logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty układ sterowania- jaki wzmacniacz operacyjny

wbokszeroki 24 Sie 2006 13:22 1581 3
REKLAMA
  • #1 2948049
    wbokszeroki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem potrzebuje skonstruować prosty układ sterowania na jakimkolwiek wzmacniaczu operacyjnym (byle był dostępny )

Za pomocą dwóch potencjometrów ( tak jak w sterowniku radiowym zdalnie sterowanych modeli samolotów czy samochodzików )chciałbym wykonywać odpowiednie funkcje

Prosty układ sterowania- jaki wzmacniacz operacyjny

Gdy przesunę pierwszy potencjometr to chciałbym aby napięcie na obu wyjściach było takie same (w zależności od wartości ustawionej za pomocą potencjometrów)

Zaś gdy poruszę drugim chcę aby w zależności od napięcia doprowadzonego na wejściach np. na wejściu podaje 5 V a na wyjściu ( po odpowiednim przestawieniu potencjometru) otrzymuje 2V(out1) i 3 (out2) lub np. 0V na (out1) a 5V na (out2)
    (w zależności od wartości ustawionej za pomocą potencjometrów)

Bardzo proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 2948464
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Witam, jesli to ma byc jakis prosty ukladzik, ktory ma dzialac tak ze jeden potencjometr (A) ma dzialac na zasadzie zmniejszania napiecia wejsciowego a drugi (B) ma dzielic ten sygnal na dwa kanaly to jest prosta mozliwosc:)
    Podlaczasz wejscie do jednego konca potencjometru (A), drugi podpinasz do masy natomiast suwak podpinasz do suwaka kolejnego potencjometru (B) a wyjscia tego potencjometru podlaczasz do rezystorow podpietych do masy tak aby czesc sciezki rezystancyjnej potencjometru (B) i rezystor tworzyly dzielnik napiecia:)
  • REKLAMA
  • #3 2964456
    wbokszeroki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Już próbowałem , i nic nie wyszło no nie wiem dalej szukam.
  • #4 2966611
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    a jakie ma miec to zastosowanie? jakie sygnaly beda sterowane? zdradz cos wiecej a moze bedzie juz taki ukladzik gotowy :)
REKLAMA