logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po podłączeniu TV przez rozgałęźnik dioda na zasilaczu mruga.

gizin 29 Sie 2006 09:37 16468 16
REKLAMA
  • #1 2964677
    gizin
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    mam problem z mrygającą diodą na zasilaczu. Jak podłącze telewizor bezpośrednio do anteny jest wszystko OK. Ale jak podłącze przez rozgałęźnik to dioda w zasialczu zaczyna migać. Mam taką antenę: http://allegro.pl/item122718266_najlepsza_na_rynku_antena_szerokopasmowa_wzm_39_db.html
    I rozgałęźnik: ALDA 3 way splitter 5 - 1200 MHZ.

Mam jeszcze drugą taką samą antenę, która wogóle nie reaguje na zasilacz, tak samo odbiera z nim i bez niego, może ktoś wie jaka jest tego przyczyna, czy da się naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 2964739
    elexor
    Poziom 24  
    Ocena: 90
    Coś masz z przetwornicą, obejrzyj ją dokładnie.
  • #3 2964746
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Te metalowe rozgałęźniki w ogóle sie nie nadają do instalacji ze wzmacniaczem(choć czasem chodzą); można je stosować poniżej zasilacza a nie pomiędzy zasilaczem a anteną. Otóż składową stałą (+12V) należy "wysłać" tylko z zasilacza do anteny a odseparować od innych TV. Większość TV ma wejście antenowe w głowicy zwarte do masy przez cewkę i zwiera niskie częstotliwości i oczywiście składową stałą. Twój zasilacz nie powinien w ogóle świecić, albo przy dużej ilości kabla słabo; jeśli miga to wina niedokładnego montażu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic545392.html
  • #4 2964747
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    W rozgałężnik wejdż separatorem -wtyczką zasilacza antenowego .Jak masz podłączone inaczej/napięcie zasilacza idzie przez rozgałężnik/ to na wejściu do każdego TV musisz dać taki separator .

Dodano po 2 [minuty]:

Te rozgałężniki nadają się .Jak masz dobry sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 2964759
    maryann
    Poziom 37  
    W drugim przypadku- jeśli w antenie w ogóle jest wzmacniacz(a nie tylko symetryzator)- to rónież najprawdopodobniej wina nie sprzętu tylko majstra: albo przerwa(jeśli kontrolka świeci, a po wyjęciu z gniazdka powoli gaśnie) albo zwarcie, jeśli w ogóle nie świeci.
  • #6 2964768
    gizin
    Poziom 11  
    elexor możesz podpowiedzieć gdzie jest ta przetwornica i na co mam zwrócić uwagę ? jestem zielony w tym temacie

maryann i LeDy pozostałe odbiorniki mam odseparowane taką wtyczką jak w zasilaczu.

A co możecie powiedzieć na temat tej drugiej anteny, która nie reaguje na podłaczenie zasilacza ?

Dodano po 5 [minuty]:

LeDy jaki rozgałęźnik polecasz ??
  • REKLAMA
  • #7 2964860
    LeDy
    Poziom 43  
    Ten co masz jak jest dobry sygnał to możesz zastosować. Jeżeli chodzi o drugą antenę to sprawdz czy jest właściwie podłączona płytka wzmacniacza w antenie ,kabel antenowy i czy świeci kontrolka zasilacza.

Dodano po 6 [minuty]:

Teraz spojżałem dokładniej na antenę ,że jest kabel podłączany F-ką. Może żle połączone w tej F-ce .Ekran przewodu musi dobrze stykać z obudową F-ki a środkowy przewód musi wejść w gniazdo antenowego wzmacniacza i między nimi nie może być zwarcia.

Dodano po 1 [minuty]:

Ta przetwornica to chodzi o zasilacz
  • REKLAMA
  • #8 2964889
    gizin
    Poziom 11  
    antena ma wyjście na F do kabla antenowego i tam jest OK, dioda w zasilaczu się świeci więc zwarcia nie ma, tylko ze jak wyłącze zasilacz w jakiości obrazu nic się nie zmienia. Anteny nie rozbierałem.
  • #9 2964893
    LeDy
    Poziom 43  
    Rozumię ,że masz podłączone do tego rozgałężnika 3 TV.

Dodano po 2 [minuty]:

Czy masz na niej dobry odbiór? Jak nie reaguje na wyłączenie zasilacza to albo nie ma zasilania wzmacniacz w antenie albo jest on uszkodzony

Dodano po 1 [minuty]:

To miganie diody-jak to wszystko łączysz,że dioda zaczyna migać

Dodano po 3 [minuty]:

Ta antena co nie działa to jest nowa czy już działała.
  • #10 2965101
    maryann
    Poziom 37  
    gizin napisał:
    dioda w zasilaczu się świeci więc zwarcia nie ma,.
    Przecież napisałem- słuchaj fachowca: jest w takim razie przerwa.
  • #11 2965281
    gizin
    Poziom 11  
    Poradziłem sobie z mrugającą diodą. Idąc za radą włączyłem zasilacz przed rozgałęźnikiem i jest OK. Antena tego zestawu jest 100 % sprawna. Teraz mam problem z drugą identyczną anteną, która nie reaguje na wzmacniacz. Podłączałem anteny zamiennie do obu zestawów i wychodzi na to, że ta jedna antena jest uszkodzona. Rozumiem że mam szukać uszkodzenia we wzmacniaczu ? [/url]

Dodano po 1 [minuty]:

ups pomyłka, nie nie reaguje na wzmacniacz, tylko na zasilacz.
  • #12 2965291
    LeDy
    Poziom 43  
    To jest oczywiste
  • #13 2965301
    gizin
    Poziom 11  
    Podpowiedz mi jeszcze, czy muszę szukać wzmacniacz do tej konkretnej anteny, czy są jakies uniwersalne ?
  • #14 2965339
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak podejdzie zwykła płytka to może też być. Patrz tylko ,żeby pasowało mocowanie i żeby był na 2 tranzystorach z 4 -ema nóżkami . Podłączenie kabla nie musi być na F-kę. Tamten jest nierozbieralny?
  • #15 2965384
    gizin
    Poziom 11  
    żebyśmy dobrze się zrozumieli, wzmacniacz znajduje się w antenie ? Muszę rozebrać antenę i wyciągnąć płytkę ? Przyglądałem się antenie to da się ją rozebrać.
  • #16 2965403
    LeDy
    Poziom 43  
    To go wyjmij i jak nie da się naprawić to wymień na zwykły jakie są w antenach siatkowych uwzględniając poprzednie moje uwagi.
  • #17 2965553
    maryann
    Poziom 37  
    Weź najlepiej stary ze sobą na zakupy, jak pokażesz rozgarniętemu sprzedawcy, to da Ci nowy o podobnym WZMOCNIENIU, bo to parametr podstawowy(poza kształtem, oczywiście). Zamocnego nie radzę, bo na antenie leciwej konstrukcji prawdopodobnie się wzbudzi i wyjdą na obraz zakłócenia a na słabszym będzie bardziej śnieżył.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy migającej diody na zasilaczu antenowym po podłączeniu telewizora przez rozgałęźnik ALDA 3 way splitter 5 - 1200 MHz do anteny szerokopasmowej z wzmocnieniem 39 dB. Bezpośrednie podłączenie telewizora do anteny nie powoduje migania diody. Miganie diody wskazuje na nieprawidłowe przesyłanie napięcia zasilającego (+12V) przez rozgałęźnik, który nie powinien znajdować się pomiędzy zasilaczem a telewizorami bez odpowiednich separatorów napięcia. Zaleca się stosowanie separatorów (wtyczek zasilacza antenowego) na wejściach do każdego telewizora, aby odseparować napięcie stałe od sygnału antenowego. Rozwiązaniem problemu było podłączenie zasilacza przed rozgałęźnikiem, co ustabilizowało pracę diody. Druga antena, identyczna, nie reaguje na zasilacz, co sugeruje uszkodzenie wzmacniacza antenowego lub przerwę w obwodzie. Wzmacniacz znajduje się na płytce wewnątrz anteny i można ją rozebrać, by wymienić lub naprawić wzmacniacz. Zaleca się dobór wzmacniacza o podobnym wzmocnieniu i konstrukcji (np. z dwoma tranzystorami i czterema nóżkami), a przy zakupie warto zabrać uszkodzony wzmacniacz, by dobrać odpowiedni zamiennik. Należy również zwrócić uwagę na prawidłowe podłączenie kabla antenowego do złącza F, zapewniając dobry kontakt ekranu i środka przewodu bez zwarć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA