logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edytory graficzne PHP do tworzenia stron bez znajomości HTML i PHP?

cmurek 29 Sie 2006 18:18 11299 2
REKLAMA
  • #1 2966473
    cmurek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie. Chciałem założyć stronę internetową która by ładnie wyglądała. Mam wszystkie potrzebne grafiki ale w zadnym edytorze html nie moge tego tak dopasowac jakbym chcial :( Podobno w php jest wszystko latwo dopasowac ale trzeba znac jezyk. A ja ani html ani php w zyciu sie nie uczylem. Czy sa moze jakies edytory php graficzne na ktorych moge dzialac jak na programie raficznym ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2966495
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, różnica jest taka: PHP jest skryptem który wykonuje serwer, efektem działania takiego skryptu jest strona (X)HTML wysyłana do przeglądarki. W związku z tym nie ma edytora PHP takiego o jakim myślisz. Musisz mieć skrypt php, który przetworzy serwer i dopiero wtedy zobaczysz efekt w postaci strony. Podstaw XHTML możesz nauczyć się stąd: http://kurs.browsehappy.pl/ , kursów php jak i gotowych skyptów jest w sieci wiele.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #3 2966558
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    cmurek - PHP w uproszczeniu generuje strone w html na podstawie róznych danych (z bazy danych, i od użytkownika). Więc żeby wiedzieć jaki kod HTML wygenerować ma PHP, musisz i tak znac HTML.
REKLAMA