logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz wody Bonus Elektronik EPPW-18 - słabo grzeje

Nick 27 Sie 2006 14:39 5931 5
REKLAMA
  • #1 2958664
    Nick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Mam kłopot z podgrzewaczem jak w tytule. Biorąc prysznic szlag mnie i żone trafia bo woda jest normalnie niedogrzana (wszystkie inne krany zakręcone). Rozebrałem go, pomierzyłem grzałki - wszystkie mają po 50 Ω. Zmierzyłem przepływ wody pod prysznicem - najmniejszy uzywany do kąpieli to 5l/min. Regulacja potencjometrem na panelu czołowym daje mierne efekty. Nawet po ustawieniu go na max. woda jest niedogrzana. Zrobiłem próbę - puszczałem wodę najpierw powoli, później coraz mocniej i patrzałem na płytke sterownika - tam są śliczne czerwone LED-y SMD które sygnalizują załączanie grzałek. Z 6 maksymalnie zapaliły mi się 4, czyli ostatnia grzałka wcale nie jest włączana. Najlepsze jest to, że działał tak od nowości, ale prędzej jakoś przechodziłem nad tym do porządku dziennego. Czy winny może być czujnik przepływu ? Jak go sprawdzić ? Poradźcie coś, bo nie stać mnie teraz na wywalenie 1000 zł na nowy podgrzewacz, tym bardziej, że tu może jest uszkodzona jakaś pierdółka.

Pozdrawiam
    Wojtek

Pobawiłem się z nim dzisiaj i jest tak:
    1. Czujnik przepływu sprawny raczej, bo jak go odpiałem to podgrzewacz przestał reagować na wodę, nie grzał.
    2. Po odłączeniu czujnika temp wody wlotowej, migała czerwona dioda na panelu czołowym, woda była normalnie grzana.
    3. Odłączając jedną fazę na bezpieczniku podgrzewacz wcale na to nie reagował, grzał wodę tak jak to robi z trzema fazami.
    Napięcia na wejściu to 2x230V i 116V - skąd to 116V jak odłączałem jedną fazę ?
    Coś czuję, że chyba ten podgrzewacz może być źle podłączony i dlatego od nowości tak się zachowuje, a jak go dobrze podłączyć to nie mam bladego pojęcia. Nie znam sie na tym.
    Opcja druga to skopana elektronika sterująca, która nie załącza 3 grzałki a to już kaplica.

Pomóżcie mi coś z tym zrobić, co jeszcze mozna sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 2964596
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Wyglada na to iz trzeba sprawdzic czy podłączenie jest wykonane zgodnie ze schematem. Sprawdz napiecie miedzyfazowe moze jest brak jednej fazy i z tad takie objawy
    Powodzenia
    ZJ
  • REKLAMA
  • #3 2965228
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    masz przypchany filterek , najczęsciej zamontowany przy przepływomierzu , ewentualnie słabe cisnienie wody .
  • REKLAMA
  • #4 2966171
    Nick
    Poziom 12  
    @Zbych034
    Napięcia międzyfazowe to 404 V przy podłączonych 3 fazach, czyli ok.

@rydzekcycek
    Filterek usunąłem calkowicie kilka dni temu bo też o tym pomyslałem. Przeczyściłem też wszystkie inne filtry po drodze. Natomiast ciśnienie wody, wprawdzie nie jest za duże, ale znacznie przewyższa minimum podgrzewacza. Pisałem poprzednio, że puszczając wodę pod prysznicem mam przepływ min. 5l/min więc zgodnie z charakterystyką grzania dla modelu 18kW podgrzewacz powinien bez problemów grzać wodę do 65°C.
    Poniżej 2,5l/min urządzenie sie nie włączy lub będzie działać nieprawidłowo.

@All
    Miałem okazję dziś obejrzeć taki podgrzewacz w akcji. Wnioski są takie, że wygląda mi to na uwloną płytkę sterującą.
    Grzałki są dzielone na 2 sekcje. Czyli mamy jakby 6 grzałek połączonych po 2. Daje to 3 grupy. W zalezności od ilości przepływającej wody podgrzewacz włącza 1 grzałkę w 1 grupie, dalej 1 grzałkę w 2 grupie i dalej 1 grzałkę w 3 grupie, następnie załącza 2 grzałkę w 1 grupie, 2 w 2 grupie i 2 w 3 grupie.
    U mnie działa to tak:
    Najpierw włączają się grzałki 1 z 1 grupy i 1 z drugiej równocześnie, dalej zwiekszając przepływ wody załącza się 2 grzałka z 1 grupy i dalej 2 z drugiej. Na tym jest koniec.Elektronika w ogóle nie załącza 3 grupy - jakby jej nie widziała. Pogrzebię sobie dalej w tym ale czuję, że bez wymiany płytki się nie obejdzie. Gdzie to można kupić ? W ogóle wszystkie sugestie na temat podgrzewacza mile widziane. Bardziej go nie uwale;-) I dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 2971597
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Bez podlaczenia do testera serwisowego niektore elementy w tym podgrzewaczu trudno sprawdzic---pozostaje serwis bo mozesz duzo elementow niepotrzebnie powymieniac. Czesci do niego mozesz w serwisie kupic, ale radze ich wezwac do podgrzewacza lub tez zawiesc go tam ;)Moze sie okazac ze elektronika jest uszkodzona albo tez ze potencjometr nastawiajacy temperature jest uszkodzony, albo......
  • #6 2972155
    Nick
    Poziom 12  
    Dzisiaj właśnie pojadę do serwisu i zaproszę kogos do obejrzenia podgrzewacza. Napiszę jak go naprawią co mu było, żeby juz inni się tyle nie mordowali.

04-09-06

No i podgrzewacz naprawiony. Dziś został zrobiony niemal od ręki. Uszkodzona płytka sterownika. Wymiana na nową, starych nikt nie naprawia. Naprawa banalna, ale płytka kosztowna... Zabolało po kieszeni dość mocno...
REKLAMA