logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować centralę DSC 4020 do ustawień fabrycznych bez kodu instalatora?

lanwan 28 Sie 2006 19:09 6679 11
REKLAMA
  • #1 2962948
    lanwan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam !

Odziedziczyłem po upadłej firmie Centrale DSC- 4020 i manipulator LCD-4500 . Centrala ma dostawiony dialer i moduł rozszerzeń PC-4116 -- całkiem niezła maszynka - choć wiekowa . Firma monitorująca centrale już nie istnieje a problem jest taki że znam tylko kod USERA do rozbrajania jednej z wielu partycji które są zaprogramowane , nie znam kodu instalatora ani master kodu -- ciemność . Jak wywołać RESET całkowity i przywrócenie kodów fabrycznych instalatora (kod 4020) ???? . Centrala nie ma zwory EEPROM RESET , próbowałem wykonać reset z opcji dostępnych w 1 min. po włączeniu czyli --4580 Fabryczny(4)-- nawet nie potrafię wywołać tej opcji :-( . Podaje dokładne dane wersji softu i płyty :

Płyta centrali - PC4020 Rev07
    Opis na epromie - PC4020 v1.06

Płyta ma konektor opisany jako -R1-T1-RNG-TIP
    Czy to jest RS czy modem ???

Jak wywołać RESET całkowity i przywrócenie kodów fabrycznych instalatora (kod 4020) ????

Dziękuje ze ew. pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 2963255
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Na wstępie zaznaczam ,że programowałem już ten typ centrali ale nigdy nie potrzebowałem wykasować danych w ten sposób( miałem kod instalatora).
    Z tego co wiem to o ile instalator nie uruchomił funkcji zatrzask inżynierski można powrócić do ustawień fabrycznych.
    Trzeba w pierwszej minucie po włączeniu zasilania wprowadzić kod fabryczny- czyli nacisnąć * 8 kod fabryczny 4020, nacisnąć 4 aby wejść w diagnostykę potem 3 w reset, nie jestem pewny czy po naciśnięciu 4 i 3 nie trzeba nacisnąć gwiazdki * , musisz spróbować. Rzadko mam do czynienia z tą centralą i mogę się mylić, jak to nie pomoże to postaram się sprawdzić jak to zrobić "na żywo" Co do zacisków T1 R1 TIP RING są to zaciski przelotowe linii telefonicznej, komunikację z komputerem RS232 masz mniej więcej na środku płyty wtyk.
  • REKLAMA
  • #3 2963616
    lanwan
    Poziom 11  
    Sprawdziłem - nie akceptuje kodu fabrycznego 4020 ani 402000 nie moge więc wejsc w menu przy starcie centralki :cry:
  • #4 2963808
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Na pewno wyłączyłeś wcześniej zasilanie?Spróbuj po włączeniu zasilania kod 4580 nie wiem czy z *8 czy bez.4580 i naciśnij 4.
  • REKLAMA
  • #5 2966186
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Znalazłem to dziś w instrukcji centrali PC4020A wer.3.3
    "Jeśli kod instalatora został zagubiony,to jedyną metodą przywrócenia możliwości programowania centrali jest wykonanie resetu sprzętowego,program centrali powraca do ustawień fabrycznych.
    Kolejność czynności przy resetowaniu systemu:
    1. Odłącz zasilanie sieciowe (AC) i akumulatorowe centrali.
    2. Zewrzyj zaciski Z1 i PGM1 w centrali,po uprzednim odłączeniu wszystkich przewodów od tych zacisków.
    3. Podłącz zasilanie do centrali na 30 sekund.
    4. Odłącz ponownie zasilanie sieciowe (AC) i akumulatorowe.
    5. Rozłącz zaciski Z1 i PGM1.System załaduje do pamięci ustawienia fabryczne.Wszystkie moduły będą musiały być przypisane na nowo.Rejestr zdarzeń nie będzie skasowany.
    6. Podłącz zasilanie w kolejności akumulator,a następnie sieciowe (AC)."
    Powodzenia pozdrawiam.
  • #6 2966213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 2966235
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    sharp napisał:

...oj chyba nie tak. Z tego co ja wiem, to trzeba wybrać AKTUALNY KOD INSTALATORA. Kod 4020 - jako kod fabryczny jest używany przy pierwszym programowaniu centrali...
    Tylko chodzi o to ,że ten kod jest nieznany.A co do RS-a to może masz rację ja programowałem 4020A.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • PC4020A.jpg (480.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2970168
    brodix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Co do resetu centrali to należy go przeprowadzić tak jak to opisał maxxmaxx z tym, że:
    7. Naciśnij dowolny przycisk np.# (można kilkakrotnie) na klawiaturze co spowoduje przypisanie tej klawiatury jako nr 1.
    Kod użytkownika fabryczny to [1234], a instalatora [4020] po naciśnięciu [*][8].

Jeżeli nie ma takiego objawu to prawdopodobnie jest zablokowany kod instalatora. Jeżeli po włączeniu centrali przekaźnik komunikatora (po prawej na dole nad zaciskami RING i TIP, R1 i T1) kilkakrotni kliknie to świadczy to o włączonej blokadzie- bywa że bardzo cicho klika.
    Odblokowanie i spr. płyty tylko w serwisie AAT ul. Puławska431 - odpłatnie ok. 60netto.

RING i TIP to zaciski do podłączenia linii telefonicznej do monitoringu. R1 i T1 do aparatu telefonicznego.
    Ponieważ masz wersję softu v1.06 to na płycie nie ma RS, a bolce w górnej cześci płyty to nie RS.
    Centralę można zaprogramować z klawiatury albo za pośrednictwem linii telef. i modemu zewn. np DSC: MD12 (wolny modem - obsługuje prędkości 300 i 1200bps).

Mam nadzieję, że pomogłem.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

maxxmaxx napisał:
    sharp napisał:

...oj chyba nie tak. Z tego co ja wiem, to trzeba wybrać AKTUALNY KOD INSTALATORA. Kod 4020 - jako kod fabryczny jest używany przy pierwszym programowaniu centrali...
    Tylko chodzi o to ,że ten kod jest nieznany.A co do RS-a to może masz rację ja programowałem 4020A.
    Pozdrawiam.

Instrukcja nie bedzie pasowała do tej wersji centrali.
    Są jedynie pewne analogie gdyż PC4020 jest poprzedniczką PC4020A.
    Jezeli potrzebujesz instrukcję do PC4020 to napisz - udostępnie

pozdr.
  • #9 2993115
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    A może fabryczny kod instalatora to już 5555?
  • #10 2993737
    brodix
    Poziom 13  
    Irek 47 napisał:
    A może fabryczny kod instalatora to już 5555?

NIE. Kod fabryczny, tak jak już pisałem dla tej wersji centrali (v1.x i v2.x) to 4020.
    Proszę czytać co jest napisane w wątku i nie dopisywać sobie ot tak bo coś tam nam "dzwoni" tylko nie wiemy gdzie..

Proponuję zamknąć temat.
    Pozdrawiam brodix
  • #11 3010772
    traper-zk
    Poziom 11  
    Po tym co przeczytałem ufając że kolega wykonał prawidłowo reset sprzetowy to poprostu kod jest zablokowany.
    Co trzeba zrobić? Poprostu spakować centrale i wyslac ją do A-ATT do warszawy. Usluga przywracania a raczej wymiany oprogramowania kosztuje ok 70 zł. Przy okazji centrala zostaje dokladnie sprawdzona i przetestowana.
  • #12 3013017
    brodix
    Poziom 13  
    traper-zk napisał:
    Po tym co przeczytałem ufając że kolega wykonał prawidłowo reset sprzetowy to po prostu kod jest zablokowany.
    Co trzeba zrobić? po prostu spakować centrale i wyslac ją do A-ATT do warszawy. Usluga przywracania a raczej wymiany oprogramowania kosztuje ok 70 zł. Przy okazji centrala zostaje dokladnie sprawdzona i przetestowana.

I znowu się powtarzamy..
    panowie czytajcie posty
    pozdrawiam Niedoczytanych :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody zresetowania centrali alarmowej DSC 4020 do ustawień fabrycznych bez znajomości kodu instalatora. Centrala posiada dialer i moduł rozszerzeń PC-4116, a użytkownik zna jedynie kod użytkownika do jednej partycji. Próby resetu programowego z użyciem kodu fabrycznego 4020 lub 4580 nie powiodły się, co sugeruje zablokowanie kodu instalatora. W instrukcji centrali PC4020A wersja 3.3 opisano procedurę resetu sprzętowego polegającą na odłączeniu zasilania, zwarciu zacisków Z1 i PGM1 na 30 sekund, a następnie ponownym podłączeniu zasilania i rozłączeniu zacisków, co przywraca ustawienia fabryczne z zachowaniem rejestru zdarzeń. Wskazano, że zaciski R1, T1, TIP, RING służą do podłączenia linii telefonicznej i aparatu, a wersja softu v1.06 nie posiada portu RS232. Jeśli reset sprzętowy nie odblokuje kodu, konieczna jest wizyta w serwisie AAT w Warszawie, gdzie za opłatą około 60-70 zł możliwe jest odblokowanie i wymiana oprogramowania centrali. Fabryczny kod instalatora dla tej wersji to 4020, a kod użytkownika 1234. Próby użycia innych kodów fabrycznych, np. 5555, zostały odrzucone.
REKLAMA