logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60 - brak komunikacji po cięciu test pointa, jak naprawić?

Wadel 01 Wrz 2006 16:39 1191 8
REKLAMA
  • #1 2977096
    Wadel
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Dostalem od kolegi do sciagniecia simlocka w c60 od pocztaku nie chcial sie komunikowac z zadnym programem . Wiec przeczytalem na elektrodzie iz trzeba ciac bo posiadam tylko kabel com . Wiec ciolem coraz glebiej i glebiej uwalilem niezla dziure (ale nie na wylot ) .W miedzyczasie bawilem sie roznymi programami .Telefon reaguje na czerwona sluchawke ale pozatym jest martwy . I teraz nie wiem czy uwalilem go przez ciecie czy przez soft . Prosilbym o jakies rady , no i chcialbym wiedziec czy mozna go utrupic przez ciecie bo znajomy serwisant powiedzial ze pod pierwszym test pointem jest drugi i mozna go tak uwalic :/ szkoda ze od razu do niego nie poszedlem :/ . Ja ogolenie znam sie bardziej na SE niz Siemensach . Bardzo prosze o pomoc .

Pozdro : wadel.
  • REKLAMA
  • #2 2977436
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    jezeli chodzi o C60 to tp mozesz ciąc głeboko nic pod sciezka nie ma noo chyba zee tp zrobiłeś obszernie i trafiłeś coś obok ... mozliwe zee nie masz kabla servisowego pamietam ze na samym poczatku miałem kabel na MAX232 i nic nim nie mogłem zoribć ale zakupiłem sobie kabel servisowy do s55 przerbiłem go na wszystkie wtyczki do siemensów i robie wszystkie siemensyy ... jakich programów urzywasz ?? radził bym ferii 9,10 albo SST 5,31 dobre programy do stawiania tell solucja i pliki do stawiania C60 jest na elektrodzie :)

miłej pracy :)
  • REKLAMA
  • #4 2978199
    Wadel
    Poziom 14  
    W miedzyczasie jak tel byl u kolegi cos w nim namieszal lutowal cos kolo test pointa i zlaczyl 2 kondensatorki smd :/ . Mam SSt 5.38 i jak daje read info jest :entering boot mode i kaplica ....
  • REKLAMA
  • #5 2978520
    pawuloo
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Bateria moze ci siadła
  • #6 3004439
    Wadel
    Poziom 14  
    Bateria jest ok od poczatku tel nie chce wspolpracowac oprocz reakcji na czerwona sluchawke :/ . Moze ktos cos poradzi :/ .
  • #7 3004687
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    eheh z tego co mi sie wydaje ot tak jak poprzednicy mowia;) jesli masz na supporcie program test point to go sciagnij i zobacz jakie naciecie musisz zrobic aby ci telefon sie z boxem komuniokowal:) jesli nei masz to wpisz w googlach test point c60 i ci pokaze:) musisz najlepiej nozykiem do tapet zrobic naciecie jak na rysunku i bedzie dzialac;)

Dodano po 3 [minuty]:

nie doczytalem .... mozna uwalic telefon przez zlego test pointa:)za slabo zle i za mocno tez zle;) ale mi i znajomym za pierwszym razem wyszlo bez klopotu:)wiec trudny chyba nie jest:) a z tego oc mi sie wydaje to mogl ci sie soft uszkodzic albo pamiec :) bo kumpel mial kiedys podobnie;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3090539
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Przy c60 trzeba uważać żeby nie ciąć za głęboko bo wtedy to już po tlefonie
  • #9 3091074
    Wadel
    Poziom 14  
    Coz szkoda telefonu ale bedzie z nim kaplica dziekuje za pomoc . Temat zamykam.

wadel

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji telefonu Siemens C60 z programami serwisowymi po wykonaniu nacięcia test pointa w celu zdjęcia simlocka przy użyciu kabla COM. Użytkownik wykonał zbyt głębokie cięcie, co spowodowało uszkodzenie obszaru test pointa i powstanie dużej, choć nieprzelotowej dziury. Telefon reaguje jedynie na czerwony słuchawkę, ale nie na polecenia programów, które przy próbie odczytu informacji wchodzą w tryb boot i nie działają poprawnie. W trakcie naprawy kolega lutował i łączył kondensatory SMD w okolicy test pointa, co mogło dodatkowo uszkodzić urządzenie. Zalecenia obejmują stosowanie odpowiednich programów serwisowych (Feria 9, 10, SST 5.31 i nowsze), wgranie firmware (FF) kompatybilnego z procesorem AMD lub Intel oraz naprawę IMEI po wgraniu oprogramowania. Podkreślono konieczność ostrożności przy cięciu test pointa, gdyż zbyt głębokie lub niewłaściwe nacięcie może trwale uszkodzić telefon. Wskazano również, że do prawidłowej komunikacji potrzebny jest kabel serwisowy, a nie standardowy kabel COM. Ostatecznie uszkodzenie jest prawdopodobnie nieodwracalne, a telefon może być trwale uszkodzony przez niewłaściwe cięcie i ingerencje w obwód test pointa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA