logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 nie wykrywa aparatu cyfrowego bez sterowników - co zrobić?

Jopek. 08 Wrz 2006 22:38 1643 6
REKLAMA
  • #1 3001470
    Jopek.
    Poziom 11  
    witam mam takie pytanie mam zainstalowanego windowsa xp pro sp2. przerobionego programem nlite i mam taki problem jak podłanczam aparat cyfrowy to woła mi o płyte ze sterownikami od aparatu , a płyty ze sterami nie posiadam i w necie tez szukałem i niema pod xp , a na xp ktory miałem wczesniej zainstalowany nie przerabiany podłanczałem aparat i bez problemu mi go znajdował i instalował.
    Mam taka prosbe jest jakis sposób na to aby działał mi ten aparat bez robienia formatu i wgrywania nie okrojonego wina , bo ten okrojony ładnie mi lata i mało miejsca zajmuje i nie chciał bym robic formatu
    Zgóry Dzięki za pomoc....Pozdro..............
  • REKLAMA
  • #2 3001670
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Nie ma nic za darmo.Jak woła sterowniki to widocznie twoja okrojona wersja ich nie posiada :D Sprubuj jednak znaleść stery do aparatu i po sprawie.Napisz jaki to aparat.
  • REKLAMA
  • #3 3001684
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Wygląda na to że za bardzo go skróciłeś,brakuje plików .inf z informacją o aparacie.Skopiuj od kogoś kto ma pełnego zawartość katalogu INF w katalogu Windows i przekopiuj pliki do swojego systemu.
  • REKLAMA
  • #4 3001747
    Jopek.
    Poziom 11  
    Aparat mam Canon Power Shot A520 szukałem do niego sterów ale są do wina Me i 98 no i do 2000 sp4 a do Xp brak
  • REKLAMA
  • #6 3004361
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego Qbuś, najpierw proszę samemu DOKŁADNIE sprawdzić do jakich systemów są sterowniki na wskazanej przez kolegę stronie. Coś słabo kolega czyta.
  • #7 3004628
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Właśnie parę dni temu podłączałem ten aparat do komputera z WinXP.Wykrywany jest bez problemów,nie potrzeba do tego instalować żadnych sterowników ani aplikacji do zgrywania zdjęć.Uzupełnij brakujące pliki w katalogi INF.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows XP Pro SP2 zmodyfikowanego programem nLite, który po podłączeniu aparatu cyfrowego Canon PowerShot A520 wymaga sterowników, których użytkownik nie posiada. W oryginalnym, pełnym systemie XP aparat był automatycznie wykrywany i instalowany bez problemów. Przyczyną jest brak plików sterowników, zwłaszcza plików .inf w okrojonej wersji systemu. Rozwiązaniem jest uzupełnienie brakujących plików .inf z katalogu INF pełnej instalacji Windows XP lub znalezienie odpowiednich sterowników. Oficjalna strona Canona oferuje sterowniki do starszych systemów (Windows Me, 98, 2000 SP4), ale nie do XP, jednak w praktyce aparat jest wykrywany przez XP bez dodatkowych sterowników. Kluczowe jest przywrócenie pełnej zawartości katalogu INF, co umożliwi automatyczne rozpoznanie urządzenia i instalację sterowników systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA