logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do dynamicznego dzielenia łącza 1mb ADSL na routerze D-Link DL-604

eS. 04 Wrz 2006 00:22 7805 4
  • #1 2984673
    eS.
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Szukam jakiś program który może dynamicznie dzielić łącze 1mb ADSL na dwa kompy po 50%-50%. Gdy bedzie dzialal 1 to oczywiście będzie mial 100% łącza... Net do kompow doprowadzany jest przez router d-link dl-604, tak smieszne ze gdy na dwoch kompach gra sie w ta sama gre, 1 ma ping 50, a drugiemy skacze do 1000. Podobnie sprawa ma sie przey sciaganiu plikow. Instalowalem Netlimiter2 ale gdy go wlaczalem wyskakiwalo czarne "okno" i nic nie mozna bylo zrobic... Gdzies czytalem za dobrze dzieli lacze Bandwidth Manager ale gdy 1 komp udostepnia lacze. :( Jeżeli znacie jakieś dobre programy to proszę o podanie nazwy :)
    pozdrawiam eS.
  • Pomocny post
    #2 2984773
    wyrzu
    Poziom 13  
    Witam!
    Z tego co zrozumiałem, planujesz instalację programu na każdym z komputerów. Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ nie jest wtedy możliwy dynamiczny podział łącza (każdy komputer ma sztywne ograniczenie transferu). Polecam zmienić router na taki, który posiada usługę (QoS) lub najlepiej zamiast routera sprzętowego wstawić komputer pełniący rolę routera oraz program "Bandwidth Controller". W mojej sieci (DSL 4Mb/s, 12 koputerów) to rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze. Można wtedy szczegółowo określić rodzaje podziałów łącza dla różnych typów usług

Pozdrawiam, Piotrek
  • #3 2985222
    eS.
    Poziom 11  
    Zmieniać routera nie chce bo ten chodzi dopiero od tygodnia :) a na droższy nie mam pieniędzy. Na serwa raczej też się nie zdecyduje... Te dwa komputery mam w chacie i chce tylko by był w miarę równy podział łącza. Żeby nie było takich akcji, że jak ktoś coś ściąga/gra na necie na drugim (słabszym kompie) to na moim net zmula, i nie da się pograć w necie. Może znajdzie się jakis dobry progs :(
  • #4 2985251
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Przy użyciu tego routerka nie da się osiągnąć tego o czym piszesz.

Nie ma w nim nawet QoS, które częściowo rozwiązałoby sprawę.

Pozostaje tylko instalowanie programów ograniczających na komputerach - nie będzie to jednak działało tak jak opisujesz.
    Możesz wtedy ustawić 50% przepustowości łącza na każdym komputerze.

Jak będzie działał 1 komputer to wyłączać ograniczenie.

Prostszym wyjściem będzie odpowiednia konfiguracja programów P2P (maksymalny download i upload).
  • #5 2985305
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    zaktualizuj fw temu routerkowi, na nowszych chodza lepiej, przy duzej ilosci pakietow maja tendencje do przytykania sie
REKLAMA