logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiatka 12 - buczenie przy napełnianiu wodą, co wymienić?

Ruune 12 Wrz 2006 15:16 1842 11
REKLAMA
  • #1 3012469
    Ruune
    Poziom 2  
    Mam problem z Wiatka. Nieznam sie na pralkach, juz przestudiowalem wszystkie tematy zwiazane z Wiatkami i nieznalazłem podobnego problemu. Silnik główny chodzi w obydwie strony, odplyw tez jest ok bo jak naleje recznie wody to odciaga gdy daje program na spust wody. Programator kreci sie i reaguje na wybierane programy.
    Jak włącze i pralka ma nabierac wody to slychac tylko buczenie, woda nie dociera do srodka. Nawet proszku z nie ruszy w szufladzie.
    Jak poradzic sobie z tym problemem? Jak cos trzeba to sa czesci na allegro do takich rupieci tylko co tu wymienic? Czy programator czy moze ten element od ktorego odchodza wezyki do szuflady.
    Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3012482
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Wyczyśc sitko elektrozaworu.Jezeli to niepomoże wymień elektrozawór(jest to część w pralce do kórej przykręcasz węża doplywowego).Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3012553
    Ruune
    Poziom 2  
    Sitko jest czyste, woda ne wezu napewno jest odkrecona. A ten caly elektrozawor nie reaguje, nie wydaje mi sie zeby sie zepsuł bo sklada sie z 3 pojedynczych zaworow, chyba ze wszystkie spaliło jednoczesnie. A byc moze programator nie zalacza tego elektrozaworu bo to on zdaje sie nim steruje.
  • #4 3012556
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Witam
    A czy jak odkręcisz wąż dopływowy to woda leci?Może zamknięty kranik?
  • REKLAMA
  • #5 3012582
    Ruune
    Poziom 2  
    woda z samego wezyka leci :) kranik na 100% odkrecony.
  • REKLAMA
  • #6 3012597
    carma2
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Sprawdź czy do elektrozaworu dochodzi napięcie. Jeżeli dochodzi, to programator można wykluczyć.
  • #7 3012611
    Ruune
    Poziom 2  
    wlasnie o tym myslałem tylko nie mam za bardzo jak sprawdzic bo nie mam miernika, ani nawet probnika. Ile tam ma byc? moze jakas lampke podpiac? :)
  • #8 3012676
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Kolego, wezwij fachowca, bo sobie krzywdę zrobisz. Jak to ile ma być? Przecież pralka nie jest zasilana z akumulatora 12V!!! Na wszystkich głównych podzespołach jest w trakcie ich pracy 230V! Także na elektrozaworze. Nie kombinuj tylko go wymień lub jak nie czujesz się na siłach to jak pisałem wyżej - serwis.
  • #9 3012922
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Jeżeli elektrozawór "buczy" tzn . że jest elektrycznie sprawny i dochodzi napięcie , problem polega na tym że jest uszkodzony mechanicznie wewnątrz ( pordzewiały rdzeń lub uszkodzona sprężynka) .Podzielam zdanie poprzedników żeby go wymienić na sprawny. Powodzenia .
  • #10 3013111
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    A ja też coś tu dorzucę:
    Włącz pralkę na środek programu prania zasadniczego i jeśli od razu zaczną się obroty bębna to szybko wyłącz pralkę bo zrobisz pożar :lol: Jeśli podczas tej próby będzie głucha cisza to patrz na rady powyżej. Jeśli nie -to podpowiemy ;)
  • #11 3013251
    bogdan gruchala
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Ja bym się nie podał rozebrał bym to cholerstwo zalał wd40 jeśli korozja nie zżarła wszystkiego :D
  • #12 3013983
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Kolega w pierwszym poście pisał że elektrozawór buczy(dlatego sugerowałem uszkodzenie elektrozaworu ) nie brałem wogóle pod uwagę uszkodzenia hydrostatu lub zapchania układu ponieważ wtedy niema wirowania ,grzałka włącza się na sucho ipralka nie ciągnie wody a o tym kolega pisząc post nie wspomniał.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Wiatka podczas napełniania wodą wydaje buczenie, ale woda nie wpływa do bębna, a szuflada na proszek nie działa. Silnik i programator działają poprawnie, a odpływ wody jest sprawny. Problem najprawdopodobniej dotyczy elektrozaworu dopływu wody. Sitko elektrozaworu jest czyste, a wąż dopływowy odkręcony i sprawny. Elektrozawór wydaje buczenie, co wskazuje na obecność napięcia i sprawność elektryczną, jednak może być uszkodzony mechanicznie (np. zardzewiały rdzeń lub uszkodzona sprężynka). Zaleca się wymianę elektrozaworu na nowy lub sprawny, gdyż uszkodzenie mechaniczne uniemożliwia przepływ wody. Sprawdzenie napięcia na elektrozaworze wymaga ostrożności ze względu na obecność napięcia 230V. Inne elementy, takie jak programator, są mniej prawdopodobne jako przyczyna problemu. Można również rozważyć zastosowanie preparatu WD-40 w przypadku korozji, ale wymiana elektrozaworu jest najpewniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA