logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS K8N , Linux Mandrake 10.0 , problem z karta sieciowa

Demano 23 Sie 2006 15:35 1851 12
REKLAMA
  • #1 2944892
    Demano
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Szukalem juz , ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie , mozliwe ze zle formuuje zapytanie?
    Otoz zainstalowalem ostatnio sobie mandrake 10.0. Wszy7stko ladnie chodzi ale nie wykrywa mi karty sieciowej. Recznych parametrow do wyboru w panelu konfiguracyjbnym jest za duzo i takze nie dzialaja...;/
    Karta sieciowa jest zintegrowana z plyta glowna. JEst mi niezbeda, gdyz komputer mam podpiety pod router = internet.
    Jak wszystko poprawnie skonfiugurowac aby bezproblemowo dzialalo ;)?
    Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2944940
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Karta włączona w BIOS-ie?
  • REKLAMA
  • #3 2945137
    Demano
    Poziom 11  
    Tak , wlaczona... Mam 2 systemy na 1 dysku , pod XP wszystko dziala OK

Dodano po 57 [minuty]:

Dodam , ze nie ma mozliwosci aby sprzet był uszkodzony , płyta ma 2 tygodnie i pod XP nie ma z nia /karta sieciowa/ zadnych problemow. Jest to na 100% przyczyna softwarowa. Jednak ja nie wiem jak sobie z tym poradzic. Plyta oparta na Nforce3 , procesor athlon 64 3000+.
  • #4 2945395
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    No to zaczynamy. Podaj co Ci zwrócił system po komendzie ifconfig. Zobaczymy czy interfejs jest widziany w systemie. Czy podczas inicjowania systemu, pojawia sie na czerwono, że nie zainstalowano karty sieciowej?

Podaj mi producenta tej karty sieciowej. Ma układ Intela, Realteca?

Tak swoja droga to Mandrake 10 to stary system, nie muślałes o czymś nowszym? On moze nie miec sterowników do nowszego sprzetu (co nie znaczy, ze nie znajdziesz ich w repozytoriach pakietów i na stronach producentów). Polecam nowego Debiana 3.x, lub jak zaczynasz to faktycznie nowa Mandrive 2006.
  • REKLAMA
  • #5 2945647
    Demano
    Poziom 11  
    Podczas startu systemu nie ma na szczescie zadnych komunikatow na czerwono wiec sprzetowo nie ma konfliktow;) Jak wroce do domu z pracy to wyprobuje to polecenie.
    Na chwile obecna nie dorobilem sie dvd , a mandrake 10.0 ->3 cd, ale pod koniec miesiaca bedzie wyplata wiec chyba sie w koncu na to zdecyduje , bo mandriva 2006 jest z reguly na 1 plytce dvd. mandrake. mandrake 10.0 jest z 2004r , moja plyta glowna z tego roku... wiec calkiem mozliwe ze nie bedzie sterownikow ;/... Tak wiec reasumujac , wracam do domu sprawdzam polecenie i bede walczyc :) jezeli to mnie przerosnie to wtedy mandriva 2006..
    A jak sprawdzic na jakim chipsecie jest karta sieciowa :|?

Lukasz
  • REKLAMA
  • #6 2945708
    halif
    Poziom 27  
    Jezeli działa Ci XP to sprawdz nawet korzystając z polecenia ipconfig /all i odczytac wartości z pola Opis. Jezeli są poprawne sterowniki zainstalowane...
    Możesz tez skorzystać z profesjonalnych programów pokroju Everest'a do zebrania informacji o sprzecie. Ale Everest jest chyba od kwietnia br. tylko w wersji płatnej. Poszukaj jakies starszej.

Co z ifconfig pod linuxem?
  • #7 2948082
    Demano
    Poziom 11  
    Niestety wczoraj wydarzyl sie maly wypadek :> Otoz probowalem zainstalwoac ciekawy motyw wizualny pod kde i cos nie tak usunalem , czego efektem bylo wykrzaczenie sie linuxa.. Jak tylko go zreinstaluje to na nowo zaczne bawic sie w konfiguracje sieci :)
  • #8 2948614
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    to zainstaluj 2006 lub 2007 beta
  • #9 2949871
    Demano
    Poziom 11  
    Ok.. Mandrake ponownie zainstalowane. Po poleceniu ifconfig :
    root@localhost lukasz]# ifconfig
    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:58 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:58 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:3920 (3.8 Kb) TX bytes:3920 (3.8 Kb)

Mi to nic nie mowi... I jeszcze jedno pytanie:
    Jak wchodze z poziomu KDE/konsoli <midnight commander> do /mnt/windows , to nie moge tam nic zapisac pisze ze nie mam praw dostepu a robie to spod roota ;/... Jak to zmienic?
  • #10 2949909
    halif
    Poziom 27  
    Demano napisał:

Mi to nic nie mowi... I jeszcze jedno pytanie:
    Jak wchodze z poziomu KDE/konsoli <midnight commander> do /mnt/windows , to nie moge tam nic zapisac pisze ze nie mam praw dostepu a robie to spod roota ;/... Jak to zmienic?

Pewnie masz pod windowsem system polików NTFS. W takim przypadku nie napiszesz nic na partycjach z pod Mandrake. Linuch nie radzi sobie z tym systemem plików.

Co do sieciówki to zainstaluj poprawnie karte, ściągnij sterowniki ze strony producenta.
  • #11 2950081
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam,

Cytat:
    Linuch nie radzi sobie z tym systemem plików.

Radzi sobie z zapisem i to bardzo dobrze: http://www.linux-ntfs.org/

Co do sterowników do karty, najwiecej informacji o niej uzyskasz wpisując "lspci -v" na konsoli, wyłów w tym swoją kartę i z pomocą google znajdź sterownik / opis instalacji i konfiguracji.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #12 2950673
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    nie masz zinstalowanej karty :!:
    podaj model karty to może znajdziemy opis łopatologiczny
  • #13 2957458
    Demano
    Poziom 11  
    Niestety nie wytrwalem w mandrake 10.0.... Wczoraj sciągnałem Mandrive 2006 i po zainstalowaniu jej na kompie ,wszystko działa w 100% , zostało automatycznie wykryte..
    Bardzo Dziekuje wszystkim , ktozy służyli dobrą radą i starali się pomóc ;)
    Temat uwazam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Mandrake 10.0 na komputerze z płytą główną ASUS K8N i zintegrowaną kartą sieciową, która nie była wykrywana przez system Linux. Karta działała poprawnie pod Windows XP, co wykluczało uszkodzenie sprzętu. Problem wynikał prawdopodobnie z braku odpowiednich sterowników w starszej wersji Mandrake, która nie obsługiwała nowoczesnego chipsetu Nforce3 i procesora Athlon 64 3000+. Po próbach diagnozy za pomocą polecenia ifconfig i sprawdzeniu konfiguracji BIOS-u, zalecano aktualizację do nowszej dystrybucji, np. Mandriva 2006 lub Debian 3.x, które automatycznie wykrywały kartę sieciową. Użytkownik potwierdził, że po instalacji Mandriva 2006 karta została poprawnie wykryta i działała bez problemów. Dodatkowo poruszono kwestie zapisu na partycjach NTFS z poziomu Linuxa oraz metody identyfikacji chipsetu karty sieciowej za pomocą polecenia lspci -v.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA