logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9970 DWA CROMA - Zwężą się obraz na AV

piterrl 02 Wrz 2006 08:56 1432 10
REKLAMA
  • #1 2979051
    piterrl
    Poziom 11  
    Witam. I znowu problem z moim Telestarem, a mianowicie: podłączyłem dekoder TV SAT i teraz jak włączam tv i satke to oczywiście przełącza się samo na AV z tym że obraz zmienia się na format 4:3 i muszę to z powrotem przełączać za każdym razem na 16:9. W menu dekodera ustawione jest na obraz panoramiczny i nic to nie daje. Czekam na sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2979072
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    na av w czasie pracy przełącz format , jak nie zapamięta to ten model tak już ma, możesz sprawdzić w trybie serwisowym, czy nie ma czegoś na temat formatowania, bo nie pamiętam w tej chwili, jak dopadne serwisówkę w zakładzie to sprawdze i dam znać, nie mam pewności ale chyba w opcji 1 jest coś na temat formatu w jakim tv się zgłasza po załączeniu, nie wiem czy nie b2, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2983615
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam
    Spróbuj w tunerze w ustawieniach wyświetlania obrazu zmienić format
    z 4:3 na 16:9 powinno pomóż oczywiście pod warunkiem ,że tuner ma taką opcjię.
    Pozdrawiam
  • #4 2985094
    piterrl
    Poziom 11  
    Jak już wyżej napisałem zostało to prawidłowo ustawione. Nie uważnie czytałeś.

P.S.
    Do kolegi co miał mi sprawdzić w serwisówce. Jak możesz to prosiłbym o podanie prawidłowego ciągu cyfr w opcji 1 dotyczy B1, B2, B3, B4.

Dzięki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3058680
    piterrl
    Poziom 11  
    Widzę że cisza. Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Przyjdzie mi chyba się przyzwyczaić do tego, ale jak coś to jeszcze tematu nie zamykam a nóż widelec.

Pozdrawiam
  • #6 3063031
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3067347
    piterrl
    Poziom 11  
    Witam. Sprawdziłem te propozycje i przy zmianach w pozycji b2(pierwsza cyfra zmienia się na 1) zmienia się obraz na AV na prawidłowy, ale za to na kanałach TV zwęża się w panoramę więc to też nie jest to co ma być. Moje ustawienie w TV jest takie: 1-01100100, 2-00111101, 3-11110010, 4-11111001. Może jakieś inne ustawienie ma na to wpływ? Czekam na propozycje.

Pozdrawiam
  • #8 3067370
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Witam,propozycji jest niewiele ,przy ustawieniu w tunerze sat 16/9 obraz powinien przestawić się automatycznie tylko w przypadku programu w tym formacie .Jeżeli tak nie jest to wina lezy po stronie tunera.
  • #9 3067562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3218838
    piterrl
    Poziom 11  
    Witam i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale miałem małe problemy z kompem(padł system, twardy i takie tam:cry:) więc nie mogłem odpisać. OK ale do tematu, jak tylko rozbiorę TV to od razu napiszę to co tam na tym procku jest, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie jak podłączyłem pod euro odtwarzacz DVD, w którym też jest możliwość ustawienia parametrów obrazu 4:3/16:9 to po wybraniu 16:9 TV to zapamiętał i działało a po podłączeniu ponownie dekodera dalej kiszka. Może to się coś w dekoderze pochrzaniło? Soft do dekodera wgrywałem oryginalny 5.02 z satki i kablem i nic.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 3224228
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Sprawdz napiecie na n.8 euro,przy 4/3 ma byc 12V podane z zewnatrz(z tunera,DVD), a okolo 8V przy formacie 16/9.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Telestar 9970 DWA CROMA, który po podłączeniu dekodera TV SAT automatycznie przełącza się na wejście AV, ale obraz jest zwężony do formatu 4:3 zamiast 16:9, mimo że w menu dekodera ustawiono obraz panoramiczny. Próby zmiany formatu obrazu w tunerze nie przynoszą efektu. Dyskusja obejmuje sugestie sprawdzenia ustawień serwisowych TV, zwłaszcza parametrów B1, B2, B3, B4, które wpływają na format obrazu po włączeniu. Zmiana bitu w pozycji B2 poprawia obraz na AV, ale powoduje zwężenie obrazu na kanałach TV. Użytkownik podaje aktualne ustawienia serwisowe i pyta o inne możliwe konfiguracje. Wskazano, że automatyczna zmiana formatu 16:9 powinna działać tylko dla programów nadawanych w tym formacie, a problem może leżeć po stronie tunera. Poruszono też kwestię napięcia na pinie 8 eurozłącza, które powinno wynosić około 12V dla formatu 4:3 i około 8V dla 16:9, co może wpływać na sygnalizację formatu obrazu. Użytkownik zauważył, że po podłączeniu odtwarzacza DVD z ustawieniem 16:9 telewizor zapamiętywał format, co nie działa w przypadku dekodera SAT, mimo wgrania oryginalnego oprogramowania tunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA