logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć keyboard Roland E-70 do komputera przez MIDI?

marcin elek 30 Sie 2006 17:53 1175 5
REKLAMA
  • #1 2970173
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Mam kibord Roland e70 i on ma gniazdo in i out i nad nimi pisze midi są to gniazda na din i niewiem do czego służą i jak je moge wykorzystać
    a drugi problem jest taki rze chce podłączyć do komputera i niewiem jak to zrobić za pomoc odwdięczam sie
  • REKLAMA
  • #2 2970276
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

Gniazda które opisujesz (opisane jako Midi IN/OUT/THROU) to nic innego jak gniazda do podłączenia keyboardu do komputera poprzez interfejs MIDI.

Aby tego dokonać musisz posiadać w komputerze port MIDI/GAMEPORT (najczęściej instalowany na karcie muzycznej). No i oczywiście odpowiednią "przejściówkę" czyli z jednej strony wtyk bodajże DB25 a z drugiej opisane przez ciebie 5-DIN. Taką przejściówkę dostaniesz na allegro za kilkanaście złotych lub w sklepie ze sprzętem muzycznym za kilkadziesiąt złotych.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #3 2970359
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    mam sześć walizek kabli i takiej nieposiadam
  • REKLAMA
  • #4 2970472
    wielki-szu
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    jak masz jakiegoś z jackiem możesz go przelutować do drugiego końca kabla z dinem i już ci będzie pasowało do kompa do karty dzwienkowej
  • REKLAMA
  • #5 2974520
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Szu- raczej dzwiękowej...

Tak jak napisal kolega wczesniej, sa to gniazda midi, a co za tym idzie nie maja one byc podlaczone zadnym jackiem tylko przejsciowka DIN(5)->wtyczka game/midi portu, najczesciej kiedys stosowana do podlaczenia joysticka ;) Jesli masz karte dzwiekowa w kompie to przy niej szukaj tego wejscia, jesli masz zintegrowana to szukaj rowniez w okolicach jej wyjsc lub na sledziu.

Pozdrawiam

PS. kabli szukaj na np. Allegro

Tu masz taki kabel =--> http://www.allegro.pl/item122281053__interfejs_midi_pc_oprogramowanie_okazja_.html
  • #6 2981730
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Z kablami od integry może być problem dzisiaj skąpią na sledziach - zostawiają gołe piny na płycie głównej. Wypowiedzi wielkiego szu sa tu zbędne. Bo kabel midi to raczej cyfrzak - to chyba ostatnie miejsce, gdzie mozna znaleźć tego typu wtyki, wczesniej były jeszcze chyba w Commodore 64 w charakterze zlącza analogowego AudioWideo, obecnie to juz chyba tylko jako midi jest stosowane.

ostatecznie można wpiąć przez jakiś line out do line in komputera - na pewno coś takiego jest. Wtedy nagrywałbys nie midi tylko powiedzmy wieloscieżkowym edytorem Wav Audacity czy coś podobnego. Ale to nie to samo...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA