logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY XR-4300 problem z zakresem FM (coś bardzo dziwnego !!!)

ludowicz 24 Sie 2006 10:22 2697 9
REKLAMA
  • #1 2947448
    ludowicz
    Poziom 12  
    Mam problem polegający na tym że dorwałem się do nowego radia (jednak przeleżało ono oryginalnie zapakowane w folię przez 5 lat w garażu) i teraz wszystko działa ale zakres FM odbieranej stacji nie zgadza się z wyświetlaną częstotliwością, tj stacja nadająca na 104,9MHz jest odbierana na 88,0MHz - czyli cały band FM jest jakby przesuniety w dół o 16,9MHz - problem w tym że w takim układzie moge odbierać tylko te stacje co się łapią w górnym zakresie FM.

Nie jestem super specem ale myślałem że przy cyfrowej syntezie częstotliwości to co idzie na mieszacz i to co idzie na wyświetlacz to to samo - skąd zatem przesunięcie - wyświetlacz leci po prawidłowych częstotliwościach 87-108MHz - a zakres obbierany wygląd na to że jest od
    103,9 do 124,9MHz - skąd bierze sie ten Offset? czy w Sony XR-4300 jest dodatkowy generatorek kalibrujący (zgrywający odczyty displeja z odbieranym zakresem ?) - jeśli nawet jest to powinien chodzić na kwarcu a on nie popłynął by o 16MHz .....

Pozdrawiam
    SL
  • REKLAMA
  • #2 2947552
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Trochę to dziwne co opisujesz, żeby aż tak rozjechała się synteza która pilnuje częstotliwości. W okolicach Wrocławia Eska nadaje na przynajmniej dwóch częstotliwościach ale nie przypominam sobie żeby to było akurat 88,0MHz. Czy to radio nie było kiedyś przestrajane na tzw stary UKF ? Trzeba by to zobaczyć i posłuchać samemu. Typowe dla wielu modeli zimne luty występujące w głowicy mogą takie coś powodować ale trochę to mało prawdopodobne. Na 88,0 w okolicach nadaje Radio Opole z Brzegu i radio Elka z Kościana. To pierwsze ma troszkę mocy i można je usłyszeć we Wrocławiu po południowo wschodnich krańcach miasta i nie tylko. Może mylisz stacje?

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2947604
    ludowicz
    Poziom 12  
    Na pewno nie mylę stacji - słucham je codzienie - RADIO ESKA, potem BIS a na końcu ROXY (albo jakoś tak) potem na całym zakresie jest biały szum. Poza tym mam przecież RDS'a i na displeju wyswietlane jest w ramach info częstotliwość stacji .....
    To radio jest z 2000 roku więc nie powinno mieć instalowanego konwertera na stary zakres FM (on zresztą przesuwał by zakres odwrotnie - w dół a nie tak jak u mnie w górę)

Uprzedzam pytanie - radio resetowałem z dipswitcha pod panelem - nie pomogło.
    To na prawde bardzo dziwne - cos się rozjechało równiutko o 16,9MHz.

SL
  • Pomocny post
    #4 2947651
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    To sprawka fatalnego tunera TUX-20. Niedługo zamilknie całkiem i będzie wszędzie tylko szum albo padnie razem z regulacją audio. Niestety Sony zrobiło serię radyjek z autorecyclingiem.
  • REKLAMA
  • #5 2947683
    ludowicz
    Poziom 12  
    Tuner - czyli masz na mysli scalaka (pajaczka) - czy wystarczy go wymienić ???? czy może chodzi o głowicę FM - ale chyba chodzi o tego scalaczka bo on też steruje audio. A może chodzi o elementy dyskretne - co tam pada? Jak to naprawić ?
    SL
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2947697
    djlj24
    Spec od car audio
    Czasem (1 na 20 razy) wystarczy przelut (często pochodzi po tym kilka miesięcy i znowy pada), zwykle zaczyna się od głowicy (cały moduł wlutowany pionowo) ale potrafi też zabić tego scalaka obok (TDA7402 chyba o ile dobrze pamiętam).
  • #7 2947758
    ludowicz
    Poziom 12  
    Czyli trzeba wymienić puchę tunera albo ja przelutować - ale przecież w tunerze nie ma sterowania audio, a pisałeś że ono tez pada - rozumiem że to moje uszkodzenie tunera nie ma nic wspólnego z padnięciem sterowania audio ??? Czy może sa to elementy powiązane? Ten TDA obok tunera to sterownik audio?

SL
  • Pomocny post
    #8 2947806
    djlj24
    Spec od car audio
    Z tunera do tego drugiego układu idzie sygnał MPX a nie osobno prawy i lewy. Jak pada tuner to często podaje zasilanie na wejście tego drugiego układu i wiadomo czym to się kończy.
  • #9 2948301
    ludowicz
    Poziom 12  
    Padła Pucha TUX-020 - po wymianie na inną działa bez problemów - ta inna miała o jeden pin mniej - nie wiem czym to bedzie skutkowało ale na razie wszystko chula.
  • #10 2949128
    djlj24
    Spec od car audio
    Jeden pin nie robi różnicy - są zamienne. Znowu jakiś czas pogra zanim się nie ugotuje, taki urok tego Sony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Sony XR-4300, które po pięciu latach przechowywania wykazuje przesunięcie odbieranego zakresu FM o około 16,9 MHz w dół względem wyświetlanej częstotliwości. Stacja nadająca na 104,9 MHz jest odbierana na 88,0 MHz, co powoduje ograniczenie odbioru do górnego zakresu FM. Przyczyną jest uszkodzenie tunera TUX-20, który jest znany z awaryjności i może powodować takie przesunięcia oraz problemy z odbiorem i regulacją audio. Naprawa polega na wymianie lub przelutowaniu modułu tunera, choć przelutowanie często daje tylko tymczasową poprawę. Wymiana tunera na inny egzemplarz, nawet z różną liczbą pinów, przywraca prawidłowe działanie, jednak problem może powrócić po pewnym czasie. Uszkodzenie tunera wpływa również na sygnał MPX przekazywany do układu sterowania audio (prawdopodobnie TDA7402), co może powodować dalsze problemy z dźwiękiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA