logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korzyści i źródła BIOS-u dla kart graficznych - jak i gdzie znaleźć?

przybor 03 Lip 2003 13:21 2197 15
REKLAMA
  • #1 273908
    przybor
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie, mam pytanko: jakie korzyści daje zmiana biosu w kartach graficznych? Gdzie mogę znależć soft do zmiany biosu a gdzie nowy bios?
  • REKLAMA
  • #2 273931
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    To ryzykowna operacja, daje korzyści tylko w niektórych przypadkach, nie wiem czy masz tyle wiedzy aby za to się zabierać. Oficjalnie nikt nie udostępnia ani softu ani binów do graf, to też daje do myślenia.
  • #3 275097
    przybor
    Poziom 12  
    Zainteresował mnie ten temat. Nie wiesz gdzie mogę znależć jakieś szczegółowe informacje na ten temat. Mam GF2Ti.
  • #4 275182
    Jasiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    musisz podać producenta karty graficznej a tak wogóle to rzadko sie wymienia bios w karcie grafiki, częściej sie wymienia bios płyty głównej po to by dostosować ją do nowszego sprzętu na naszym rynku.
  • #5 275244
    fachman
    Przyznam się że mam pewne wątpliwości co do użytkownika -->przybor. Ma problem czy tylko stuka punkty?
  • REKLAMA
  • #7 275580
    fachman
    Jest też informacja że provider ich olał i na dzień dzisiejszy nic nie można pobrać!
  • #8 275684
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    Operacja zmiany biosu moze przyniesc calkiem wymierne korzysci np. zmiana timingow pamieci.
    Wiec jakis sens to ma :)

Co do binow i softu do flashowania to jak najbardziej producenci udostepniaja bez wiekszych problemow, fakt ze nie wszyscy.
    Dzieki temu jakies dwa-trzy lata temu podnioslem martwa Rive 128 Elsy z TV-in :)
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #9 275709
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    fachman napisał:
    Oficjalnie nikt nie udostępnia ani softu ani binów do graf, to też daje do myślenia.

Udostępnia. Na przykład Leadtek. Biosy leżą na serwerze FTP. Nowa Elsa też udostępnia i Asus też...
  • REKLAMA
  • #10 276034
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    jest fajny soft do nvidiiiiii ( bo nie wiem ile tych "i") - RayAdams vel Unvinder "Nvidia BIOS Editor" - można sobie własne zgłoszenie wpisać a ostatni bios jaki ściągałemi i flashowałem ( skutecznie!) to chyba był z MicroStar'a - ale generalnie rewelacji nie należy oczekiwać, a jak znajdę URL'a skąd ten soft to podeślę
  • #11 276041
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    :>fachman, do czego moze doprowadzic aktualizacja biosu?? chodzi mi o negatywne skutki
  • #12 276064
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    do KOMPLETNEGO padu karty
  • #13 276106
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    do kompletnego raczej nie. Jak cos nie wyjdzie to sie wklada jeszcze jedna karte na pci lub isa i z niej sie flashuje.
    Radze zapisac oryginalny bios z karty
  • #14 276342
    sZaRy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy ktos widzal moze jakies bios do karty typy voodoo3 3000 tv-out. mam taki zabyte i problemy z tv-out ...

sZaRy
  • #15 276433
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jak nie masz karty na PCi to lepiej sie nie zabieraj za programowanie :) bo jak flash sie nie uda to po omacku trodno jest coś zmienić.

Ale w sumie czasem zmiana biosu jest przydatna bo można na stałe zaprogramować wartości podkręcania na jakich ma pracować karta...

Jak chcesz sie wiecej o tym dowiedzieć to wejdz na forum.tweak.pl tam ten temat był dość sporo razy poruszany.....
  • #16 278813
    przybor
    Poziom 12  
    Problemu nie mam, punktów też nie szukam, bo mi na nich nie zależy, poprostu ten temat mnie zainteresował.

Podsumowanie tematu

✨ Zmiana BIOS-u w kartach graficznych jest operacją ryzykowną, ale może przynieść wymierne korzyści, takie jak zmiana timingów pamięci czy trwałe ustawienie podkręcania. BIOS karty graficznej rzadko się wymienia, częściej aktualizuje się BIOS płyty głównej. Oficjalne źródła oprogramowania do flashowania BIOS-u oraz plików BIOS są często niedostępne lub ograniczone, jednak niektórzy producenci, jak Leadtek, Asus czy Elsa, udostępniają BIOS-y na swoich serwerach FTP. Istnieją też narzędzia do edycji BIOS-u, np. "Nvidia BIOS Editor" autorstwa RayAdamsa (Unvinder). Aktualizacja BIOS-u niesie ryzyko uszkodzenia karty, co może prowadzić do jej całkowitej utraty funkcjonalności, dlatego zaleca się zapisanie oryginalnego BIOS-u przed modyfikacją. W przypadku nieudanego flashowania można próbować odzyskać kartę za pomocą innej karty na PCI lub ISA. Dla kart starszych, np. Voodoo3 3000 TV-out, znalezienie BIOS-u może być trudne. Więcej informacji i dyskusji na ten temat można znaleźć na forach takich jak forum.tweak.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA