logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie SAK-C164CILM. Czy trzeba coś wpisać w pamięć?

nacko 20 Sie 2006 21:49 1569 6
REKLAMA
  • #1 2935523
    nacko
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam.
    Proszę o podpowiedź.Chcę zastąpić SAK-C164CILM który nie posiada rom,eeprom,flasch wewnętrznej tylko ram innym prockiem z tej serji który ma rom OTP lub flasch i ram.Czy muszę wpisać coś w tą pamięć rom aby była ,,niewidoczna,, tak jak w wersji bez niej?
    pzdr.
    nacko
  • REKLAMA
  • #2 3071207
    nacko
    Poziom 16  
    Czy nikt nie może mi pomóc z tym prockiem INFINEONA!
    Chcę zastapić procka bez otp prockiem który ma otp - co muszę z nim zrobić aby działał jak ten bez otp.
  • REKLAMA
  • #3 3071317
    GreG$
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    nacko napisał:
    Czy nikt nie może mi pomóc z tym prockiem INFINEONA!
    Chcę zastapić procka bez otp prockiem który ma otp - co muszę z nim zrobić aby działał jak ten bez otp.

poczytaj jeszcze troche, zacznij od datasheet'a.
    albo nie wiesz o czym piszesz albo ja nie umialem sie doczytac.
    sprawdz co to jest pamiec OTP i flash.
  • #4 3073862
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Szukaj coś w serii XC164 (wewn.falsh). Nie napisałeś czy ma być pinami kompatybilny ze wspomnianym C164

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3074276
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Jeżeli chcesz zastąpić procka który wykonywał wszystko z zewnętrznej pamięci na takiego który ma ją w "środku" to nie ma problemu. Do tego słuzy pin EA informujący skąd ma być pobierany program. Pomijam kwestię czy wszystkie piny obu uP są zgodne oraz czy ten sam program będzie działał bez problemu (budowa uP-ów). Weź pod uwagę tez fakt, że jak nie jest to pamięć typu Flash to możesz tyko raz wgrać program. C164 to 16-bitowiec i ma tylko 64kB wew. pamięci programu więc jeżeli to ma być zastąpienie w układzie już istniejącym to nie widzę sensu ustawiać uP do współpracy z wew. pamiecią programu.
  • REKLAMA
  • #6 3224651
    nacko
    Poziom 16  
    W układzie mam procek bez pamięci wewnętrznej.Procek jest uszkodzony.Program jest w zewnętrznej kosci.Takiego samego nie mogę juz kupić ze względu na brak dostepności.Mogę kupić identyczny z wew. pamięcią.Jest zgodny pinologicznie.Interesuje mnie czy moge go bezposrednio zastąpić zamiast starego.Czy jeśli w pamięci wew. będzie jakaś zawartość to czy będzie zakłucać prace mimo konfiguracji z pamięcią zewnetrzną.
    pzdr.
    Nacko
  • #7 3224729
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Bez problemu będzie działał. Nalezy zwrócić tylko uwagę na pin EA (jak jest ustawiony) i najwyżej ustawić go do współpracy z zewnętrzną pamięcią (wg. dokumentcaji).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastąpienia mikrokontrolera SAK-C164CILM, który nie posiada wewnętrznej pamięci ROM, EEPROM ani Flash, innym procesorem z tej samej serii wyposażonym w pamięć ROM OTP lub Flash oraz RAM. Pytanie dotyczy konieczności wpisywania danych do pamięci wewnętrznej nowego procesora, aby działał on jak wersja bez pamięci wewnętrznej. W odpowiedziach podkreślono, że ważne jest ustawienie pinu EA, który decyduje o źródle programu (wewnętrzna pamięć lub pamięć zewnętrzna). Procesor z pamięcią wewnętrzną może być bez problemu użyty zamiast wersji bez niej, pod warunkiem prawidłowej konfiguracji pinu EA. Zwrócono uwagę, że jeśli pamięć wewnętrzna nie jest typu Flash, program można wgrać tylko raz. W przypadku zastąpienia uszkodzonego procesora bez pamięci wewnętrznej modelem z pamięcią wewnętrzną, który jest zgodny pinologicznie, nie ma potrzeby wpisywania specjalnych danych do pamięci ROM, aby była „niewidoczna” – wystarczy odpowiednio skonfigurować pin EA, aby procesor korzystał z zewnętrznej pamięci programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA