logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć całą historię przeglądania z komputera?

Jaaag 08 Wrz 2006 22:32 40657 21
REKLAMA
  • #1 3001439
    Jaaag
    Poziom 11  
    Wiem że to zapytanie jest nie do końca na tym miejscu ale proszę o radę.
    Jak całkowicie usunąć historię odwiedzonych stron? Da się tylko usunąć z historii "dzisiaj" a wcześniejsze zostają w pamięci. Co zrobić żeby po wejściu: HISTORIA > WYSZUKAJ > nie pokazywało się NIC po wpisaniu jakiejkolwiek litery?
  • REKLAMA
  • #2 3001461
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Może kolega odtajniłby nazwę używanej przeglądarki i systemu operacyjnego?
  • REKLAMA
  • #3 3002003
    imaryoosh
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, w właściwościach internetu w zakładce ogólne są fukcje wyczyść historię, usuń pliki cookie, usuń pliki. Można również ustawić czas jak długo przeglądarka ma przechowywać historię.

Tak jak napisał jankolo przydałaby się informacja o systemie i przeglądarce.

Pozdrawiam
  • #4 3004568
    Jaaag
    Poziom 11  
    System:
    Windows XP Professional wersja 2002 dodatek Service Pack 2
    Przeglądarka:
    Internet Explorer

Chodzi o to że jak robię
    NARZĘDZIA>OPCJE INTERNETOWE>USUŃ HISTORIĘ
    a potem NARZĘDZIA>USUŃ PLIKI COOKIE... oraz USUŃ PLIKI... to i tak po wciśnięciu HISTORIA>WYSZUKAJ> ( i jakaś litera ) to wyskoczy lista odwiedzonych stron sprzed jakiegoś czasu, zawierająca z nazwie tą literę.

Nie działa nic co mogłoby pomóc.
  • #5 3004638
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Jest taki program Odkurzacz i tam można ustawić "czyszczenie" historii .
    Pozdrawiam
  • #6 3004675
    imaryoosh
    Poziom 13  
    Polecam zmienić przeglądarkę na FireFox, albo Operę lub Maxtoon, W przegladarkach tych jest bardzo dobry "moduł" czyszczenia historii, listy odwiedzanych stron lub ściągniętych plików, sam używam FireFoxa nikt nie wie co przeglądam na internecie :D. Za każdym razem po wyłączeniu przeglądarki program ten się pyta czy skasować historię, jest to troche mało praktyczne ale bdb działa (opcję ta można ustawić w opcjach.)

Pozdrawiam
  • #7 3004710
    sp4msu
    Poziom 20  
    Na potwierdzenie tego co pisałem .
    Załączniki:
    • Jak usunąć całą historię przeglądania z komputera? odkurzacz szybkie czyszczenie.jpg (63.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3004836
    Jaaag
    Poziom 11  
    Zainstalowałem Odkurzacz, zaznaczona jest opcja usunięcia historii i... nic. Dalej w pamięci jest historia. Da się tylko usunąć historię DZISIAJ a wcześniejsza zostaje, nie ma do niej żadnego dostępu.
    Czeg więc próbować?
  • REKLAMA
  • #9 3004841
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Zajrzyj tutaj:
    C:\Documents and Settings\nazwaprofiluużytkownika\Ustawienia lokalne\Historia
    i usuń znajdujace się tam pliki.
  • #10 3004887
    Jaaag
    Poziom 11  
    Próbowałem w ten sposób. Problem e tym, że tam jest TYKO historia DZISIAJ. Miałem kiedyś innego windowsa i tam było inaczej. Co jest grane? Czyżby nie było sposobu?
  • REKLAMA
  • #11 3004941
    sp4msu
    Poziom 20  
    C:\Documents and Settings\nazwaużytkownika\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer
    A zobacz tutaj .
  • #12 3004954
    Jaaag
    Poziom 11  
    Tutaj też nic... Tylko jakaś tapeta i inne pierdoły nie związane... Ciężka sprawa. Kto da radę rozwiązać problem?
    Pozdrawiam i dziękuje za chęć pomocy.
    Ja nie znam się tak jak co niektórzy więc jeśli macie chwilę to pogrzebcie w kompach i zaradźcie!
  • #13 3005011
    p.mlo
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Prawym klawiszem na pasek Start ->we Właściwości ->zakładka "Menu start"->lewym na dostosuj i później wyczyść
  • #14 3005106
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    podany link przez Jan kolo C:\Documents and Settings\nazwaprofiluużytkownika\Ustawienia lokalne\Historia

po wczesniejszym ustawieniu wyswietlania wszystkich plików i plików systemowych i ukrytych a nastepnie kasujesz wszystkie dni tygodnia jakie sie tam znajduja po wykasowaniu zostanie utworzony nowy pusty plik "dzisiaj" i to wsio.

a moze tobie nie chodzi o historie tylko wyswietlanie adresów w pasku Adres przegladarki ? po wpisaniu jakiejkolwiek literki. a to nie jest historia

wpisz wiec jakis adres który ukaze sie po podaniu jakiejkolwiek literki w szukaj podajac w nazwie pliku *.* a wyswietlany adres w okienko "slowo lub znaczenie w obrebie pliku". Byćmoże znajdziesz plik który przechowuje te informacje.
  • #15 3005819
    Jaaag
    Poziom 11  
    Ani sposób "P.Mlo" ani "Pieron" nie skutkuje.

Jeszcze raz powiem dokładnie o co chodzi.

Klikam w "przyciskach standartowych" na górze HISTORIA obok WYSZUKAJ. Pojawia mi się z lewej strony HISTORIA w któej jest do wyboru PRZEGLĄDAJ i WYSZUKAJ. Daję WYSZUKAJ i wpisuję jakąkolwiek literę, potem WYSZUKAJ TERAZ i wyskakuje mi dłuuuga lista odwiedzonych stron. Niektóe da się usunąć ( prawy i USUŃ ) ale większości nie.

Próbowałem Odkurzaczem, i przez HISTORIĘ w USTAWIENIACH lokalnych - tu jest tylko folder DZISIAJ...
  • #16 3005850
    p.mlo
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    a ty czasem widzisz pliki ukryte? nie wiem czy te pliki są rzeczywiście ukryte
    A poza tym jeśli tak chcesz korzystac z IE to poproś kogoś aby w napisał ci prosty programik np. w delphi który czyści historię co pewien czas, dla zdolniachy to 5 min roboty!

A i jeszcze jedno sprawdź na ile dni ustawiłeś sobie czas plików w historii,
    może na 1?:D
  • #17 3005911
    cmurek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Ja polecam program Easy Cleaner!!! Tam jednym przyciskiem usuniesz nie tylko historię ale i pliki coockie i wiele innych zbednych śmieci w komputerze.
  • #18 3006615
    imaryoosh
    Poziom 13  
    Windows posiada również takie narzędzie jak "Oczyszczanie dysku". Start->programy->akcesoria->narzędzia systemowe->Oczyszczanie dysku.
    Włączasz ten program, wybierasz dysk systemowy i zaznaczasz "tymczasowe pliki internetowe" potem OK. Program powinien je usunąć.

Dalej polecam zmienić sobie przeglądarkę (przynajmniej będą zakładki :D ).
  • #19 3006967
    Jaaag
    Poziom 11  
    Dalej nic.
    Wiem, każdy używa przeglądarki najlepszej dla siebie, jak używam IE ponieważ dzielę komputer z inną osobą i muszę.
    Tak więc dalej interesuje mnie ten problem.
    Spróbowałem wszystkich zalecanych rad - nie pomogły.
    Gdzie szukać tej nieszczęsnej historii?
  • #20 3007364
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jakoś nie wierze, że ręczne usunięcie plików index.dat
    z katalogów i wszystkich podkatalogów
    C:\Documents and Settings\[nazwaprofiluużytkownika]\Ustawienia lokalne\Historia
    nie dało żadnych rezultatów
    czy kolega jest pewien że usuwa te pliki z własnego profilu i czy ma uprawnienia administratora
  • #21 3008160
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Zaloguj sie na konto administratora w trybie awaryjnym ale wlącz wyświetlanie wszystkich plików ale przdewszystkim plików systemowych i ukrytych . Inaczej nic nie zdzialasz i wykasuj wykasuj na wszystkich kontach ale jeśli nawet uda ci się to usunąć to powinieneś jak koledzy radzą zainstalować program do usuwania historii, tymczasowych plików internetowych itp. za pomocą jednego kliknięcia bo po każdej wizycie w internecie bedzie znów ten sam problem. przyluż się troszkę bo też nie wierzę żeby nie szlo.
  • #22 3008715
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    U mnie najlepiej w czyszczeniu dysku ze śmieci tego typu radzi sobie programik Clearprog (http://www.clearprog.de/download.php?id=40).
    Dla przeglądarki IE zaznacz wszyskie pola wyboru.
    Inne programy nie zawsze mi usuwają wpisy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzystający z systemu Windows XP Professional SP2 i przeglądarki Internet Explorer zgłasza problem z całkowitym usunięciem historii przeglądania. Standardowe metody usuwania historii, plików cookie i plików tymczasowych przez opcje przeglądarki nie skutkują, ponieważ po wpisaniu litery w funkcji HISTORIA > WYSZUKAJ nadal pojawia się lista odwiedzonych stron, w tym starsze wpisy, których nie można usunąć. Próby ręcznego usunięcia plików historii z katalogów systemowych (m.in. C:Documents and Settings[profil]Ustawienia lokalneHistoria oraz C:Documents and Settings[profil]Dane aplikacjiMicrosoftInternet Explorer) nie przyniosły efektu, gdyż widoczna jest tylko historia z dnia bieżącego. Zalecano włączenie wyświetlania ukrytych i systemowych plików oraz usuwanie plików index.dat, które przechowują dane historii, jednak problem nadal występuje. Proponowano także użycie programów do czyszczenia systemu i historii, takich jak Odkurzacz, Easy Cleaner, Clearprog oraz narzędzia systemowego Oczyszczanie dysku, które mogą usuwać pliki tymczasowe i historię. Sugerowano również zmianę przeglądarki na Firefox, Operę lub Maxtoon, które oferują bardziej skuteczne mechanizmy czyszczenia historii. Wskazano, że w Internet Explorerze historia może być trudna do całkowitego usunięcia ze względu na sposób przechowywania danych i konieczność posiadania uprawnień administratora oraz korzystania z konta administratora w trybie awaryjnym. Wskazano również, że wpisy pojawiające się podczas wpisywania liter w pasku adresu mogą pochodzić z innych źródeł niż standardowa historia przeglądarki, co komplikuje ich usunięcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA