logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

system dziesietny na system binarny| jak to się robi:((

monus1 14 Wrz 2006 18:02 5604 6
REKLAMA
  • #1 3020014
    monus1
    Poziom 11  
    witam
    mam takie dosc głupie pytanie ale musze je zadac: cry: bo jest mi to potrzebne
    jak zamienic liczbe z systemu dziesiętnego na system binarny dwujkowy??
    szukalem w necie ale te instrukcje są troche nie jasne i nie potrafie tego zakumac :cry::cry:
    bardzo prosze o pomoc:]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3020130
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Nie udalo mi sie tego odpowiednio spreparowac wiec wysyalm screena
    Załączniki:
    • system dziesietny na system binarny| jak to się robi:(( bin.JPG (21.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3020166
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    monus1 napisał:
    witam
    mam takie dosc głupie pytanie ale musze je zadac: cry: bo jest mi to potrzebne
    jak zamienic liczbe z systemu dziesiętnego na system binarny dwujkowy??
    szukalem w necie ale te instrukcje są troche nie jasne i nie potrafie tego zakumac :cry::cry:
    bardzo prosze o pomoc:]

"Ręcznie":
    Dzielisz liczbę przez 2, jeżeli zostaje reszta to wpisujesz 1, jedeżeli nei ma reszty to wpisujesz 0, i tak aż do końca. W wyniku masz liczbę binarną, jako ostatni masz najstarszy bit.
    Brzmi to może nieco zagmatwanie ale przykład powinien wszysto wyjaśnić:

50  |0
    25  |1
    12  |0
    6   |0
    3   |1
    1   |1

Czyli masz liczbę binarna 110010 ;-).
  • REKLAMA
  • #4 3021191
    GregBa_dysydent
    Poziom 12  
    Witam,
    podaj jaką liczbę zapisaną w Systemie Dziesiętnym chcesz zamienić na zapis binarny, a będzie mi łatwiej to Tobie wytłumaczyć.
    Nie sugeruj się wszystkimi dotąd podanymi odpowiedziami, ponieważ jedna z nich jest nie na temat i wprowadza w błąd.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #6 3021347
    mcarpenter
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Rzecz jest bardzo prosta. System dziesiętny oparty jest na liczbie 10 i tyle potrzebuje cyfr aby zapisać dowolną wartość. Są to liczby od 0 do 9. Zauważ, że począwszy od jedności, a skończywszy na dowolnej wielkości można każdą wartość zapisać potęgami liczby 10 mnożonymi przez cyfry od 0 do 9. Dla przykładu rozpiszę liczbę 10951 w potęgach 10 (pamiętaj, że na każdej pozycji jest potęga 10).
    10951 = 1*(10^4)+0*(10^3)+9*(10^2)+5*(10^1)+1*(10^0)
    Teraz przejdźmy do zapisu binarnego, czyli dwójkowego. Podstawą tego zapisu jest liczba 2. Czyli każdą wartość musimy zapisać potęgami dwójki. Mamy jednak do dyspozycji tylko dwie cyfry 0 i 1. Zatem ta sama wartość będzie wymagać dłuższego "słowa" zapisu. Przykładowo wartość 10951 = 1*(2^13)+0*(2^12)+1*(2^11)+0*(2^10)+1*(2^9)+0*(2^8 )+1*(2^7)+1*(2^6)+0*(2^5)+0*(2^4)+0*(2^3)+1*(2^2)+1*(2^1)+1*(2^0)
    czyli 1010101100011.
    Na prostej liczbie 10 łatwiej to pokazać: 10 = 1*(10^1)+0*(10^0) = 1*(2^3)+1*(2^1)+0*(2^0)= 110
    Myślę, że jak zamienisz parę prostych liczb to zrozumiesz w czym rzecz i będziesz umiał zamieniać nawet duże liczby.
  • #7 3021605
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    GregBa_dysydent napisał:
    Witam,
    podaj jaką liczbę zapisaną w Systemie Dziesiętnym chcesz zamienić na zapis binarny, a będzie mi łatwiej to Tobie wytłumaczyć.
    Nie sugeruj się wszystkimi dotąd podanymi odpowiedziami, ponieważ jedna z nich jest nie na temat i wprowadza w błąd.

Pozdrawiam
    Greg

Nie masz odwagi napisać tu tego co napisałeś do mnie w PW?
    Wyjaśnij więc co takiego jest złego w mojej odpowiedzi?
    Tak przy okazji to zakładanie nowego konta po zbanowaniu poprzedniego jest złamaniem regulaminu, co zostało zgłoszone do moderatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konwersji liczb z systemu dziesiętnego na system binarny (dwójkowy). Podstawowa metoda polega na dzieleniu liczby dziesiętnej przez 2 i zapisywaniu reszty z dzielenia jako kolejnych bitów liczby binarnej, zaczynając od najmłodszego bitu (LSB). Przykład dla liczby 50 pokazuje kolejne dzielenia i reszty, które tworzą wynik binarny 110010. Wyjaśniono również różnicę między systemem dziesiętnym opartym na potęgach 10 a systemem binarnym opartym na potęgach 2, gdzie w zapisie binarnym używa się tylko cyfr 0 i 1. Podano przykład rozpisania liczby 10951 na potęgi dwójki oraz prostszy przykład liczby 10. Wskazano także na dostępne materiały online wyjaśniające system binarny. Dyskusja zawierała prośbę o podanie konkretnej liczby do konwersji dla lepszego zobrazowania metody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA