logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do zczytania biosu dysku twardego 2,5" tos

Volkir 01 Wrz 2006 08:54 1595 7
REKLAMA
  • #1 2975695
    Volkir
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam. Mam dysk 2,5" toshiby o symbolu MK6014MAP i problem polega na tym że w specyikacji producent podaje że ma on 6 GB a ja mam tylko 4. Próbowałem low formata i nic, potem odpaliłem mbr tool i ciekawe jest to że ten programik wskazał że dysk ma inna liczbe cylindrów i głowic niż mówi info na naklejce. Szukam dalej i okazuje się że bios dysku narzuca taką liczbę i nie mogę jej zmienić żadnym narzędziem.

Pytanie więc mam takie: jakim programem mogę zczytać z dysku bios żebym mógł go wyedytować?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2975755
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, takie ograniczenia może nałożyć BIOS komputera, edytowanie go to nie jest dobry pomysł, najlepiej zrobić jego aktualizację. Jeśli takiej nie ma, poszukaj odpowiedniego oprogramowania producenta dysku, które pozwala ominąć to ograniczenie lub zainstaluj system kŧóry potrafi omijać je sam (Windows ( XP na pewno, możliwe że wszystkie NT) lub Linux). Miałem kiedyś podobny problem i właśnie tak go rozwiązałem, chociaż nie mogę zapewnić że zadziała w każdym przypadku. Liczbę cylindrów, itd. można ustalić np. linuksowym programem fdisk, nie potrzeba do tego "edytowania BIOSu dysku".

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 2976022
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Wejdź w bios komputera i tam gdzie ci wykrywa dyski ustaw swój dysk na user i wpisz ręcznie liczbę cylindrów głowić itd zczytane z dysku.
  • REKLAMA
  • #4 2977863
    Volkir
    Poziom 17  
    Witam, dzięki za odpowiedzi ale ja wiem na pewno, że ten dysk ma ograniczenie zrobione w swoim biosie (firmware) i muszę go podmienić na inny z tego samego modelu ale bez ograniczenia (mam taki). Ponawiam więc pytanie jakim programem mogę wyciągnąć bios(firmware) z dysku toshiby?
    Model o którym mowa to MK6014MAP.
  • REKLAMA
  • #5 2978141
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Volkir napisał:
    ja wiem na pewno, że ten dysk ma ograniczenie zrobione w swoim biosie (firmware)

Proszę zdradzić nam pochodzenie tej pewności.
  • Pomocny post
    #6 2979458
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    na dysku chyba masz zrobione HPA, ograniczenie pojemności.
    program Mhdd, HDAT2, Victoria powinny ci pomóc.
  • #7 2985511
    Volkir
    Poziom 17  
    jankolo napisał:
    Volkir napisał:
    ja wiem na pewno, że ten dysk ma ograniczenie zrobione w swoim biosie (firmware)

Proszę zdradzić nam pochodzenie tej pewności.

Programy diagnostyczne twierdzą że ustawienia liczby cylindrów itd. podane są z biosu. Mam identyczny dysk ale bez ograniczenia i tam te same programy również podają wartości z biosu dysku ale są one inne niż przy tym "ograniczonym".

Kolego BUBU321 powiedz coś więcej o HPA proszę.

Pozdrawiam.
    Andrzej.
  • #8 2987576
    Volkir
    Poziom 17  
    Witam, sprawa się wyjaśniła, to faktycznie było HPA. Wielki ukłon w stronę Bubu321 za wiedzę i pomoc :) Dziękuję bardzo teraz mam faktycznie 6 GB tak jak powinno być.
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam.
    Andrzej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył dysku twardego 2,5" Toshiba model MK6014MAP, który według producenta powinien mieć pojemność 6 GB, lecz system wykazywał tylko 4 GB. Użytkownik zauważył, że liczba cylindrów i głowic podawana przez narzędzia diagnostyczne różni się od informacji na naklejce, co wskazywało na ograniczenie narzucone przez firmware (bios dysku). Próby edycji BIOS-u dysku nie powiodły się, a standardowe narzędzia nie pozwalały na zmianę tych parametrów. Wskazano, że ograniczenia mogą wynikać z ustawień HPA (Host Protected Area), które można wykryć i usunąć za pomocą programów takich jak MHDD, HDAT2 czy Victoria. Po zastosowaniu tych narzędzi i usunięciu HPA pojemność dysku została przywrócona do 6 GB, zgodnie ze specyfikacją producenta. Dyskusja podkreśliła, że edycja BIOS-u dysku nie jest standardową praktyką, a problem lepiej rozwiązać poprzez usunięcie HPA lub aktualizację BIOS-u komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA