logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus - brak obrazu po wymianie TDA8362 z 3Y na 2Y, OSD i dźwięk działają

LAMBDA 28 Sie 2006 22:10 1026 8
REKLAMA
  • #1 2963634
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...pewnie zaraz mi ktoś napize że takich tematów było srilion ale akurat przeleciałem większość i nic nie znalazłem...chodzi mi o to czy po wymianie TDA gdzie był oryginalnie z końcówką 3Y wsadziłem z końcówką 2Y i nie mam obrazu.....OSD i głos OK....nie wiem czy szukac dalej usterki czy ten układ nie bedzie chodził w tej sytuacji...akurat taki miałem na podmianke...
  • REKLAMA
  • #2 2963695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2963832
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Wiem,że 3Y to to samo co 5N. obraz musi być ewentualnie może być pomniejszony V i H - kwadracik i bez synchronizacji. Wtedy można zrobić przeróbkę- wymiana R na inne wartości. To dotyczy 3Y 5Y 3N 5N. Nie wiem skąd wziąłeś 2Y.

Dodano po 4 [minuty]:

Patrzyłem i taki jest ale o zamianie nic nie wiem .3Y to to samo co 5N i odwrotnie 3N-5Y

Dodano po 2 [minuty]:

Czy masz obraz taki jak opisałem.Jak nie to albo coś zwarłeś, oderwałeś albo nie może być 2Y
  • REKLAMA
  • #4 2963890
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...o zwarciu abo urwaniu nie ma mowy...nie jestem laikiem w tych sprawach...tez podejzewam że nie może być ten 2Y ale na tamtym miałem obraz ale bez synchra ale był snieg....i nic nie łapał...a na tym jest ciemność...wiec pozostaje kupno z literką 3Y...a tego 2Y wziąłem z Samsunga 20" starego jak swiat..
  • #5 2963902
    LeDy
    Poziom 43  
    Te zamienniki są tak jak ci podałem 3Y=5N i odwrotnie. Można zakładać przemiennie ale trzeba przerabiać chyba 3 rezystory. Jak co to ci podam wartości.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja zakładam podstawkę pod nie i można wtedy przestawiać .Druk jest cienki przy nim.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak ja zamawiałem w hurtowni to mieli tylko oznaczenia 3N,5N

Dodano po 1 [minuty]:

Dostępne w Inter Chip Olsztyn tel.0895334131
  • #6 2964388
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...narazie sie wstrzymuje z naprawą...poinformowalem klienta o kosztach i narazie sie zastanawia ale wszystko wskazuje że sie nie zgodzi na naprawe...i moze i dobrze....
  • #7 2964418
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A może układ, który kupiłeś jest uszkodzony- miałem taki przypadek. Dlatego w celach diagnostycznych podstawiam z demontażu - sprawne. Niestety w dobie wrzechobecnych bubli, tak trzeba sobie radzić.
  • REKLAMA
  • #8 2964429
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...ten co wstawiłem był właśnie z demobilu...gdybym kupował kupił bym taki jaki powinien być..ale pierw chcialem sie upewnić czy bedzie zmiana bo tamten miał bardzo dziwneobjawy..
  • #9 2965540
    LeDy
    Poziom 43  
    Włóż oryginała i będzie po kłopocie.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie układu TDA8362 w telewizorze marki Lexus z wersji z końcówką 3Y na 2Y pojawił się problem braku obrazu, mimo że OSD i dźwięk działają poprawnie. Układy oznaczone jako 3Y i 5N są zamienne, podobnie jak 3N i 5Y, jednak 2Y nie jest bezpośrednim zamiennikiem i może wymagać modyfikacji rezystorów w obwodzie, aby działać prawidłowo. Wstawienie układu 2Y, pochodzącego z innego modelu (Samsung 20"), skutkowało brakiem synchronizacji i całkowitą ciemnością ekranu, podczas gdy oryginalny 3Y dawał obraz z zakłóceniami. Zaleca się stosowanie oryginalnego układu 3Y lub odpowiednika 5N oraz ewentualne przeróbki rezystorów, a także sprawdzenie, czy używany zamiennik nie jest uszkodzony. W przypadku problemów z dostępnością lub uszkodzeniem układu, można zastosować podstawki umożliwiające łatwą wymianę i testowanie różnych wersji TDA8362.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA