logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - Jak naprawić skaczący zasięg po aktualizacji softu?

architekt 08 Wrz 2006 22:36 1392 10
REKLAMA
  • #1 3001460
    architekt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich zainteresowanych!!!
    :D

Mam taki problem...

Posiadam siemensa c65(może komuś sie niespodobać) przez przypadek została w nim uruchomiona funkcja "formatowanie" i znikneły wszystkie fajne dodatki jakie do niego sobie ściągnołem + dzwięki , tapety, motywy i inne...
    niewiem co mnie podkusiło ale zamiosłem fona do servisu bo niemiałem czasu przy nim siedzieć i z tego co wiem to wgrali oni chyba od nowa softa.
    wszystko by było fajnie, gdydy nie to że teraz zasięg mi strasznie skacze i wydaje sie na osłabiony.
    Poczytałem troche na elektrodzie i niektórzy twierdzą że to może być przez to że telefon pracuje talko na jednym pasmie częstotliwosci...
    Prosze o pomoc jak to można samemu naprawić.

Z góry serdecznie dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3001560
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    jakby pracował w jednym paśmie to byś w mieście zasięg miał a na wiochał nie alub na odwrót. wgraj sam softa swupem z siemens.pl. najpierw sprawdź jakiego teraz masz *#06# i info masy SW Vers
  • Pomocny post
    #3 3001581
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Hmmm.... Proponuje wejść na www.siemensiak.pl tam na forum w dział FAQ i dowiedzieć się jak przeflashować telefon, fullflash powinien pomóc, polecam filmik pt. AllBugsGold, tam jest cało proces przystępnie wyjaśniony, Potrzebny będzie flash z rozszerzeniem binhttp://www.beinspired.cz/index.php?s=download/firm. Swupy czyli gotowe softy mozesz spróbować wgrywać ale wątpie czy to pomoże, Swupy są np. tutaj: http://www.softgsm.pl/articles.php?lng=pl&pg=851 Jakby była potrzebna jeszcze jakaś pomoc to pisz śmiało, chetnie pomoge ja i pewnie inni takze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3001774
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    "architekt" no właśnie, napisałeś że chyba wgrali softa. nie wiesz co robili. jeżeli robili po tp to może coś z anteną namieszali albo konektorem, nawet przez przypadek. zanieś jeszcze raz i niech poprawią :| jeżeli to jest uciążliwe dla Ciebie. Bo jak sam zaczniesz kombinować to się jorgną i powiedzą że teraz to już po ptokach. nie sprawdzałeś go czy np w słabym zasięgu ma w ogóle jakiś zasięg?
  • #5 3003178
    architekt
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie moim problemem:D

Właśnie sprawdziłem swój IMEI... i coś mnie już sastanawia...
    bo tam są same 0000000000000000!!!
    Już gdzie czytałem że jak sie wgrywa nowego softa to trzeba ustawić stary IMEI.

Niewiem czy to na 100% prawda ale czekam na wasze dalsze opinie.

Ps. Miłego weekendu:D
  • Pomocny post
    #6 3003344
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2087
    Oczywiście, że imei powinien być wpisany ten spod bateri, wogóle jest dziwne, że ten fon Ci działa, bo wygląda teraz, że ma inny imei w otp i inny w epromie. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie ten fon teraz Ci działa no chyba, że ma puste OTP.... ale coś mi tu nie pasuje...
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 3003507
    pawuloo
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    W jakiej sieci masz karte ze ci sygnal skacze
  • #8 3003991
    architekt
    Poziom 11  
    Dziękuje za szybkie odpowiedzi!!!
    Ja mam karte Heyah czyli chodzi na "Erze"

wczesniej miałem zasięg u siebie na fula a teraz jak jestem w domu to mam tylko przy oknie:cry:

...

Właśnie nasuneła mi sie myśl, że gdybym powiedział gościom w tym serwisie GSM żeby przywrócili oryginalnego IMEI to waszym zdaniem siemens będzie działał:?:
    Podejrzewam, że robili fona na szybko i poprostu zapomnieli ustawić oryginalnyIMEI, a że fonik przybadkowo złapał sieć to sie niezastanawiali tylko mi dali i powiedzieli że działa.

Jeszcze bym "WAS" :D prosił o wytłumaczenie tego co może mieć wspólnego nr. IMEI do pracy całego telefonu.

Pozdrawiam "wszystkich" !!!:!::!::!:
  • Pomocny post
    #9 3004039
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2087
    Najprościej rzecz biorąc imei to jak serce telefonu, gdy jest niepoprawny lub zablokowany przez operatora to telefon nie będzie działał.
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3005026
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    najprościej - idź oddaj niech poprawią Ci to co przeoczyli. Nie podejrzewam, że zapomnieli Ci ustawić imei na org tymbardziej w siemensie. też wydaje mi się to bardzo dziwne i podejrzane . poproś o ponowne i porządne wgranie softu...
  • #11 3040080
    architekt
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!!!
    Właśnie dzisiaj dałem tela do ponownego i poprawnego wgrania softu, chłopaki zrobili to sprawnie i szybko, ładnie mnie przeprosili za toniedopatrzenie i oczywiściwe wszystko za darmo.
    Jestem zadowolony!!
    Dziękuje wam wszystkim za udzielone mi rady, dzięki nim byłem jakoś spokojniejszy:)
    Pozdrawiam wszystkich!!!

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Siemens C65 zgłosił problem z niestabilnym zasięgiem po przypadkowym sformatowaniu urządzenia i ponownym wgraniu oprogramowania w serwisie. Po aktualizacji softu zasięg telefonu znacznie się pogorszył, a sprawdzenie IMEI wykazało, że jest on nieprawidłowy (wszystkie zera). Użytkownicy forum zasugerowali, że brak oryginalnego IMEI może powodować problemy z łącznością, gdyż IMEI jest kluczowy dla prawidłowego działania i autoryzacji telefonu w sieci operatora. Rekomendowano samodzielne wgranie oryginalnego softu (fullflash) z odpowiednich źródeł lub ponowne oddanie telefonu do serwisu w celu poprawnego wgrania oprogramowania i przywrócenia oryginalnego IMEI. Po ponownym, poprawnym wgraniu softu w serwisie problem został rozwiązany, a telefon działał prawidłowo. Dyskusja poruszyła także kwestie możliwych uszkodzeń anteny lub złączy podczas serwisu oraz wpływu pracy telefonu na jednym paśmie częstotliwości na zasięg.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA