logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować dane z pliku .bin w Visual Basic?

iNTELL 05 Lip 2003 16:46 1948 9
REKLAMA
  • #1 276774
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Witam, mam następujący problem, chcę w visual basicu napisac aplikacje która dzialala nastepujaco:
    otwieram plik *.bin i wyswitla mi jakas jego czesc, wszystko juz mam tylko ze chyba dane z tego pliku trzebajakos przekonwertowac bo wychodza mi znaczki jakies kwadraciki i inne duperele, czy znaktos moze sposob na konwersje ??
  • REKLAMA
  • #2 276854
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    iNTELL napisał:
    tylko ze chyba dane z tego pliku trzebajakos przekonwertowac bo wychodza mi znaczki jakies kwadraciki i inne duperele, czy znaktos moze sposob na konwersje ??
    Wszystko zalęzy co dalej chcesz robić z tymi danymi. Bo jeśli je przekonwertujesz to już z nimi nic dalej nie zrobisz bo zawsze utracisz kilka "znaczków". Proponuj załadować je najpierw do jakieś tablicy a przy wyświetlaniu na ekranie przekodować je albo do HEX albo znaki inne niż litery zamienić na jakiś znak np na "."
  • REKLAMA
  • #3 276875
    iNTELL
    Poziom 30  
    Chodzi mi o to aby otworzy to w ten sposób jak programy do programowania ukladow. AD 33 F1 itd
  • #4 277034
    iNTELL
    Poziom 30  
    No moze powiem prosciej, chodzi mi o przekonwertowanie pliku bin na hex
  • #5 277061
    elektryk
    Poziom 42  
    iNTELL napisał:
    No moze powiem prosciej, chodzi mi o przekonwertowanie pliku bin na hex
    Chodzi Ci o format pliku HEX czy o wyświetlenie pliku w HEX?
  • REKLAMA
  • #6 277128
    iNTELL
    Poziom 30  
    Chodzi o wyswitlenie pliku, a bardziej o zapisanie przypuscmy adresu #94 przypuscmy w zmiennej KOD.
  • REKLAMA
  • #7 277402
    elektryk
    Poziom 42  
    iNTELL napisał:
    Chodzi o wyswitlenie pliku, a bardziej o zapisanie przypuscmy adresu #94 przypuscmy w zmiennej KOD.
    a w jaki sposób przechowujesz/odczytujesz dane z pliku?
  • #8 277579
    iNTELL
    Poziom 30  
    Jeszcze nie mam zrobionego odczytu pliku ale przypuscmy ze zrobie tak: Open "c:\be3307.bin" For Input As #1.
  • #10 277728
    iNTELL
    Poziom 30  
    Wielkie dzieki za ta stronke, bardzo mnie sie przydala i rozwiazalem swoj problem, program ktory napisze napewno umieszcze na elektrodzie, bedzie to kalkulator kodow do beckera

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu konwersji danych z pliku binarnego (*.bin) w Visual Basic w celu poprawnego wyświetlenia zawartości w formacie czytelnym dla użytkownika, np. w postaci szesnastkowej (HEX). Użytkownik chce napisać aplikację, która otwiera plik binarny i wyświetla jego fragmenty w formacie podobnym do programów do programowania układów scalonych (np. kody w formacie AD 33 F1). Wskazano, że bezpośrednie wyświetlenie danych binarnych powoduje pojawianie się nieczytelnych znaków (kwadraciki, znaki specjalne). Zaproponowano wczytanie danych do tablicy bajtów i konwersję na format HEX lub zastępowanie nieczytelnych znaków symbolem "." podczas wyświetlania. Poruszono kwestie odczytu pliku w Visual Basic, m.in. użycie instrukcji Open z trybem Input. Podano link do przykładowego kodu konwersji bin na HEX, który pomógł rozwiązać problem. W efekcie powstał program-kalkulator kodów do urządzenia Becker, który zostanie udostępniony na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA