logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic S7-200-CPU210 - jaki zestaw startowy do nauki programowania?

takilogin 22 Sie 2006 22:29 4293 5
  • #1 2942680
    takilogin
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich!
    Postanowiłem nauczyć się programowania sterowników typu Simatic
    Tylko tak szczerze mówiąc to nie wiem od czego mam zacząć. Przeglądałem tematy na forum, poczytałem trochę w sieci i okazało się że typów Simatica jest bardzo dużo.
    Proszę powiedzcie mi czy te wszystkie sterowniki (np S5, S7) programuje sie tym samym programem?
    Zastanawiam sie nad kupnem zestawu na którym będę mógł ćwiczyć programowanie: S7-200-CPU210 + PDS210(sterownik programujący)
    Cały zestaw za 190zł
    Do tego pewnie potrzebuję kabelek + program. Wiecie może w jakiej cenie?

Pozdrawiam
    Damian
  • #2 2943401
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Nie wiem jak jest w Polsce ale w Niemczech bardzo rozpowszechnione jest sterowanie Siemensa S300/400, które programuje się programem Step7.
    W tej grupie można wyróżnić: małe sterowania ET 200 (nie mylić z S7-200),
    średnie z CPU 3xx oraz duże z CPU 4xx.
    Sterowanie S7-200 (spadek Siemensa po firmie TI) programuje się trochę inaczej - programem "MicroWin". S7-200 zalicza się do małych sterowań (chociaż możliwości rozbudowy-rozszerzenia są duże)
    Sterowania S5 to już historia - i nikt tutaj nie buduje już maszyn na tej bazie. Za 2 lata Siemens zaprzestanie supportu do tego sterowania.
    Na kursach PLC bardzo rzadko kiedy uczy się programowania S5.
    S5 programuje się programem Step5 w DOS ale można użyć innego programu na Windows.
    Może w Polsce "wieją wiatry" w innym kierunku ale ty chcesz uczyć się programowania Simaticów, więc moja rada: ucz się programowania S300 z STEP7. Jeżeli opanujesz to programowanie to nie będziesz miał większych problemów z "MicroWin" czy z STEP5.
  • #3 3867929
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Witam - to mój pierwszy post tu na podforum.
    Sorki za odgrzewanie ... dostałem prostego pneumatycznego robota z 3ma siłownikami plus sterownik simatic - połączone "fabrycznie" z jakimś simaticem .... to odzysk z niemcowa i zastanawiam się czy wywalić tego simatica czy wsadzić '51 zamiast niego bo assembler mam w miarę opanowany na '51 a słyszałem że te simatic-e jakoś podobnie do assemblera się programuje.
    Ten robo to pare ruchów ma docelowo wykonać z kontrolą krańcówek plus pare sygnałów od zewnętrznej współpracującj maszyny więc mam dylemat czy uczyć się simatica czy go wywalić..... Pomożecie?
    Krzysiek.
  • #4 3868304
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Jakie masz CPU w tym PLC?
    Możesz mieć :
    S5 - wtedy kabelek TTY + step5
    S7-200 - wtedy kabelek PPI + step7 micro
    S7-300/400 - kabelek MPI + step7.

S7 są w ciemnych obudowach, S5 w kolorze piaskowym (na moje oko).
    Kabelki TTY i PPI bardzo łatwo "zdziełać" samemu, natomiast MPI raczej się nie dorobi.

pzdr
  • #6 3871499
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Kabelek PPI (prawie jak RS 485) + STEP7 MicroWin.
    :-)
    Prg w LD, IL i zdaje się FBD. E-podręczniki na sieci. Siemens daje bodajże 60-cio dniowe demko zupełnie za frytki.
REKLAMA