprecyzować co powinienem zrobić bo zdjęciu obudowy monitora? w monitorach jestem zielony, ale posługiwać się lutownicą potrafię :-) niemniej jednak twoja wypowiedź jest dla mnie enigmatyczna
REKLAMA