logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się obrazu i dźwięku na Sapphire Radeon 9550 podczas grania

foraq 04 Wrz 2006 20:51 1924 9
REKLAMA
  • #1 2987159
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mam Sapphire Radeon 9550 128/128 już od prawie 2 lat i od jakiegos czasu pojawia się ten sam problem. Mianowicie, po kilkunastu minutach grania (nie ma znaczenia czy karta chodzi na standardowym taktowaniu czy po oc) obraz jakby zatrzymuje się na kilkanaście sekund, w tym czasie dźwięk jest odtwarzany w pętli (coś jakby płyta winylowa...). Po takim czymś taktowanie karty powraca do standardu (jesli była w tym momencie podkręcona) a w system windows ustawia sie taka rozdzielczośc pulpitu, jaka była w grze w której ten efekt wystąpił...

Próbowałem usunąc stery Drive Cleanerem, zainstalowałem jeszcze raz Omegi 2.6.87, reinstalke DirectX, sterów do płyty (VIA 4in1) no i dalej to samo... Juz kiedys miałem to samo ale po tych czynnościach problem na jakiś czas ustąpił... Karta niedawno odkurzałem więc nie powinna sie przegrzewać... problem występuje w różnych grach np. GTA SA, NFS MW, SWAT4, FEAR...

System Win XP SP2
    płyta Asus A7V8X-X
    Athlon 2000+
  • REKLAMA
  • #2 2987618
    j(o)zek
    Poziom 14  
    Witam.
    Sprawdź kondensatory na grafice. Może któryś jest napuchnięty.
    Może warto przeczyścić styki na karcie i złącze AGP kontaktem.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 2990035
    foraq
    Poziom 17  
    Kondensatory OK, styki czyste... Juz to wcześniej sprawdzałem... Dziwne jest to że tylko w grach - w aplikacjach 2D czy w starych grach wszystko jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 2990127
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Zmierz miernikiem napięcia zasilacza przy obciążeniu programem prime95 lub jakimś 3DMarkiem.
  • #5 2990137
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    To nie jest problem sprzetowy a niewydolność systemu.Przyczyn moze być wiele,zaśmiecony system,za malo dostepnej pamięci,programy pracujące w tle,tryb transferu HDD,defragmentacja dysku i wiele innych czynników,na końcu sterowniki do k.graficznej.
  • REKLAMA
  • #6 2990171
    foraq
    Poziom 17  
    Napięcia OK, zasilacz to Fortron 350W;) Na starym Megabajcie było tak samo...

Też mi sie wydaje że to przez system, chociaż pamięci ma 768MB, dysk ATA-133 UDMA włączone... Zrobie jeszcze defragmentacje to może pomoże. Mam nadzieję...

PS. Zmieniałem nawet paste na GPU ale efekt ten sam:)
  • #7 2990265
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ramu masz 768MB,ale sprawdź po uruchomieniu systemu ile zostaje wolnego.
  • #8 2990694
    foraq
    Poziom 17  
    wolnego mam 50%, czasami 60% - to zależy. Ale mniej nigdy...
  • #9 2990732
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to masz zawalony system,zbyt dużo aplikacji w tle.Poza ty użyj aplikacji do uwalniania RAMu,np.Task Info.
  • #10 3200829
    anabolo
    Poziom 11  
    To nie zawalony sys, tylko działanie funkcji VPU REcover - chroni ona GPU przed spaleniem - gdy grafa się zawiesza, to przywraca taktowanie do standardowego - można ją wyłączyć ze sterowników (zarówno Catalyst jak i Omega) - ale niepolecam tego - jest ona przydatna - widocznie jest u Ciebie jakiś problem z chłodzeniem-sprawdź jak przylega radiator oraz czy może nie jest ukruszony rdzeń karty, czyli RV355.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej Sapphire Radeon 9550 128/128 zgłasza problem z zawieszaniem się obrazu i dźwięku podczas grania po kilkunastu minutach, niezależnie od taktowania karty (standardowe lub podkręcone). Objawy to zatrzymanie obrazu na kilkanaście sekund oraz zapętlenie dźwięku, po czym taktowanie karty wraca do standardowego, a rozdzielczość pulpitu zmienia się na tę z gry. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację sterowników Omega 2.6.87, DirectX, sterowników płyty głównej VIA 4in1 oraz czyszczenie karty i wymianę pasty termoprzewodzącej, bez skutku. Kondensatory i styki karty są w porządku, a problem występuje tylko w grach 3D, nie w aplikacjach 2D. Zasilacz Fortron 350W oraz napięcia pod obciążeniem są prawidłowe. System to Windows XP SP2 na płycie Asus A7V8X-X z procesorem Athlon 2000+ i 768 MB RAM, z wolną pamięcią około 50-60%. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów, czyszczenie styków, pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem, defragmentację dysku oraz ograniczenie aplikacji działających w tle. Ostatecznie wskazano, że problem może wynikać z działania funkcji VPU Recover w sterownikach Catalyst i Omega, która chroni GPU przed uszkodzeniem przez automatyczne obniżanie taktowania w przypadku zawieszenia. Zaleca się sprawdzenie chłodzenia karty, przylegania radiatora oraz ewentualnych uszkodzeń rdzenia RV355.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA