logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie konsolety monitorowej i FOH – jak rozdzielić sygnały mikrofonowe?

mavarick87 01 Wrz 2006 13:38 3132 16
  • #1 2976563
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.

Mam pytanie do znających się na rzeczy. Jak podpina się konsolete minitorową bo generalnie to prawie taka jak FOH tylko że ma więcej wysyłek ale w każdej z tych konsolet są wejścia mikrofonowe. Więc jak to się robi że są one podłaczone do monitorowej i FOH - instaluje się może jakieś rozdzielacze??

PS. Gdzie w internecie można zorientowac się w cenach takich konsolet??
  • #2 2976710
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Używa sie tzw. spliterów. Sa to rozdzielacze sygnału. Wystepuja pojednycze lub wiecej ale bardzo czesto widziałem w necie 4 kanałowe.
  • #3 2976721
    mavarick87
    Poziom 19  
    a gzdie w necie można sotkac taka konsolete na sprzedaż
  • #4 2976783
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Niestety nie wiem. Widziałem kiedysa jakas yamahe ale nie pamietam gdzie :(
    Z ciekawosci bede sie rozgladal za jakas budżetowa konsola monitora ktora mogłbym wykorzystac w przyszlości.
  • #5 2976939
    mavarick87
    Poziom 19  
    właśnie o taka niskobudżetową konsolete mi chodzi na około 8 torów
  • #6 2978836
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Monitor to zupełnie inny rodzaj konsoli. Zauważ że istnieją stoły typowo monitorowe ( nawet taki gigant analogowy jak Soudcraft Five http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=5 ma swojego brata w monitorze http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=17 ) . Pooglądaj oba stoły a zobaczysz różnicę między nimi. Stół monitorowy a frontowy to dwa inne światy . Nisko budżetowo kupuje się miksery typu Yamaha z serii 3000 czy Allen&Heath czyli stoły z tak zwanym flipem mogącym pracować na froncie i na monitorze. Jest to rozwiązanie pozwalające w miarę używać stół uniwersalnie czyli raz na przodzie raz na monitorze. Ale nie zapominajmy że zawodowo kupuje się stół na front i jego brata na manitor.
  • #7 2981640
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2981768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2982415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2982991
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Nie, direct to nie za dobry pomysł - tak jak pisał Poppin nie dopuszczalne jest by jeden stół miał wpływ na drugi, to prawie uniemożliwia wykonanie poprawnego nagłośnienia. O wiele lepiej (choć to także nie do końca jest zgodne ze sztuką) połączyć się "na chama" czyli przy pomocy Y ("igreków"). Zdarzało i nadal zdarza mi się pracować na pycie rozszytej w ten sposób i działa (właściciela tego kabelka nie stać chwilowo na 40 traf). Oczywiście nie jest to pełne zawodostwo (należy bezwzględnie przestrzegać kto wysyła phantom i uważać by nie zewrzeć kanału bo sygnał zginie wtedy na obu stołach) ale przy odrobinie ostrożności da się na tym pracować. Zagrałem kilkanaście koncertów w tej konfiguracji i (odpukać) nic złego się jeszcze nie stało.
  • #11 2984982
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3066318
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    cześć

najtańsze i szeroko stosowane jest po prostu galwaniczne podłączenie równoległe gniazd w tzw. stageboxie, czyli mamy 2 XLR na kanał: żeński - do podłączenia sygnału ze sceny i męski - wyjście na stół monitorowy. Sam tak pracuję już ładnych parę lat, wszystko jest zrobione na wielozłączach - Hartingach.
    Poza tym, taki stół monitorowy jaki Soundcraft Monitor http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=20 ma podwójne XLR na wejściu (żeński i męski)

Janusz
    Rzeszów
  • #13 3069461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3071406
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    com napisał - napisałem ;-)
    wszystko jest jasne i zrozumiałe: połączenie galwaniczne - czyli równoległe - na "żywca" jak kto woli "Y" (nic nie pisałem o separacji galwanicznej ! nie mam żadnych trafo !)

co Spirita Monitora - wiem że to nie zasada 2 XLR na wejściu.
    ale jeżeli ktoś ma tzw "rozszycie" w stageboxie to może użyć właśnie XLR męskich do np. nagrania materiału

samych "bezproblemowych" sztuk :-) życzę
  • #15 3071532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3072063
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Poppin napisał:
    hmmmm.... pierwszy raz słyszę pojęcie " połączenie galwaniczne - czyli równoległe - na "żywca" jak kto woli "Y" ...... czyli równoległe zalutowanie nazywa sie galwaniczne...ciekawe że przez wszystkie lata jak lutuje kable to nie wiedziałem ze robie połaczenie galwaniczne :) ciekawe ciekawe....

Nie. Połącznie galwaniczne robisz dopiero gdy te polutowane kable włożysz do gniazdek. Do czasu lutowania zrobiłeś tylko czwórnik bierny :)
  • #17 3072494
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie konsolet monitorowych i FOH (front of house) wymaga rozdzielenia sygnałów mikrofonowych, co najczęściej realizuje się za pomocą splitterów – rozdzielaczy sygnału, które umożliwiają przesłanie tego samego sygnału do obu konsolet niezależnie. Splittery mogą mieć różną liczbę kanałów, np. 4-kanałowe. Alternatywnie stosuje się połączenia równoległe („Y”) lub galwaniczne, np. w stageboxach z podwójnymi gniazdami XLR (żeńskie do mikrofonu, męskie do stołu monitorowego). Używanie directów jako splitterów jest możliwe, ale niezalecane, ponieważ directy są wyjściami liniowymi, często niesymetrycznymi i mogą powodować wzajemne zakłócenia i utratę niezależności ustawień między konsoletami. W praktyce profesjonalnej stosuje się dedykowane splittery lub stageboxy z galwaniczną separacją sygnału, co zapewnia niezależność i bezpieczeństwo systemu. W przypadku konsolet niskobudżetowych popularne są modele Yamaha serii 3000 oraz Allen&Heath z funkcją flip, pozwalającą na pracę zarówno jako FOH, jak i monitor. Przykłady profesjonalnych konsolet monitorowych i FOH to Soundcraft Five i jego odpowiednik monitorowy oraz Soundcraft Monitor z podwójnymi wejściami XLR. Ceny konsolet można sprawdzać na stronach producentów i sklepów internetowych, choć konkretne źródła nie zostały wskazane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA