logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica do kolumn z 2x ARN188 + SC10N - czy schemat jest odpowiedni?

marsiw 04 Wrz 2006 15:36 2862 7
REKLAMA
  • #1 2986059
    marsiw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chciałbym złożyć kolumny na tych głośnikach. Mój znajomy robił kiedyś na takich i grało mu to przednio. Niestety kolumny sie sprzedały, a on nie ma schematu zwrotnicy. Znalazłem coś takiego na zagranicznych forach.
    Czy taka zwrotka się faktycznie nada? Jeżeli nie, to proszę o poprawki:)

Zwrotnica do kolumn z 2x ARN188 + SC10N - czy schemat jest odpowiedni?
  • REKLAMA
  • #2 2987081
    --killer--
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hola hola ... jest to zwrotnica mojej konstrukcji ...

w woli scisłosci w tłumiku ma byc 2,2 i 22 lub 1,8 i 27 Ohma w zaleznosci jak tłumiłem ... sprzedałem tych zwrotnic ponad 10 par ...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2987201
    marsiw
    Poziom 2  
    no dzieki za odpowiedź.
    Czyli możliwe, że robiles zrotki kumplowi? On robił je w zeszłym roku i niestety juz sprzedał:/ ale mi nie powiedział, więc sobie musze zrobić sam.
    Dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. Czytałem gdzies na tym forum, ze jak ktos komus poradzi dobrze, to mozna mu jakos podziękować klikając na "pomógł". Ale ja nie mam czegos takiego:/
  • #4 3002012
    --killer--
    Poziom 12  
    słucham wiec w czym jest problem .. jesli bede mógł to pomoge ..
    ps.. bardzo mozliwe ze robiłem twojemu kumplowi takich zestawów robiłem drubo ponad 10 par

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3002531
    marsiw
    Poziom 2  
    Witam.
    --killer-- skoro ty to projektowałeś, to czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego tam są 2 kondensatory równolegle (MDL+MKC) i dlaczego w korektorze impedancji akurat takie wartości rezystora i kondensatora przyjąłeś? Jak to liczyłem wg ogólnych wzorów wartość rezystora to 1,5*Rz, a Rz to przecież 8ohm. No i analogicznie C=Lz/Rz, a Lz (ind głosników)= 0,4+0,4 = 0,8mH , Czyli R=12ohm, C=0.8mH/12....itd. W programach do obliczania tez wychodzi jeszcze naczej:/.....

Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 3020045
    --killer--
    Poziom 12  
    po co tyle zbednych pytan

kondensatory sie sumuja

a korektor impedancji nie licze z gotowych wzorów

schemat jest dobry .. jesli robisz taki sam zestaw .... to rób kopie jak juz posiadasz........ tylko rezystory dopracuj

pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

wzór by wyliczył 7 ohm i 16 uf .. mmhh chyba hehe
  • #7 3032383
    marsiw
    Poziom 2  
    Okej.
    Wielkie dzięki za wszelaką pomoc:)
  • #8 3534182
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Czy ta zwrotnica bedzie sie nadawać do zestawu 2xARN188-05 i ARV104? Ewentualnie jaka by pasowała.
    Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwrotnicy do kolumn głośnikowych złożonych z dwóch głośników ARN188 oraz SC10N. Autor pyta o poprawność schematu zwrotnicy znalezionego na zagranicznym forum. Jeden z uczestników potwierdza, że jest to jego autorska konstrukcja, którą wykonał i sprzedał ponad 10 par, podając szczegóły dotyczące wartości tłumików (2,2 i 22 lub 1,8 i 27 Ω w zależności od tłumienia). Wątpliwości dotyczą m.in. zastosowania dwóch kondensatorów równolegle (MDL+MKC) oraz doboru wartości rezystora i kondensatora w korektorze impedancji. Wyjaśniono, że kondensatory sumują się, a korektor impedancji nie jest liczony według standardowych wzorów, lecz eksperymentalnie. Schemat uznano za dobry dla tego konkretnego zestawu, z zaleceniem dopracowania wartości rezystorów. Pojawiło się również pytanie o zastosowanie tej zwrotnicy do zestawu 2x ARN188-05 i ARV104, bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA