logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki UPS wybrać do domu? Porady dotyczące zakupu i specyfikacji

Jakub Krawczyk 03 Lip 2003 09:38 2269 6
REKLAMA
  • #1 273555
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Chciał bym kupić UPS'a i nie wiem jakiego kupić. Help !!!
  • REKLAMA
  • #2 273731
    Tanglor
    Poziom 11  
    Gratuluje dokładnie sprecyzowanego problemu. Inne UPS proponuje się na serwery, inne na stacje graficzne. Dodatkowo warto uwzględnić jak zachowuje się napięcie w sieci (czy i jak często występują ewentualne skoki napięcia). Generalnie jeśli chodzi o "zwykłą" jednostkę wsytarczyłby taki co to podtrzyma system 15 czy 30 minut. Jeśli zasilanie nie pojawi się po tym czasie to i tak UPS który miałby to podtrzymać (powyżej 30 minut) będzie Cię sporo kosztował. Zawsze możesz przygotować sobie UPS na kilka minut podtrzymania systemu i w tym czasie zapisać dane w systemie, by móc go spokojnie wyłączyć. Można też rozejrzeć się za maszynami wyposażonymi w stosowne porty, dzięki którym komputer może dostać sygnał od UPS że zalecane jest wyłącznie. Ale bez precyzyjnego opisu co i po co, niewiele możan poradzić.
  • REKLAMA
  • #3 275326
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    O to trochę dokładniejszy opis:
    1. UPS do komputera dla gracza
    2. Nie musi być długi czas podtrzymania (ok 5 min)
    Słyszałem że są UPS'y offline albo online ( nie pamiętam która z tych nazw jest poprawna) opłaca się je kupywać? Ile on może kosztować? I wrazie czego która firma je może dostarczyć?
  • REKLAMA
  • #4 275379
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Witam!
    To pytanie (jak i moje niedawne ) powinnoc chyba trafic do dzialu "co i gdzie kupic" ??

Tak wogole to od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem Fideltronik'a ARES 700.
    Ogolem UPS dziela sie na:
    Off-Line - tanie, stara konstrukcja, nie warto kupowac
    Line-Interactive - Rozbudowane Off-Line - stosunkowo tanie i dobre
    On-line - drogie i drogie w exploatacji. Jakosciowo najlepsze (daja wysokiej jakosci sinus, a pozostale tylko schodkowa aproxymacje sin - do kompow w zupelnosci wystarcza)

Polecam artykol - znalazlem na http://www.pcworld.pl/artykuly/29200.html
    no i test TOP10 na www.chip.pl

Co do firmy polecam polskiego Fideltronik'a - Dobra jakosc, w miare niska cena (seria ARES w zupelnosci wystarcza dle posiadaczy zwyklych PC jak i niewielkich serwerow - wystarczy tylko moc dobrac), stosukowo duzo opcji, dobrze filtruje i co takze jest wazne - tanie baterie na wymiane!!!

Stronki producentow:
    www.fideltronik.com.pl (fideltronik)
    www.apc.com (APC - wg mnie nr2), ale uwazaj bo robia ostatnio jakies wielkie akcje servisowe
    www.orvaldi.com.pl (Orvaldi)
    www.pronox.com (Powercom)
  • #5 275796
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Odnosnie mocy to napisales ze potrzebujesz UPSa do kompa z grami... aby napewno jest Ci wogole potrzebny?
    Aby okreslic moc powinenes podac jaki co masz w kompie i jaki duzy monitor! Drukarki, skanery i wszystko co nie jest buda i monitorem a kozysta z 220V mozna pominac i podpiac normalnie a nie do UPSa. Z regoly 500VA to az zaduzo, ale chyba warto te kilka zl dorzucic, szczegolnie ze 300 i 350 sa biedne jesli chodzi o opcje (to juz inny temat). Polecam Fideltronika ARESa 500 kioniecznie z portem komunikacyjnym (starsze wersje nie mialy) - w 400zl sie zmiescisz. Na podanych wczesniej linkach powinienes doszukac sie SUGEROWANYCH cen, ale ogolem to najlepiej isc do sklepu i sie zapytac. Ja za moj 700 dalem 550zl. Mial pelne wyposarzenie. Inne firmy niz Fideltronik raczej na tym oszczeadzaja, wied to tamtych cen musialbys jeszcze doliczyc kabeli. Soft mozna zassac z netu za free.
    Pozatym gdybys kupowal zasilacze z gniazdkami komputerowymi (a duzo takich jest) to niezapomnij sobie odrazu sprawic nowych kabelkow do kompa!
  • #6 276558
    Jakub Krawczyk
    Poziom 16  
    Czy ktoś mógłby podać mi linki do firm sprzedających ups'y on-line
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Wybór UPS do domu zależy od przeznaczenia i wymagań dotyczących czasu podtrzymania zasilania. Dla komputera gracza wystarczy UPS z krótkim czasem podtrzymania około 5-15 minut, co pozwala na bezpieczne zapisanie danych i wyłączenie systemu. UPS dzielą się na trzy główne typy: Off-Line (tanie, starsza konstrukcja, mniej polecane), Line-Interactive (rozbudowane Off-Line, stosunkowo tanie i dobre) oraz On-Line (najdroższe, zapewniające wysoką jakość napięcia sinusoidalnego, ale kosztowne w eksploatacji). Zaleca się wybór UPS z portem komunikacyjnym umożliwiającym sygnalizację wyłączenia komputera. Moc UPS powinna być dobrana do mocy zasilanych urządzeń, zwykle 500 VA jest wystarczające dla typowego zestawu komputerowego. Warto zwrócić uwagę na dostępność tanich baterii wymiennych. Polecanym producentem jest polski Fideltronik, szczególnie seria ARES (np. ARES 500, ARES 700), która oferuje dobry stosunek jakości do ceny oraz funkcjonalność odpowiednią dla użytkowników domowych i małych serwerów. Dla zakupu UPS-ów On-Line można skorzystać z renomowanych sklepów internetowych, takich jak www.balta.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA