logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak edytować pliki .bin i inne nietypowe formaty? Szukam alternatywy dla ResHack

mardar 21 Sie 2006 11:35 3668 10
REKLAMA
  • #1 2936868
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam, poszukuje programu którym mógłbym ugryźć i edytować pliki .bin i inne nietypowe pliki. Chodzi mi o coś podobnego do ResHack'a. Jeśli znacie jakieś programy tego typu to podajcie je tu]:->
  • REKLAMA
  • #2 2936947
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Reshack służy do edycji zasobów programów. Plik z rozszerzenie *.bin jest obrazem płyty. Otworzysz go większością programów do nagrywania.
    A programy do innych nietypowych plików trzeba szukać w www.google.pl

Pozdrawiam Yakuza
  • #3 2936958
    mardar
    Poziom 21  
    yakuza_2000 te pliki *.bin co mam to nie są właśnie obrazami płyt tylko częścią softu od sprzętu elektronicznego.
  • REKLAMA
  • #4 2936987
    GDR!
    Poziom 11  
    No to jakiś disassembler -> polecam IDA Pro
    Albo hex edytor -> polecam WinHex.
  • #5 2937106
    mardar
    Poziom 21  
    Ok. zainstalowałem oba programy i nic mi nie wyszło bo hex'em ja nie umiem operowć a Ida to jakoś nie pomogła mi. Wyjaśniam o co mi chodzi: mam playeramp3 i w nim uwalony soft, ale udało mi się znaleźć podobny z tą tylko różnicą że ten co znalazłem to miał kilka kolorów podświetlenia tak więc po wgraniu przy manipulacji przyciskami kolory powinne się zmieniac ale się nie zmieniają bo mój player ma tylko niebieskie podświetlenie i wtedy przygasa, ewentualnie jeszcze na kilku świeci. Ale gdy w playerku przestawie podświetlenie z Auto na Blue to dzieje się taka rzecz że jak manipuluje przyciskami to ledy przygasają (czas świecenia ustawiony np na 5s) i jak go zostawie w spokoju to on po tych 5s zapala sie. A powinno być na odwrót. Więc wpadłem na pomysł żeby spróbować edytować plik z softem. myślałem że to będzie proste i wystarczy gdzieś wstawić 1 zmiast 0 lub na odwrót ale jednak nic z tego:( Więc macie może jakieś pomysły?
  • #6 2938255
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    mardar - nie mamy pomysłów. Tego sie tak nie da zrobić.
  • #7 2938320
    mardar
    Poziom 21  
    Aha. A może jakbym podesłał ten soft cały jako załącznik to może mógłby ktoś się przyjżeć i go rozwalic na części pierwsze:)
  • REKLAMA
  • #8 2943144
    GDR!
    Poziom 11  
    A na stronie producenta ci się nie udało znaleźć dobrego softu? Ewentualnie podaj model, to może ktoś z forumowiczów będzie miał soft do niego.
  • REKLAMA
  • #9 2944179
    mardar
    Poziom 21  
    To znaczy na stronce coś podługim szukaniu znalazłem i zaczołem testować ale w trakcie testów coś mu odwaliło i i teraz wogóle nawet z tego co jakoś chodził to nie chce ruszyć a po podłączeniu do kommpa normalnie działa. Więcej informacji jest w jednym z postów e dziale Audio. Model to SupportPlus 256MB z niebieskim podświetleniem na kości STMP3502 bez radia. Na forum dawałem już pare postów na temat tego spraęta:) niestety żadnej odpowiedzi nie uzyskałem:(

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • #10 2946934
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    mardar napisał:
    Więcej informacji jest w jednym z postów e dziale Audio

Jeżeli w tajnym poście w innym dziale kolega udzielił więcej informacji niż nam to czemu kolega w tamtym dziale nie szuka pomocy? Kolega robi sobie z nas żarty?
  • #11 2947162
    mardar
    Poziom 21  
    Przepraszam bardzo jeśli kogoś uraziłem. Ale nie taki był mój cel. Poprostu miałem kłopoty z playerem i dałem pare postów w innym dziale, licząc na pomoc, niestety się przeliczyłem:( Aż pewnego razu wpadłem na pomysł żeby przerobić ten soft co miałem i jako tako działał w tym playerze, A że to jest oprogramowanie to postanowiłem zapytać w tym dziale dotyczącym oprogramowania. Jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłem.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu do edycji plików .bin i innych nietypowych formatów, podobnego do ResHack, który służy do modyfikacji zasobów programów. Pliki .bin w tym przypadku nie były obrazami płyt, lecz fragmentami oprogramowania sprzętu elektronicznego. Zaproponowano użycie disassemblera IDA Pro oraz hex edytora WinHex, jednak brakowało umiejętności ich obsługi. Autor próbował modyfikować firmware odtwarzacza MP3 SupportPlus 256MB z niebieskim podświetleniem na kości STMP3502, aby zmienić zachowanie diod LED, lecz bez powodzenia. Próby znalezienia odpowiedniego softu na stronie producenta nie przyniosły efektu, a pomoc na forum była ograniczona. Dyskusja podkreśliła trudności w edycji firmware bez specjalistycznej wiedzy i narzędzi oraz brak gotowych rozwiązań do modyfikacji takich plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA