logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proview LT-541F LCD - obraz znika, dioda miga, słychać tykanie

gooofer 21 Sie 2006 13:58 1455 7
  • #1 2937323
    gooofer
    Poziom 11  
    Mam problem z tym monitorem. Po podlaczeniu obraz pojawia sie na ulamek sekundy po czym gasnie i tak caly czas. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dioda od zasilania mruga( w czasie pojawienia sie obrazu gasnie). W czesci od wysokiego napiecia słychać tykanie. Prosze o sugestie i rady :) .
  • #2 2946833
    ePeter1234
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Miałem podobny problem w LCD LG. Problem leżał w inwerterze.
  • #3 2948142
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Coś mi to wygląda na niewydolną przetwornicę "...dioda gaśnie...", ale może dlatego, że obciąża ją za bardzo inwerter.
    Jak nie Rozkręcisz i nie Pomierzysz to raczej więcej nie będziemy mogli napisać.
    Pozdrawiam.
  • #4 2948256
    gooofer
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi. Teraz jeszcze jak mozecie to powiedzcie mi na jakich elementach zrobic pomiary bo pierwszy raz mam do czynienia z naprawa LCD...

A TU wrzucam zdjecie invertera (tak mi sie przynajmniej wydaje :))
  • #5 2948349
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Na początek sprawdź zasilanie główne - czyli napięcie(a) idące z przetwornicy czy nie przysiada(ją) - nie Zamieściłeś na zdjęciu zasilania.
    Jak przysiadają Odepnij inwerter i sprawdź czy się uruchomi monitor (czy cos widać jak zaświecisz na niego pod kątem lampką.
    Sprawdż czy idzie zasilanie na inwerter.
    Sprawdź te większe tranzystory obok cewek - coś mi się wydaje, że ten jeden jest przypalony.
    Pozdrawiam.
  • #6 2965175
    gooofer
    Poziom 11  
    A wiec zmierzylem napiecia idace z inwetera i z jednej strony napiecie skacze od 0V do ok 400-500V (nie mam oscyloskopu :/ ) a z drugiej strony nie ma wogole napiecia. Napiecie zasialajace inverter jest chyba ok. ( cos ok 12V ).
    A ten tranzystor tak wyglada bo luty troche poprawialem i zostalo troche kalafonii jesli o to Ci chodzi...
    A po odlaczeniu zasilania inwetera monitor dziala (widac napis "no signal" )
  • Pomocny post
    #7 2966881
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Na tym inwerterze są dwie identyczne przetwornice jeżeli jedna jest z nich uszkodzona to wyłączy się automatycznie przy sprawdzaniu również druga mimo że jest dobra. Szukaj w postach na ten temat co się najczęściej w nich uszkadza i jak to naprawiać.
  • #8 2967960
    gooofer
    Poziom 11  
    Na jednej z przetwornic wykrylem zwarcie strony pierwotnej z wtorna.
    A tak wogole da sie taka przetwornice naprawic albo ewentualnie gdzies kupic??
    Potrzebuje jeszcze tranzystor 2SD2150 lub jego odpowiedniki ( ulegl "malemu" uszkodzeniu podczas wylutowywania).

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Proview LT-541F LCD wykazuje problem z obrazem, który pojawia się na ułamek sekundy, po czym znika, a dioda zasilania miga. W części wysokiego napięcia słychać tykanie. Przyczyną może być uszkodzony inwerter lub niewydolna przetwornica zasilająca inwerter. Zaleca się pomiar napięć na przetwornicy oraz sprawdzenie zasilania inwertera. Po odłączeniu inwertera monitor wyświetla komunikat "no signal", co wskazuje na prawidłowe działanie głównego zasilania. W inwerterze znajdują się dwie przetwornice; uszkodzenie jednej może powodować automatyczne wyłączenie drugiej. Wykryto zwarcie między stroną pierwotną a wtórną jednej z przetwornic. Konieczna jest wymiana lub naprawa przetwornicy oraz wymiana tranzystora 2SD2150 lub jego odpowiednika, który uległ uszkodzeniu podczas demontażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA