Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    vladimir
    Level 2  
    Товарищи спецы!Попалась мне SUPRA SV T25,со слов владельца был перепад напруги,вылетели пред-ли в БП(БП на трансформаторе и кренках),после замены которых МП работает в норме,все напруги в норме,индикация на дисплее есть,а вот лентотяга не вкл.Двигатель загрузки рычит-снимаю пасик-крутится.Такое чувство ,что сбили програмную шестерню.Почистил
    контакты под програмной шестеренкой,вроде все нормально,а кассету не берет... .Что-бы выставить по меткам л.протягу-не получается,на шестернях под л.тягой,которые на стойках для расправки ленты метки совпадают,а на этих двух меток нет..Может кто имел дело с подобным ап-ом -просьба помочь словом и делом,может у кого схема есть,ведь в слепую шарить не очень то приятно!!!Прошу помощи!Владимир.
    Bocianowski
    Level 13  
    :( chciałem pomóc młodszym kolegom w zrozumieniu powyższego postu, ale jak widać organ dwano nieużywany - zanika :)
    Oto rezultat, po uroczej godzinie zabawy z rosyjskim tekstem:

Koledzy specjaliści! Trafiła do mnie SUPRA SV T25, ze słów właściciela wynika, że był zanik (?) napięcia, wyleciały (??????) w zasilaczu (zasilacz na transformatorze i ??????), po wymianie których MP(?) pracuje w normie, wszystkie napięcia w normie, wskazania na wyświetlaczu są, a winda się nie włącza. Silnik ładowania ryczy - zdjęto pasek - kręci się. Takie wrażenie, że uszkodzony mode-switch (moja interpretacja - w oryginale - zębatka programująca). Przeczyściłem styki pod zębatką prgramującą (mode-switch'em ?), wygląda na w porządku, a kasety nie bierze.

Niestety z następującym fragmentem mam największe kłopoty - może ktoś dotłumaczy?

Sądząc po znacznikach (...................) nie otrzymuje, na zębatkach pod (.........)które są na bolcach do wywijania taśmy (widelcu?) znaczniki zgadzają się, a na tych dwóch znaczników brak. Może ktoś miał do czynienia z podobnym sprzętem - prośba o pomoc poradą i czynem, może ktoś ma schemat, bo szperać po omacku nie jest zbyt przyjemnie. Proszę o pomoc. Vladimir,

Uff... Proszę, pomóżcie koledze ze wschodu. Zwracam się zwłaszcza do :arrow: oldboy'a, chociaż odnoszę wrażenie, że akurat on tego tłumaczenia wcale nie potrzebował :) Chwilowo mam dość;)

Pozdrowienia

:arrow: vladimir jedyne co znalazłem to schemat do elektroniki VCR SUPRA SV T21. Jest tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17528.html
    Jeśli chcesz mogę Ci go przesłać na maila, tylko go podaj :)
    Teraz Ty męcz się z tłumaczeniem :D
    vladimir
    Level 2  
    :roll: Спасибо мужики за ответ и за перевод!Может у кого есть переводчик с русского на польский и на оборот.Вышлите по почте или где есть в интернете,то ссылку на адресс-что-бы можно было общаться с вами!!!
    А сноску о Supre 21 я нашел у вас в поиске...,но не то!?Может кто сталкивался по опыту работы?

Koledzy specjalisci! Trafila do mnie SUPRA SV T25, ze slow wlasciciela wynika, ze byl zanik (?большое напряжение-380 вольт) napiecia, wylecialy (?? предохранители) w zasilaczu (zasilacz na transformatorze i ??????,значит не импульсный блок питания,а собран на трансформаторе и микросхемах КРЕН-7805,7812.....), po wymianie ktorych MP(?модуль питания) pracuje w normie, wszystkie napiecia w normie, wskazania na wyswietlaczu sa, a winda sie nie wlacza. Silnik ladowania ryczy - zdjeto pasek - kreci sie. Takie wrazenie, ze uszkodzony mode-switch (moja interpretacja - w oryginale - zebatka programujaca). Przeczyscilem styki pod zebatka prgramujaca (mode-switch'em ?), wyglada na w porzadku, a kasety nie bierze.

Niestety z nastepujacym fragmentem mam najwieksze klopoty - moze ktos dotlumaczy?

Sadzac po znacznikach (метка на програмном контакторе(zebatka-по вашему)-стрелка-указатель,а сверху одевается програмная шестеренка-поняли?) nie otrzymuje, na zebatkach pod (.........)ktore sa na bolcach do wywijania tasmy (widelcu?) znaczniki zgadzaja sie, a na tych dwoch znacznikow brak. Moze ktos mial do czynienia z podobnym sprzetem - prosba o pomoc porada i czynem, moze ktos ma schemat, bo szperac po omacku nie jest zbyt przyjemnie. Prosze o pomoc. Vladimir,
    Bocianowski
    Level 13  
    :arrow: vladimir słowniki: polsko-rosyjski i rosyjsko-polski masz tu:
    http://slowniki.onet.pl , ale są kiepskie - nie techniczne :( Przykro mi, że schemat z elektrody nie pasuje (cóż, można było się tego spodziewać). Dzięki za sprecyzowanie opisu - przetłumaczę trochę później, niemniej jednak już teraz powinien być dla wszystkich czytelny.

Pozdrowienia
    ElGregor
    Level 22  
    przetłumaczę co vladimir napisał:

Dziękuję za odpowiedź i tłumaczenie. Może ktoś z was ma translator z rosyjskiego na polski i na odwrót. Proszę o wysłanie na maila lub napisanie linka gdzie można znaleźć w internecie, żebym mógł z wami porozmawiać. Schemat SUPRY 21 znalazłem, ale to nie jest to samo co SUPRA 25. Może ktoś z was ma doświadczenie z tym modelem.
    vladimir
    Level 2  
    Мужики!Оказалась сломана шестеренка в кассетоприемнике!Всем спасибо за помощь!!!! :D