logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD 42072 - odtwarzacz nie czyta oryginalnych płyt DVD, co robić?

kazkla 21 Sie 2006 22:59 1908 8
REKLAMA
  • #1 2939232
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam .Mam mediona 42072 do naprawy który się dziwnie zachowuje czyta płyty cd i dvd nagrane na komputerze natomiast ,nie czyta oryginalnych np.z gazety płyt dvd .Region sę zgadza (2) .Czy coś zmieniło się w oprogramowaniu czy jest jakaś blokada?Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2941658
    artelektron
    Poziom 23  
    Ocena: 49
    Witam
    Miałem taki przypadek w DAEWOO i musiałem wymienić laser ponieważ nie dawał rady z wytłoczkami !!
  • REKLAMA
  • #3 3057785
    mar_tec
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jaki jest koszt takiego lasera (wymiany)?
    Mam podobny problem, nie czytał nic. Wyczyściłem laser i czyta wszystko (CD oryginalne z gazet jak i nagrane CD-R). Nie czyta natomiast żadnych DVD.
    Czy jest ktos mi w stanie pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 3058407
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Sprawdź silnik.
  • #5 3058603
    mar_tec
    Poziom 11  
    tzn jak? rozkręcać się rozkręca. Co mam zrobić? jak go sprawdzić?
    A może jednak laser? Dziwne to jest bo sprzęt leży u mnie od kilku miesięcy a używany był kilka tylko razy. Więc zużyty nie powinien być.
  • #6 3058946
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    To że się rozkręca nie oznacza wcale że jest sprawny. Zmierz jego rezystancję - powinno być ok 9om.
  • REKLAMA
  • #7 3061348
    mar_tec
    Poziom 11  
    Teraz to już totalna klapa. Wczoraj włączam Mediona i niestety nie czyta już żadnej płyty. Laser sobie kilka razy zaświeci i jest komunikat NO DISK.
    Sprawdziłem tasiemkę, rozkręciłem laser i wyczyściłem optykę. Nic nie pomogło. Czy teraz nadaje się tylko do wyrzucenia? Czy gdzieś mogę dostać nową tackę z laserem czy niestety nie zrobie już nic?
  • #8 3067806
    mar_tec
    Poziom 11  
    Tak więc temat zamknięty.
    Medion ma uszkodzony laser i dlatego tak się zachowuje.
    Nie naprawiam go ponieważ nie wiem czy w ogóle to się opłaca.
    Silniczek jest OK, tasiemka jest OK, kąt i moc lasera jest OK.
    Laser niby na oko działa :) ale jest uszkodzony.
    Szkoda trochę ale niestety wyrzucam Mediona.
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
  • #9 3633611
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Wymiana lasera pomogła.Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Medion MD 42072 nie odczytuje oryginalnych płyt DVD, mimo zgodnego regionu (2), natomiast poprawnie czyta płyty CD i DVD nagrane na komputerze. Problemem okazał się uszkodzony laser, który nie radził sobie z odczytem tłoczków na oryginalnych nośnikach. Czyszczenie lasera i sprawdzenie silnika oraz tasiemki nie przyniosło efektu. Pomiar rezystancji silnika wykazał prawidłową wartość około 9 omów. Ostatecznie wymiana lasera rozwiązała problem i odtwarzacz zaczął poprawnie czytać oryginalne płyty DVD. Wymiana lasera jest rekomendowanym rozwiązaniem w przypadku podobnych objawów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA