logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Scenic Mobile 710 - rozmazane ikony i paski na matrycy, co robić?

elelolo 06 Wrz 2006 17:40 2582 7
REKLAMA
  • #1 2993489
    elelolo
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam problem z matrycą w laptopie. Jest to sprzęt już dość stary. Siemens scenic mobile 710.
    Objaw jest następujący: ikonki i litery są delikatnie rozmazywane, strzępią się, pojawiają się poziome, cienkie paski. Czasami na czernym tle pojawiają się poziome białe kreski postrzępione. Najbardziej jest to widoczne po kliknięciu na zamknij komputer, gdy obraz powinien się delikatnie przyciemnić (winXP). Po odłączeniu inwertera gdy pod kątem patrzę to również jest to samo.
    Na monitorze zewnętrznym jest OK. Nic nie daje zmiana rozdzielczości.
    Klient mówił, że na początku jak się to robiło to poprawę dawało wyginanie matrycy. Przelutowałem złącze, obejrzałem kable i nic.
    Czy to uszkodzona matryca?
  • REKLAMA
  • #2 2993534
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    To raczej wina taśmy/kabelka sygnałowego do matrycy - gdzieś jest zły kontakt (jeżeli jest taśma tomoże być nadłamana).
  • REKLAMA
  • #3 2993755
    elelolo
    Poziom 15  
    Matryca wpina się w płytę główną takim złączem, przelutowałem styki po stronie matrycy. Od złącza jest krótka wiązka przewodów do taśmy, która jest pod matrycą.
    Ruszałem tymi przewodami i taśmą, nic się nie zmieniało.
  • REKLAMA
  • #4 2994389
    jayo_20
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sama matryca jest polaczona ze swoja elektronika ktora ja obsluguje tasmami ktore maja prawie zawsze sciezki grafitowe. i zazwyczaj przy takich objawach te tasmy zaczynaja sie odklejac od elektroniki matrycy.
    wiem ze to mozna na cieplo spowrotem polaczyc ale niestety mi to jeszcze nie wyszlo.

wiem ze zgrzewa takie matryce jeden znajomy ale pewnie by to kosztowalo okolo 50-100zl(ale daje gware na okolo pol roku)

jak by co to pisz na gg
  • #5 3006125
    elelolo
    Poziom 15  
    Wiązka kabli od płyty głównej do taśmy sprawdziłem jeszcze raz. Taśma również wygląda na sprawną. Na taśmie pod matrycą jest przylutowana jej elektronika. Gdy jej dotykam, to te zakłócenia obrazu mocno się nasilają. Chyba trzeba odpuścić tą matrycę, bo sprzęt wiekowy.
  • REKLAMA
  • #6 3006161
    jayo_20
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja mowilem o tasmach wlasnie od oelektroniki ktora znajduje sie pod matryca az do samej matrycy. zazwyczaj tak puszcza a nie o tasmie ktora idzie z plyty glownej to elektronik od matryca. jak mozesz to wyslij foto jak wyglada ta matryca pod czas pracy to ci jeszcze podpowiem.
  • #7 3006172
    elelolo
    Poziom 15  
    Dzięki. Jutro zrobię foto.
  • #8 8600901
    krzywy83
    Poziom 10  
    Koledzy dzisiaj po włączeniu lapka mam w górnym rogu coś takiego jak włos i nie wiem co się stało to jest prawie nowy lapek z della jak się nic nie zmieni to oddam na gwarancje bo nie ma zarysowania a nic widać to dokładnie na czarnym tle biała mała smuga w kształcie włosa.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Siemens Scenic Mobile 710 pojawiają się problemy z matrycą objawiające się rozmazanymi ikonami i literami oraz cienkimi, poziomymi paskami, szczególnie widocznymi na czarnym tle. Zewnętrzny monitor działa poprawnie, a zmiana rozdzielczości nie pomaga. Uszkodzenie nie leży po stronie taśmy sygnałowej łączącej płytę główną z matrycą, ani krótkiej wiązki przewodów, które zostały sprawdzone i przelutowane. Zakłócenia nasilają się przy dotyku elektroniki przylutowanej do taśmy pod matrycą, co wskazuje na możliwe odklejanie się ścieżek grafitowych w taśmach łączących matrycę z jej elektroniką. Naprawa polegałaby na zgrzewaniu lub ponownym łączeniu tych taśm, co jest trudne i kosztowne, a efekt naprawy może być tymczasowy. W związku z wiekiem sprzętu sugerowane jest rozważenie wymiany matrycy lub rezygnacja z naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA