logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1200 nie wykrywa papieru, pomarańczowa dioda miga

wlod 07 Wrz 2006 15:28 2569 12
REKLAMA
  • #1 2996493
    wlod
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z drukarką hp 1200 LaserJet, mianowicie cały czas nie widzi papieru, mruga pomarańczowa dioda sygnalizująca papier. Sprawdzałem płytę zasilającą i płytę główną na innej drukarce i wszystko było ok. Toner jest dobry. Spotkał sie może ktoś z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 2996568
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    sprawdz czujnik papieru na wejściu
  • #3 2996590
    wlod
    Poziom 11  
    Czujnik na wejściu sprawdzałem, bo przekładałem całą płytę do innej drukarki (jest on na płycie), częś ruchomą czujnika też, rozebrałem i sprawdziłem, teoretycznie powinno działać, a nie działa.
  • #4 2998410
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Mruganie diody to nie tylko "brak papieru" ale również brak bębna.
    Z prawej strony masz mechanizm(taki trzpień) ktory podczas zamykania klapy "wchodzi" w zespół bębna. Jesli źle wejdzie to będzie dioda mrugać.

W tej drukarce masz 3 czujniki. 1 na wejsciu, drugi pod rollerm i trzeci w piecy. Sprawdz czy któryś z nich nie "wisi" To podstawa i zajmuje 5sek.
  • REKLAMA
  • #5 2998691
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Sprawdz czy czujnik zamkniecia klapy na 100% jest sprawny. "Zamyka" go zespół dzwigni znajduje sie z lewej strony drukarki (pod formaterem).
  • #6 3001243
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    hmm... o ile dobrze kojarzę to brak papieru jest sygnalizowany swiecenie pomaranczowej diody. natomiast miganie tej diody hmm nie pamietam jak mi sygnalizowała ale faktycznie kolega wczesniej opisał błąd bebna. czasem potrafi sie ukrecic ten plastikowy element z bebna i zostaje na mechanizmie po prawej stronie, a wtedy nie ma masowania na bebnie miałem tak kilka razy. bywało tez ze ten metalowy czpien sie przyblokował efekt ten sam.
  • #7 3001898
    Kazik
    Spec od drukarek
    Trzpień, bolec doprowadzający masę do bębna jest dopychany sprężynką. Jeśli ulegnie ona zniszczeniu lub zagubieniu można smiało wstawić w to miejsce spreżynkę od długopisu - pasuje prawie idealnie.
  • REKLAMA
  • #8 3032223
    wlod
    Poziom 11  
    Witam.
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, jednak sprawdziłem już chyba wszystko co jest możliwe (tzn. tak mi się zdaje), ale wciąż nie widzi papieru. czujniki, zespół bębna, wchodzący trzpień wydają mi się ok.
    Nie bardzo rozumiem jednak o co chodzi z tym masowaniem bębna, i jakie zadanie ma ten stycznik z prawej strony.
    Dzięki.

Dodano po 26 [minuty]:

Witam.
    Zauważyłem, że migająca pomarańczowa dioda nie sygnalizuje braku papieru, miga wolniej od sygnalizacji braku papieru, niestety nie mam wykazu błędów.
  • #9 3032346
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    lecą varystory na płycie głównej
  • #10 3032371
    wlod
    Poziom 11  
    Dzięki ABLublin, lecz chyba to nie to, przekładałem płytę do sprawnej i wszystko działało.
  • #11 3033203
    Kazik
    Spec od drukarek
    Cytat:
    Nie bardzo rozumiem jednak o co chodzi z tym masowaniem bębna, i jakie zadanie ma ten stycznik z prawej strony.

Ten metalowy trzpień podaje masę na zespół bębna. Wystarczy zasymulowac zamknięcie pokrywy i ten trzpień wysuwa się z białego kółka po prawej strony (patrząc od przodu drukarki). Bierzesz multimetr i mierzysz czy jest przejście miezy np. chassis drukarki i trzpieniem. Powinno być zwarcie. JEśli nie ma to sprawdzasz mechanizm wysuwu trzpienia. Potrafi się uszkodzić sprężynka wypychająca ten trzpień. Pasuje nawet od długopisu :) Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #12 3033460
    printers
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeszcze mała podpowiedź, ale pewnie już to sprawdzałeś. Czy transfer rolka sie kręci, bywało tak że naleciało tam toneru ,spiekała się i nie chciała kręcić.
  • #13 3563056
    wlod
    Poziom 11  
    Dziękuję Wszystkim.
    Temat zakończony, drukarka przeznaczona na części do innych.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1200 sygnalizuje migającą pomarańczową diodą problem z wykrywaniem papieru. Przyczyną może być nie tylko brak papieru, ale także problemy z zespołem bębna, w tym uszkodzony lub zablokowany metalowy trzpień masujący bęben, który jest dociskany sprężynką (często można ją zastąpić sprężynką od długopisu). W drukarce znajdują się trzy czujniki papieru: na wejściu, pod wałkiem transferowym oraz w piecyku, które należy sprawdzić pod kątem poprawnego działania i położenia. Ważne jest również sprawdzenie czujnika zamknięcia klapy, który jest aktywowany przez zespół dźwigni po lewej stronie drukarki. Migająca dioda może wskazywać na brak masowania bębna, co jest związane z kontaktem elektrycznym między trzpieniem a obudową drukarki. Należy zmierzyć ciągłość elektryczną między trzpieniem a chassis oraz sprawdzić mechanizm wysuwu trzpienia i sprężynę. Dodatkowo warto zweryfikować, czy rolka transferowa obraca się swobodnie, gdyż zablokowanie jej przez nagromadzony toner może powodować błędy. Pomimo sprawdzenia płyty głównej i zasilającej na innej drukarce, problem pozostał nierozwiązany, co ostatecznie doprowadziło do decyzji o przeznaczeniu urządzenia na części zamienne.
REKLAMA