logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba SD-190 - CD działa, DVD nie czyta po wymianie głowicy optycznej

ANDY66 20 Sie 2006 13:53 1387 1
REKLAMA
  • #1 2933962
    ANDY66
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z w/w playerem.Wymieniłem głowicę optyczną,CD czyta a DVD nie,czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?W jakimś odtwarzaczu pomagał Factory Reset ale tutaj nie ma takiej funkcji w Menu,być może z poziomu Service Mode,tylko jak tam się dostać.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5502853
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Tak ja się spotkałem...
    Otóż zachciało mi się podkręcania właśnie tej części lasera odpowiedzialnego za nośniki DVD. Pod soczewką lasera napędu ORION (oczywiście w omawianej Toshibie) są dwa kręciołki - pod jednym z nich jest napis CD, więc wiadomo który od czego...
    Przekręciłem na MAX i laser już nigdy nie zaświecił tą swoją mocną czerwienią...
    Przed rozkręceniem Toshiba miała tylko małe problemy z odczytem DVD+R, teraz nie widzi żadnych DVD.
    Także OSTROŻNIE Z TYM - bo pozostanie wam TYLKO odtwarzacz plików MP3 i CD-AUDIO (na CD) z dobrym przetwornikiem D/A...

Reasumując:
    Wkładając nośnik CD laser świeci odrobinę słabiej niż na nośnikach DVD.
    Widać to "gołym" okiem (oczywiście nie patrząc wprost na strumień lasera!!)

Także sprawdź, czy coś dochodzi do czytnika odpowiedzialnego za sekcję DVD. Może coś przed samym laserem?

...to jest dość prosty odtwarzacz, więc nie ma możliwości wejścia w panel serwisowy bez pilota serwisowego. Przynajmniej nic w Necie nie znalazłem na ten temat.
REKLAMA