logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55mc16 TX-A – jak wejść w tryb serwisowy przy zwężonym obrazie?

Marcin1980 02 Wrz 2006 13:25 1438 6
REKLAMA
  • #1 2979714
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mam TV w/w problem w nim jest taki że jest obraz zwężony w pionie, elektrolity podstawiałem nic to nie dało, więc potrzebuje się dostać do serwisówki nie wiem jak mam tam wejść wiec jak ktoś wie to proszę o pomoc z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 2979763
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    TX91 do tego szukaj jakie zasilanie

Dodano po 1 [minuty]:

Odbiornik przełączyć w stan standby, wyłączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym i odczekać aż zgaśnie dioda sygnalizacyjna. Następnie nacisnąć przycisk [ NIEBIESKI ] (VT) na pilocie i nie zwalniając go włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym.
  • REKLAMA
  • #3 2980543
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ale chyba coś jest nie tak, albo ja naciskam cos nie tak, bo jak zrobie jak kolega podpowiada, to na ekranie wyświetla mi się istalation menu i potem wybieram jezyk po czym akceptuje to i przeszukuje bandy i wyszukuje stacje potem tylko wybora albo usuniecie programu i koniec na tym, czyżby walnieta pamieć w TV?
  • REKLAMA
  • #4 2980649
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Trzymasz niebieski i nie zwalniając włacz wył sieć cały czas trzymając / niebieski/ okolo 10 sek

A jeszcze jedno z AV wyłacz / puste gniazda scart/

Tym że przycisk [ niebieski ] (txt) zwalniamy dopiero po pojawieniu się obrazu. Wcześniejsze zwolnienie tego przycisku nie zawsze powodowało wejście
  • #5 2985193
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Niestety nic nie pomaga wyświetla sie cały czas to samo meni z instalation menu tak jak pisałem wyżej, spotkał się ktoś z takim czymś?
  • REKLAMA
  • #7 2985230
    Marcin1980
    Poziom 23  
    tak ,pilot orginał, procesor to: ST9291J7B1

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 55mc16 TX-A z obrazem zwężonym w pionie. Próby wymiany elektrolitów nie przyniosły efektu, dlatego konieczne jest wejście w tryb serwisowy. Sposób wejścia do serwisu polega na przełączeniu odbiornika w stan standby, wyłączeniu go wyłącznikiem sieciowym, a następnie wciśnięciu i przytrzymaniu niebieskiego przycisku (VT lub TXT) na pilocie podczas ponownego włączania zasilania. Przytrzymanie przycisku powinno trwać około 10 sekund, a zwolnienie następuje po pojawieniu się obrazu. Zaleca się również odłączenie urządzeń z wejść AV (puste gniazda SCART). Jednak w przypadku opisanego modelu po wykonaniu tych czynności pojawia się jedynie menu instalacyjne, które przeszukuje pasma i umożliwia wybór lub usunięcie programów, co sugeruje możliwe uszkodzenie pamięci telewizora. Pilot używany jest oryginalny, a procesor w TV to ST9291J7B1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA