logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo AKF-8045RDS - radio odbiera najczęściej w mono

gązo 15 Wrz 2006 20:24 1562 6
REKLAMA
  • #1 3023742
    gązo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam je zamontowane w Skodzie Felicii z fabryczną instalacją radiową. Antena ma zasilanie 12 V. Niestety niezaleznie czy jetsem w pobliżu nadajnika czy na "zadupiu" radio działa w mono (jednak bardzo rzadko "wskakując "w stereo). Kable sprawdziłem, zasilanie anteny też. Proszę o radę. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3023881
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Standardowo w tych radiach pomoże pewnie przelut głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 3038571
    gązo
    Poziom 11  
    Po oględzinach nie znalazłem zimnego lutu. Zastanawia mnie fakt , że radio odbiera czysto, ale w mono (znaczka dostrojenia brak na wyświetlaczu). Czasem przez długi okres czasu odbiera w stereo (super dostrojenie), a potem nagle znowu w mono. Nie ma jakiejś prawidłowości w tej anomalii - pogoda nie ma wpływu ani też inne aspekty.
  • #4 3038615
    zibizibi2a
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    gązo napisał:
    Po oględzinach nie znalazłem zimnego lutu. Zastanawia mnie fakt , że radio odbiera czysto, ale w mono (znaczka dostrojenia brak na wyświetlaczu). Czasem przez długi okres czasu odbiera w stereo (super dostrojenie), a potem nagle znowu w mono. Nie ma jakiejś prawidłowości w tej anomalii - pogoda nie ma wpływu ani też inne aspekty.

Ale co oglądałeś ?? Rozebrałeś głowicę ?? U mnie na serwisie średnio na 20 przypadków problemów z tunerem w daewoo zimne luty w głowicy stanowiły 19 przypadków. Pozatym nie zwsze gołym okiem widać zimny lut. Popraw luty wszystkich cewek i dławików w głowicy i są duże szanse że będzie ok.
    A stacje wyszukuje bezproblemowo w tym czasie co nie może złapać stereo ?
  • REKLAMA
  • #5 3038627
    gązo
    Poziom 11  
    No właśnie wyszukuje bez problemu także zastanawiam się czy to zimny lut.
  • REKLAMA
  • #6 3039675
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Wszyscy Ci radzą to samo a Ty nadal wątpisz,zamiast rozebrać głowicę i poprawić luty cewek.
  • #7 3046482
    zibizibi2a
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    ikar55 napisał:
    Wszyscy Ci radzą to samo a Ty nadal wątpisz,zamiast rozebrać głowicę i poprawić luty cewek.

Dokładnie zacznij od tego nie zabierze ci to więcej niż 20min a nie będziesz się zastanawiał dwa dni czy to zimy lut.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Daewoo AKF-8045RDS zamontowane w Skodzie Felicii z fabryczną instalacją radiową odbiera sygnał FM najczęściej w trybie mono, mimo zasilania anteny 12 V i poprawnego działania wyszukiwania stacji. Problem objawia się brakiem wskazania stereo na wyświetlaczu, a odbiór stereo pojawia się sporadycznie i nieregularnie, niezależnie od warunków atmosferycznych. Wskazano, że najczęstszą przyczyną takich problemów w tunerach Daewoo są zimne luty na głowicy radiowej, które mogą być niewidoczne gołym okiem. Zaleca się rozebranie głowicy i przelutowanie wszystkich cewek oraz dławików, co w większości przypadków rozwiązuje problem odbioru stereo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA