logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o wzmacniaczu Tapco J-2500 vs ads PLX 4000 - warto kupić?

dyskoteka89 04 Wrz 2006 13:24 14833 90
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić końcówkę Tapco J-2500 do aktywnego nagłośnienia zamiast ADS PLX 4000?

Bardziej opłaca się wziąć sprawdzony ADS PLX 4000 niż liczyć na Tapco J-2500, bo w rozmowie Tapco jest oceniane jako budżetowa konstrukcja, a przy tanich końcówkach deklaracje mocy i praca na 2 Ω w moście bywają zawodne [#2988230][#2988275][#2988389] Jeden z użytkowników, który faktycznie kupił J-2500, pisał najpierw o ładnej górze i środku oraz cichej pracy chłodzenia, ale późniejsze testy wypadły słabo, szczególnie pod względem basu [#3243494][#3333461] Jeśli już rozważasz Tapco, traktuj je jako tańszy, budżetowy wybór do aktywnego systemu, a nie wzmacniacz do ciężkiej pracy i 2 Ω w bridżu [#3200459] ADS był chwalony za wieloletnią, bezawaryjną pracę i 5-letnią gwarancję, więc w tej dyskusji wypada jako bezpieczniejszy zakup [#2988230]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 3206919
    oddjob
    Poziom 11  
    No tak że tez wczesniej o tym nie pomyslalem. Jakby nie było to moja pierwsza końcówka i jesli chodzi o rozkrecanie to mam mieszane uczucia zwazywszy na 2 lata gwarancji, które mozna stracic - bedzie widać że ktos kręcił... jakby nie było juz jutro dziewicze granie tego ładnego urządzenia;-)
  • #62 3219578
    wadam66
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No i jak to w końcu zagrało, wszyscy jesteśmy ciekawi.
  • #63 3225075
    oddjob
    Poziom 11  
    Z miła chęcią drodzy koledzy podzieliłbym się wrażeniami jakie może wywałać omawiana końcówka. Jednak nie jest mi to póki co dane, choć mam nadzieję że z czasem będzie. W trakcie kupowania sprzętu kilka razy byłem na lodzie i po raz kolejny tak sie dzieje.

Na początku kupowalem RCF'y, cieszylem sie ze bede mial dosc dobre paczki jako swój pierwszy sprzet nagłosnieniowy, jednak sprzedawca stwierdzil nagle ze... ich nie sprzeda, bo sie nie oplaca?!

Zalicytowalem wiec na allegro JRX 125 JBL'a, na gwarancji, ideały jednak dopiero po licytacji sprzedawca oznajmił że paczki sa w... Austrii i moge sobie odebrać... heh...

Później odezwał się sprzedawca RCF'ów. Z propozycją sprzedaży ale... drożej?! Kiedy juz przyszły okazało się ze sa powaznie uszkodzone... nie odebralem ich oczywiscie.

Kilka dni temu pojechalem całkiem niedaleko odebrac osobiscie porównywalne Proelki... sprzedawca dopiero na miejscu raczyl oznamic ze... gwizdki nie graja.... a podobno nie były katowane... i bądź tu mądry...

I tak końcóweczka lezy sobie od 3 tygodni czekając na paczki, kto wie może po podłączeniu nie będzie działać... gdyz przywozila ja ta sama firma co paczki... nic mnie już nie zdziwi...
  • #64 3226050
    gekonbass
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    alle gro... :D
    jaki naród takie allegro:)
    zero wstydu i honoru..... dlatego jestesmy 30 lat za sasiadami zza granicy!
    nasza przyszłość gospodarcza to nie Irlandia tylko Meksyk:) taniocha
  • #65 3226601
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    nie kupuj Proeli ani JBL : ) pomysl nad czyms w stylu BOX lub LDM, wyjdzie niewiele drożej, zagra wiele lepiej.
  • #66 3233468
    oddjob
    Poziom 11  
    No i stało się - dziś o 8.00 rano bardzo ładny wizualnie Tapco Juice 2500, zapalił swą żółtą diodę i wydał swoje pierwsze dźwięki budząc sąsiadów:-p Wszystko działo się na wcześniej wspomnianych paczkach Proel TFL 400 rms, 8 ohm, w których wymienilismy driverki.

Brzmieniowo urzeka piękna góra i środek, jeśli chodzi o bass, to teraz cięzko to póki co ocenić gdyż sprzedawca kabli zamiast 4 pinowych speakonów dał mi 2 pinowe, przez co zwrotnica wycina częśc pasma basowego robiąc z kolumny 'odsłuch' Postaram się to dograć niebawem, i wtedy będzie mozna powiedzieć coś więcej. Jakby nie było ilośc basu jest wystarczająca na jutrzejszą imprezę;-)
  • #67 3242860
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Hej
    Ja też miałęm okazje posłuchac tych wzmacniaczy, i tez podoba mi sie ich praca.
    Decyzja zapała kupujemy 3 szt j 2500. A systemik to bedzie buda ze stronki ss - KTA212N, bo wyjdzie taniej wykonac ja samemu, a za zaoszczędzone pieniądze łykniemy dwie (narazie) budy od BTR 118, i osadzimy 18 G 550. Na srodek kupimy jednak B&C, ale na driverze zaoszczędzimy, bo bierzemy 2 calowy selenium, tubka do niebgo ob Beymy.
    Do zasilania driverów tymczasowo zastosujemy stary wzmacniacz Vermona, który to znajomy elektronik przezbroi z mostka na stereo, bo podział oczywićie 3 drogi aktywnie, gdzie w mostku jeden tapco zasili po jednym 18 G 550, trzeci zas w stereo 4 omowe srodki, a vermonka, jak pisałem driverki tymczasowo...
    Podobno, dla tych nadstawek dwa takie basy będzie za mało, tak twierdzi SS, ale zobaczymy, czy ma rację, ale narazie i na to co wymieniłem ledwo keszu starcza....
    bo jeszcze kabelki, wtyki speakon.....
    ale do rozpoczącia sezonu jeszcze nieco czasu jest...
    pozdro
  • #68 3243494
    oddjob
    Poziom 11  
    Myślę że to mądra decyzja drogi autorze tematu! W miniony weekend wzmacniacz zagrał swoją dziewiczą imprezę. Tak się składa, że to moja pierwsza końcówka, więc nie mam większego porównania (praktycznego) z innymi w tej klasie, choć porównanie teoretyczne (opinie wielu użytwkowników z branzy) jest dośc duże. Można by tu podac za przykład bardzo awaryjne Dap'y z którymi jest problem z 2 opolskich klubach (kto tam wybierał sprzęt?!) czy niechlujne wykonane końcówki Stage line'a... fuj...

Jak to gra? Pięknie! Urzeka czysta góra i środek, jednak podczas grania niezbędna jest korekcja basu i jego spore dokręcenie, ale to chyba normalne przy sygnale zerowym, zwazywszy tez na to że moje 2 pinowe speaki obcinają częśc dolnego pasma... Podobno niejedna końcówka ma dość głośne chłodzenie. W Tapco słychac jedynie delikatne tykanie, dzięki czemu mogłem sobie posłuchać sprzętu w warunkach domowych, doliczając do tego paczki Proela TFL 15P gdzie jedna, nowa kosztowała całkiem niedawno ok 3500 zł efekt jest wyśmienity, dźwięk pieści ucho;-)

Podobno niektóre końcówki grzeją się dosc mocno podczas pracy. Tapco po ok 10 godzinach grania (czasem do 80% mocy) pozostał minimalnie nagrzany, nie wspominając o chłodnych wentylatorach.

Co jeszcze mi się podoba? Wygląd!!! To chyba najładniejsza końcówka na rynku heh. Pozdrawiam i dziękuje zarazem pewnemu znawcy tematu za dośc kontruktywne polecenie mi tego sprzętu;-)[/img]
  • #69 3262305
    oddjob
    Poziom 11  
    No i stało się zgodnie z przewidywaniami - wzmacniacz kosztuje aktualnie 400 Euro, a więc o ok 300 zł drożej! Jeśli ktoś ma opory przed kupowaniem z niemiec moze kupić w polskim sklepie - wówczas nie trzeba będzie w razie awarii wysyłac na zachód (przesyłka 100-200 zł).

Jak kupiłem w Polskim sklepie. Szczerze polecam tego gościa, jest sensowny. Jesli komus się przyda to poniżej dane:

MusicExpress 60-185 Skórzewo, Poziomkowa 20
    tel: 502 143 143 fax: 61-663 41 26
    502143143(_at_)op.pl musicexpress(_at_)op.pl
  • #70 3271005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #71 3272446
    gekonbass
    Poziom 19  
    nic sie nie dzieje bez przyczyny!!!! podkreślam!!!!!
    jeżeli to wina techniczna proponuje zajezec do srodka i zweryfikowac uszkodzenia...(albo najlepiej dać to osobie kompetentnej) i napisac na szacownym forum merytoryczne uzasadnienie

mozliwosci zawsze sa dwie:
    1.wada produkcji
    2. niewłaściwe użytkowanie (prąd to prąd)

Pozdrawiam serdecznie!
  • #72 3272677
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    vespereq napisał:
    witam serdecznie! Gratuluje udanych zakupów jednakże mam nadzieję że tapco nie będą grały tak jak mackie gdyż w/w lubią się palić bez określonych przyczyn na imprezie na któej miałem wątpliwą przyjemność wahlować heblami dla znajomej kapeli poleciało 6 takich końcówek 3 bez wyraźnego powodu 3 po podaniu delikatnego przesteru.. oczywiście wszystko zanim wogóle dorwałem się do mixera .Pozdrawiam

Hej
    Mam watpliwości, czy aby przyczyna takiego pogromu, nie były wady wzmacniaczy, a wady umysłowe tego co ten sprzęt podpinał do pracy....
    pozdro
  • #73 3299239
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    ->oddjob
    Czy ta końcówka ma pasmo przenoszenia od 25hz :?:
  • #74 3333461
    oddjob
    Poziom 11  
    Są juz pierwsze testy tej końcówki... nie wypadły najlepiej... mimo iż nadzieje były duże to jednak teraz wszystko jest odkręcane. Podobno kiepściutki bas i góra... z czym trzeba sie zgodzić, przynajmniej jesli chodzi o bas. Tak więc "inzynierowie Mackie" nie dorastają w tej kwestii do pięt kowalskiemu i nowakowi z ADS'a. Juz chociażby cena mówi sama za siebie - tapco przy np ads'ie to zwykła budżetówka... Dobrze ze przynajmniej mam porządne paczki podkręcane jako tako korekcją...
    O dziwo wzmacniacz ten kosztowal niedawko ok 3000 zł - za co? Nie lepiej kupić za to 3 powszechnie znane dapy, chwalone w niebogłosy?
  • #75 3354356
    Cipun1
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Tak więc "inzynierowie Mackie" nie dorastają w tej kwestii do pięt kowalskiemu i nowakowi z ADS'a.

no nie tak hop.
    tapco to nie mackie.
    miałem okazje posłuchać i mackiego i ads-a (porównywalne parametry) w tej samej sali i na tych samych paczkach (zestawy na głośnikach PD) i ... nie da się porównać to inne brzmienia i inna dynamika wzmacniaczy, ale mackie (subiektywnie) wypadały lepiej od ads-ów.
    bdw. mackie przy 180v w sieci chodzą dalej (dobrze że stół był analogowy to sie nie wyłączył)
  • #76 3354990
    oddjob
    Poziom 11  
    Fakt Tapco to nie mackie, a budżetówka mackie. Dlatego brzmienie na pewno będzie adekwatne do ceny. Jesli chodzi o inzynierów mówilem w kontekscie Tapco i tylko Tapco. Dla Mackie samego w sobie Rispekt!
  • #77 3427466
    oddjob
    Poziom 11  
    Wiem że wielu z was śledzi temat. Czy ktoś jest w posiadaniu Styczniowego numeru Muzyki i Technologii (Test Tapco J 2500)? Czy byłaby możliwośc zeskanowania i umieszczenia bądź przesłania? Jeśli tak to byłbym zobowiązany, zresztą wielu userów także chętnie zerknęłoby na test.

Ps mój post podyktowany jest tym że od 3 tygodni bezskutecznie próbuję kupić ten numer w Opolu. Pozdrawiam;-)
  • #78 4319482
    djnowak
    Poziom 1  
    Witam wszystkich jestem nowy na forum ale za to mam sporo sprzętu i kilka wzmacniaczy przeszło przez moje ręce... Na początek powiem tak nie sugerowałbym się reklamą wzmacniaczyn tylko ich sprawdzonymi parametrami, np za pomocą oscyloskopu)pomiar mocy). Każdy kto "zna się na sprzęcie" wie, że dobry wzmacniacz kosztuje i wazy swoje, ja zaczynałem od HandBoxa i dziwiłem się, że głośniki firmy MC Cauley 400W/8ohm po dwa na kanał przy końcówce, która ma 750/4 padały(HandBox..), potam był ADS LX 1400(nie padł żaden dynamika podobna), potem miałem zaszczyt grać na Esson 2x1000 (amerykańska wyższa półka) jeden kanał grał dynamiczniej niz ADS w mostku, Crown 2000 też podobie grał ( w mostku). Ale dorwałem Cresta za którego zxapłaciłem prawie 5000zł (używanego) to nawet nie ma co porównywac tych ADS-ów i reszty... poprostu ma pożądne trafo oraz pojemność kondensatorów odpowiednia no i to obrazuje się jego mocą ale mało kogo stać na Cresta... Moje zdanie jest takie za swoją cene, parametry, wyposazenie to tylko ADS (seria LX), kto ufa chińszczyźnie niech lepiej nie porywa się na odpowiedzialne imprezy( taka moja rada) zapraszam na www.discoteam.yoyo.pl
  • #79 4320149
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Czytam ten temat i nie wiem czy śmiać się czy płakać... Jak to mawia Doda (ulubiona moja blond głupota) BOŻE I DŻIZAS.
    A już oddjob jest mistrzem oto cytaty:
    1 opinia: Brzmieniowo urzeka piękna góra i środek, jeśli chodzi o bass, to teraz cięzko to póki co ocenić gdyż sprzedawca kabli zamiast 4 pinowych speakonów dał mi 2 pinowe, (nie wiem co ma do rzeczy liczba pinów w końcówce 2 kanałowej (jesli dobrze zrozumiałem)...)
    2 druga opinia o tej samej końcówce:
    Tak się składa, że to moja pierwsza końcówka, więc nie mam większego porównania (praktycznego) z innymi w tej klasie, choć porównanie teoretyczne (opinie wielu użytwkowników z branzy) jest dośc duże.
    3 opinia Są juz pierwsze testy tej końcówki... nie wypadły najlepiej... Juz chociażby cena mówi sama za siebie - tapco przy np ads'ie to zwykła budżetówka...
    4 opinia Fakt Tapco to nie mackie, a budżetówka mackie. Dlatego brzmienie na pewno będzie adekwatne do ceny.
    Poprostu kolega chyba wagarował jak miał w szkole wykłady z logiki
    A tu zaś dyskoteka89, założyciel tematu i mój no. 2

1 cytat:
    Sam przyznasz, że cenowo ten Tapco jest bardzo interesującą ofertą. (w dalszych postach cały czas upiera się na oszczędność na wzmakach)
    2 cytat
    Decyzja zapała kupujemy 3 szt j 2500.
    Ciekawi mnie skąd weźmiesz kasę na 12 paczek (zakładam że kupisz 8R i na każdy wzmak dasz 4Rna kanał). Bo podobno na dobre końce już nie masz... Chyba że zrobisz jak kilku moich znajomków co dawają na swoje dapy i tampy i inne chinole po i paczce 8R na kanał i cieszą się każdą bezawaryjną imprezą. Albo zrobisz jak bóg przykazuje :P i dasz tyle R na kanał ile można i wyciśniesz kiedy trzeba 100% mocy a nie 4x mniej niż pisze z przodu wzmaka.

cytat 3
    bo 5 kW mocy za 666 euro (ok 2650 zł...) jest kusząca...
    Po korekcji dot. obciążenia 2x4R a nie 2R na kanał tym 2 wzmakom dam 3kW razem przy dobrym przesterowaniu :)

Na koniec podzielę zdanie tych co wiedza że za klasę ADS lub wyższą zawsze warto zapłacić, i uzmysłowić koledze dyskoteka89 że jak zabierze za 2 lata swoje tapca w trudny teren gdzie kurz, płyn z dymiarek i fajek i skoki napięcia a gwarancji już nie będzie (nielubiane przez niego pancerne ADS'y przypominam mają 5 lat ale mogły by mieć równie dobrze 10) i mu tapco puści dyma + usmaży cewunie w głosnikach to zastanowi się nad kupnem następnego zestawu mając świadomość że ten wyjarany właśni mu się zwrócił. No i zacznie od nowa odrabiać straty. Za którymś razem się może nauczy.
  • #80 4337210
    gekonbass
    Poziom 19  
    a skąd wiesz że padną???? sprawdzałeś??? masz arbitralne dowody że końcówka tapco nie przetrzyma 5lat??? czy piszesz tak bo widziałeś jak końcówka firmy hoolywood sie zjarała i miała napisane made in china więc wszystko co co jest z tym napisem musi sie od razu zjarać...??? budowa tej końcówki z tego co wiem odbiega zupełnie od czegoś z rodzaju dap-a???
    napisałeś o pracy na 2R... przecież to najgorszy sposób obciążania jakiekolwiek kocówki i na prawdę rzadko jaki produkt nawet z górnej półki gra bezkompromisowo i bezpiecznie przy tak wysokiej poprzeczce...

testy tego wzmacniacza były wykonane na wszystkie sposoby a jego wyniki zostały opublikowane w MiT...
  • #81 4337952
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    dj arq napisał:

Ciekawi mnie skąd weźmiesz kasę na 12 paczek (zakładam że kupisz 8R i na każdy wzmak dasz 4Rna kanał). Bo podobno na dobre końce już nie masz... Chyba że zrobisz jak kilku moich znajomków co dawają na swoje dapy i tampy i inne chinole po i paczce 8R na kanał i cieszą się każdą bezawaryjną imprezą. Albo zrobisz jak bóg przykazuje :P i dasz tyle R na kanał ile można i wyciśniesz kiedy trzeba 100% mocy a nie 4x mniej niż pisze z przodu wzmaka.

Hej
    Proponuję kolego abyś dokładnie czytał co napisałem o tym jak bedzie "wygladał" mój sprzecik :( przyznaje, według podpowiedzi ss....)
    nadstawki 2 x 12 cali + driver 2 cale. 12 cali w tubce , paczka z projektu ss.
    Bas BTR 118 z głosnikiem 18 G 550.
    Naped basy - Tapco w mostku, kazdy swój głosnik, trzeci Tapco, napedza 2 środki 4 omowe ( 2 szt 12ndl76 B&C), a driver przerobiona vermona, na 2 x 100 W/ 4 omy.
    Zestaw pracuje, obrobił 8 imprez w tym sezonie, bez sensacji, a zaproponowane rozwiazanie okazało sie "strzałem w dychę"
    gra to rewelacyjnie.
    dj arq napisał:

Na koniec podzielę zdanie tych co wiedza że za klasę ADS lub wyższą zawsze warto zapłacić, i uzmysłowić koledze dyskoteka89 że jak zabierze za 2 lata swoje tapca w trudny teren gdzie kurz, płyn z dymiarek i fajek i skoki napięcia a gwarancji już nie będzie (nielubiane przez niego pancerne ADS'y przypominam mają 5 lat ale mogły by mieć równie dobrze 10) i mu tapco puści dyma + usmaży cewunie w głosnikach to zastanowi się nad kupnem następnego zestawu mając świadomość że ten wyjarany właśni mu się zwrócił. No i zacznie od nowa odrabiać straty. Za którymś razem się może nauczy.

To moge skomentowac tylko, tak...
    zywotnosc i niezawodnośc wzmacniaczy jak kazdego urządzenia zalezy tez od konserwacji, i nie pomoże nawet 10 letnia gwarancja , jak co jakiś czas nie wyczyścisz wentylatorów i wnetrza wzmacniaczy.
    Co do ADS...
    to warto było jednak kupić te TAPCO, bo jak juz napisali inni koledzy, maja zdecydowanie lepsze brzmienie od ads-a..
    Szanowny kolega jest chyba tylko teoretykiem pisarzem, a ja dzieki podpowiedzi prawdziwego fachowca, (niestety podpowiedzi z tego forum były raczej..... kiepskie) mam sprzęcik z którego jestem ja, i koledzy BARDZO zadowoleni.
    I nie sprawdziły sie jakiekolwiek "czarnowidztwa" jak te z postu cytowanego kolegi...
    pozdrawiam
  • #82 4338172
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    @dyskoteka
    mozesz zaprezetowac fotki tych topów? najlepiej w diy albo chociaz na mail

pzdr.
  • #83 4339632
    dj arq
    Poziom 25  
    No nie wiem czy jestem teoretyk, walczę w muzyce od 2000r (tak na poważnie) więc coś tam chyba wiem skoro mnie biorą :) nie chcę cię krytykować kolego dyskoteka ale dobrze radzić bo na adsach nie przejechałem się nigdy i nie słyszałem żeby się komuś zepsuł, natomiast widziałem wiele uszkodzonych innych firm. No i używać a używać, co innego - moje adasie potrafiły zagrać 4 dni w tygodniu w kurzu, smrodzie i deszczu piwa, jak ktoś gra tylko małe imprezki w dobrych lokalach raz na tydzień to tez inna bajka. Ja nie patrzę na barwę wzmacniacza bo nie raz specjanie wyciągałem paczki z garażu (albo na imprezie zagrały 2 komplety-moje i kogoś) bo ktoś chciał sobie porównać ze swoimi i powiem ci że dla mnie nie było różnicy czy ads czy np. dynacord, różnice czułem tylko w ilości/mocy. Dla mnie każda paczka gra inaczej, i każda sala/scena/plener inne właściwości ma. Wpływ wzmaka uważam za znikomy (no chyba że kopletny lump). No i jak się rozmyślisz to adasia każdy kupi za rozsądną cenę, a inne... Rób jak chcesz, ale ja wiem po sobie że jak się oszczędza to się kupuje 2x. Przykład mam u siebie w garażu.
    Co do gekonbassa - każde urządzenie kiedyś padnie. Adasie mają po 10 lat i nie padają czego nie mogę powiedzieć o innych wynalazkach chińskich. Piszesz że 2R to najgorsze co może być - mam 2 PLXy i od 3 lat walą tydzień w tydzień na 2R każdy kanał i są trochę ciepłe tylko. Skoro pisze że mogą grać na 2R to gram. Ich słowa potwierdziły czyny. Skoro na tapco pisze że jest możliwe 2R to czemu nie można grać? Ano, widać tu słowa to tylko słowa. Również cyfry to też tylko cyfry, a skoki mocy sa przeokrutne (np. 2x2R=2800W a mostek 4R=2500W. Wniosek: 300W uciekło.) Ba, skoro może iść na 2R na kanał to moc z 8R na 4R powinna skoczyć prawie dwukrotnie ja to się dzieje w sensownych końcach. A tu co mamy? Zamiast z 575W na 8R wzrosnąć o kolejne ~500W na 4R rośnie o 175w!!! Cóż za cudowny zasilacz!
    A w kwestii testów w MiT zacytuję jeszcze raz oddjob'a
    Są juz pierwsze testy tej końcówki... nie wypadły najlepiej... Juz chociażby cena mówi sama za siebie - tapco przy np ads'ie to zwykła budżetówka...
  • #84 4340106
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Miałem ads`y z seri lx padł mi co może potwierdzić Panicz kamil bo kupił go od nas generalnie na basach miałem same problemy z serią lx , wimienilismy lx 1400 na JR a 20 i jest inna bajka

Dodano po 6 [minuty]:

druga sprawa jest taka że w crownie z seri cts moc prz 4R jest taka sama co przy 2R
  • #85 4340136
    dj arq
    Poziom 25  
    Michał_wa napisał:

druga sprawa jest taka że w crownie z seri cts moc prz 4R jest taka sama co przy 2R

No ej, nie porównuj modeli analogowych z cyfrowymi, to nie ta bajka :)
  • #86 4340148
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    faktem jest że kolega który na nich pracuje powiedział że nędza na maxai chodzą podobnie jak seria xls i do tego mają z tyłu dziwne wejścia
  • #87 4341174
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Te "dziwne" wejścia to najcząście stosowane wejścia w USA - u nas o nie ciężko i ludzie na włąsną ręke sobie je przerabiają bo cieżko o bodajże 8-pinowe wtyczki;) ...
  • #88 5574712
    Mikolaj406
    Poziom 11  
    mam takie pytanie Tapco z kąd jest ta firma i jak ona długo na rynku już jest :D:D:D
  • #89 5580237
    gekonbass
    Poziom 19  
    to budrzetowy maciek (mackie) a skad jest ":) tak jak 95% technologii i produktów na swiecie chiny ludowe :)
    milem okazje słuchac tego wzmaka, znajomek sobie kupił i jest bardzo zadowolony, a wg. mnie brzmi naprawde przyzwoicie :)
  • #90 5580988
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Gdzie na tapco pisze mackie? Panowie, teraz tapco to tapco, a mackie to mackie... Wcześniej pisało jeszcze "Tapco by mackie", teraz już tylko Tapco...

Dodano po 1 [minuty]:

Znaczy się: nie ma nic wspólnego tapco z mackie, więc gekonbass wprowadza nas w błąd, bo każdy czytając takie zdania kojarzy tapco z mackie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania wzmacniaczy mocy Tapco J-2500 oraz ADS PLX 4000 pod kątem opłacalności zakupu i jakości. Tapco J-2500 oferuje moc 2 x 750 W przy 4 omach, 2 x 1250 W przy 2 omach oraz 2500 W w mostku przy 4 omach, a jego cena jest atrakcyjna (około 333 euro za sztukę). Wzmacniacz jest produkowany w Chinach, podobno zaprojektowany przez inżynierów Mackie, co budzi mieszane opinie. Użytkownicy podkreślają, że Tapco to budżetowa wersja Mackie, a jego niezawodność i jakość brzmienia są kwestią sporną. Wiele osób rekomenduje ADS PLX 4000 jako sprzęt bardziej sprawdzony, o lepszej jakości wykonania i dłuższej żywotności, choć droższy. Dyskutowano także o wadach i zaletach podziału aktywnego versus pasywnego, gdzie aktywny jest uważany za lepszy przy dużych mocach. Pojawiły się opinie o innych markach i modelach, takich jak LD Systems, Crest CC 4000, Fidek, Crown, Yamaha M65, DAP, Proel TFL15P8, JBL JRX 125, BTR 118, Vermona, Mackie, Polaudio, Dynacord, Esson, Hollywood, Behringer, Stage Line, Fishery, Technics, Panasonic, oraz o kondensatorach low-ESR i jakości komponentów. Użytkownicy Tapco J-2500 dzielili się pierwszymi wrażeniami z użytkowania, wskazując na ładne brzmienie góry i środka, ale z koniecznością korekcji basu, oraz na problemy z obciążeniem 2 omów w mostku. Testy wzmacniacza Tapco w magazynie Muzyka i Technologia wykazały słabszą jakość basu i góry w porównaniu do droższych modeli. Wzmacniacze Tapco są polecane jako ekonomiczne rozwiązanie do podziału aktywnego, jednak z zastrzeżeniem, że ich trwałość i niezawodność mogą być niższe niż u droższych konkurentów. Wskazano również na znaczenie odpowiedniej konserwacji i warunków pracy sprzętu. Dyskusja podkreśla potrzebę testów odsłuchowych i pomiarów mocy, a także ostrożność przy zakupie tanich wzmacniaczy o deklarowanych wysokich mocach, zwłaszcza przy pracy na 2 omach w mostku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA