logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nec MultiSync FE950. Ekran zwęża się w poziomie do linii.

Sebastian P84 30 Sie 2006 00:18 1044 4
  • #1 2967946
    Sebastian P84
    Poziom 2  
    Ekran od jakiegoś czasu zwęża się w poziomie do białej linii po środku grubości centymetra, poprzedzają to drgania obrazu, dzieje się tak po dłuższej pracy jak i krótszej, zauważyłem, że po zdjęciu obudowy monitor dłużej chodzi bez problemu, gdy obraz jest już zwężony pomaga odłączenie go na jakiś czas z zasilania – czasem dłuższy czasem krótszy, wygląda to jakby coś się przegrzewało, jednak czasem gdy rozkołyszę monitor na boki zamiast wyłączać to obraz wraca do normy. Nie jestem elektronikiem, ale chciałbym się poradzić, może ktoś potrafi zdiagnozować usterkę, gdzie jej szukać jeśli jest to zimny lut lub jaką część wymienić i czy warto naprawiać.
  • #2 2968505
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zimne luty i wymiana kondensatorów w układzie odchylania poziomego.
  • #3 2968627
    Sebastian P84
    Poziom 2  
    Jak wyglądają te kondensatory, jak są oznaczone i jak znaleźć te zimne luty, mam obejrzeć wszystkie układy scalone w monitorze, czy są jakieś podejrzane miejsca? Bo z tego, co wiem czasem trudno dostrzec taki zimny lut. Czy jest gdzieś jakaś strona internetowa (ja nie znalazłem) na której znajdę rysunki z wnętrzem mojego modelu monitora i oznaczeniami co do czego itd.? Dziękuje za odpowiedzi.
  • #4 2968968
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Wpiszw google "kondensator elektrolityczny teoria" i będziesz wiedział jak się oznacza i jak wygląda.
    Układ odchylania znajdziesz po przewodach które idą z cewek odchylania które są zamontowane na szyjce kineskopu i idą do płyty głównej. Tam właśnie w okolicy wymieniaj kondensatory.
  • #5 2969026
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Jeśli obraz rozszerzał by się po jakimś czasie to podejrzewałbym kondensator, ale w twoim przypadku myślę,że to tylko zimne luty. Zlokalizuj i przelutuj układ odchylania pionowego. W poszukiwaniu zimnych lutów bardzo przydatne jest szkło powiększające. Powodzenia.
REKLAMA