logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 765MB - ktoś uciął kabel VGA - jak naprawić?

pdzran 23 Sie 2006 18:46 3844 6
  • #1 2945537
    pdzran
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Skradziono mi komputer.
    Złodziej nie patyczkował się z odłączaniem i odciął od kompa wszystkie kable.
    Zostawił monitor Samsung 765MB jednak uciął kabel sygnałowy VGA.
    Wtyczkę już dokupilem ale nie wiem jak powinienem zlutowac ja do uciętego kabla.
    Jest może jakiś uniwersalny schemat kabla VGA (kolory) , tak jak np. RJ-45, że kolory są ściśle określone ?
    Jesli nie to może ktoś ma schemat i napisałby jaki kolor do jakiego pin'a.

Prosze o info.
    Pawel
  • #2 2946507
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jesteś nowy na forum i pewnie nie znasz jeszcze zasad, które tu panują, dlatego ci wybaczę ;)
    Na samej górze działu "Monitory" masz ogłoszenie "Uszkodzona wtyczka lub kabel" - wystarczy poczytać.

Pozdrawiam.
  • #3 2946567
    pdzran
    Poziom 13  
    Przeciez zajrzalem na wszystkie ze stron.
    Widze oznaczenia we wtyczce ale skad niby mam wiedziec ktory kolor z ucietego kabla dolutowac od konkretnego pin'a ?
    Chodzi mi o rozpiske dla mojego konkretnego modelu :
    1-niebieski kabelek
    2-zielony kabelek
    itd.
    Gdybym mial z tylu monitora dokrecany kabel, to nie mialbym problemu, kupilbym drugi i juz.
    Ale kabel wychodzi wprost z monitora ...

Sorki, moze jestem slepy ale nie widze nigdzie tego czego potrzebuje.
  • #5 2946659
    pdzran
    Poziom 13  
    Dzieki :-)
    Juz wczesniej sciagnalem schemat i pewnie trzeba bedzie rozkrecic monitor.
    Myslalem , ze ma ktos gotowca albo , ze kolorystyka kabli jest ustandaryzowana.

pozdrawiam
    Pawel
  • #6 2947110
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    O niestety nie. Nie Bądź zdziwiony jeśli kabel który Dokupisz nie będzie miał tych kabelków co wychodzą z monitora.
    Do poprawnego działania potrzebne są sygnały R, G, B (kable ekranowane), H, V oraz masy. Resztę sobie można darować, ale nie będzie komputer rozpoznawał monitora.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada monitor Samsung 765MB, którego kabel sygnałowy VGA został ucięty. Zakupił nową wtyczkę VGA, ale nie zna przyporządkowania kolorów przewodów do poszczególnych pinów wtyczki. Poszukuje uniwersalnego schematu kolorystyki kabla VGA lub schematu dedykowanego dla modelu 765MB. Otrzymał informację, że kolorystyka przewodów nie jest ustandaryzowana jak w RJ-45 i konieczne może być rozebranie monitora oraz sprawdzenie schematu wewnętrznego, który jest dostępny na forum elektroda.pl. Wskazano, że do prawidłowego działania sygnału VGA potrzebne są przewody sygnałów R, G, B (ekranowane), synchronizacji poziomej (H), pionowej (V) oraz masy. Inne przewody mogą być pominięte, ale mogą wpływać na rozpoznanie monitora przez komputer. Użytkownik potwierdził, że znalazł schemat końcówki VGA na hardwarebook.net oraz schemat monitora na elektroda.pl, lecz ma trudności z powiązaniem sygnałów z wyprowadzeniami w schemacie monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA