logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć commodore do monitora ze złączem d-sub (15pin)

mate_ok 22 Sie 2006 18:24 3373 3
REKLAMA
  • #1 2941740
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Jakoś nie potrafię się pozbyć tego grata,a nie mam go do czego podłączyć. Mam jednak stary 12 calowy monitor monochromatyczny do PCta i stąd moje pytanie: czy da się w miarę prosty sposób wykonać przejściówkę łączącą wyjście video C64 (nie z modulatora) z wejsciem 15 pinowym d-sub monitora który posiadam?

pozdrawiam

(jeśli nie trafiłem z działem to proszę o przeniesienie - coś słabo kontaktuję dzisiaj....)
  • REKLAMA
  • #2 2942462
    wladl
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Commodore posiada standard wyjścia telewizyjny , czyli odchylanie 15,6 kHz. A PCtowy monitor zaczyna mrugać od 31 kHz odchylania poziomego. Nie da rady. Za moich czasów Amigowych szukało się urządzenia" scan dubler"
  • REKLAMA
  • #3 2942563
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    czyli zostaje albo podlaczenie przez eurozłącze telewizora albo normalnie kablem antenowym?

Mam tez monitor 17 cali color Siemensa, ktory oprocz gniazda d-sub ma kilka (chyba 5) gniazd antenowych - wiem ze 3 z nich sa oznaczone R,G,B. reszty nie pamietam ale moze sa to wejscia synchronizacji. Czy moze jakos da się to wykorzystać, czy tez bedzie to samo ograniczenie, o ktorym mowisz przy podlaczeniu przez d-sub?

pozdro i z gory dzieki ;]
  • #4 2942618
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam też się nie da podłonczyć c64 nie ma sygnałów aby sterować takim monitorem no amigi no to mażna coś wykombinowac. pozdrowienia
REKLAMA