logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

poszukuje SCHEMATU jakiegokolwiek procka (jego wnętrznosc)

farmazon3000 15 Wrz 2006 20:44 1227 7
  • #1 3023812
    farmazon3000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    chodzi o rysunek sciezek ktore miesci w sobie jakis mikroprocesor, bedzie to sluzyc w szkole podstawowej do celow edukacyjnych

w googlach jakos nie bardzo a po angielsku to nawet nie wiem czego szukac
  • #2 3023848
    Electix
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Siemka!

Nie sądzę żebyś znalazł coś takiego, bo struktura układów jest z reguły chroniona przez producentów. Jeżeli starczy Ci schemat blokowy i schemat architektury procesora to znajdziesz je w każdej nocie aplikacyjnej traktującej o procesorze. Chociażby tu:
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/2486S.pdf

Szkoda że jak ja chodziłem do podstawówki to nikt mnie tam takich fajnych rzeczy nie uczył :)

Pozdrawiam !!
  • #3 3023860
    Jasiex
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    cóż to zależy co sie rozumie przez procesor, bo w zasadzie wszystkie układy scalone wyglądają podobnie, różnice wynikają głównie z zastosowanych surowców i procesu technologicznego tutaj również co jest konsekwencją tego co wymieniłem -skalą integracji.

Pamiętam czasy CEMI, w niektorych polskich książkach jakże cennych z lat 80-tych i początku 90-tych można znaleść zdjęcia RTG popularnych wówczas i do dziś jeszcze używanych układów 8255 ale nie tylko.

Jeśli chodzi o strukturę wewnętrzną procesorów jako jednostek przetwarzających to świetne serie artykułów były w czasopiśmie pc kurier -gdzie były kolorowe zdjęcia (choć tak naprawde niewiele na nich widać ze wzgledu na ich rozmiar) wraz z skrótowymi opisami bloków funkcjonalnych i różnic technologicznych.

pytanie czy chcesz jedynie nic nie mówiący obrazek -weź pod uwagę ilość tranzystorów tworzących każdy mały blok funkcyjny, a jest ich bardzo dużo któe składają się na większe (wogóle polecam lektórę pośrednio związaną o układach PLD,CPLD,PLA aby nabrać wyobrażenia o skali).
    Tak więc z takim zdjęciem jest jak z mapą polski wykonaną z dużej odległości np. z księżyca, jest duża generalizacja i można mieć jedynie pogląd że dany kwadracik to jest ALU a ten obok to sterownik szyny itp.
  • #4 3023861
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Poza tym, że zdobycie takiego schematu jest nieosiągalne to chciałeś tym obkleić całą szkołę?
    Schematy blokowe znajdziesz bez problemu np na wikipedii.

Cytat:
    80286
    ukazał się 1 lutego 1982
    zegar:
    6MHz - 0,9 MIPS
    8MHz, 10MHz - 1,5 MIPS
    12.5MHz - 2,66 MIPS
    szyna danych 16 bit
    wbudowana sprzętowa ochrona pamięci w wielozadaniowych systemach operacyjnych
    ilość tranzystorów 134 000 1,5 mikrona
    pamięć adresowalna 16 MB
    3-6 razy szybszy od 8080
    użyty w klonach IBM PC/AT
  • #5 3025647
    farmazon3000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    no wlsanie mi chodzilo o jakis stary procek z czasow kiedy nie byly one az tak rozbudowane i moze ktos udostepnil chociaz kawalek widoku na jego strukture

chodzi mi o to aby pokazac skale skomplikowania urzadzenia wielkosci pudelka od zapalek
  • #7 3025766
    Jasiex
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    "skomplikowane" to pojęcie względne.
    Nie da się jednocześnie pokazać skali tego jak rozbudowanym
    urządzeniem jest układ procesor-a kierując się założeniem że starsze procesory są mniej rozbudowane, bo nie są one aż o tyle mniej rozbudowane aby ludzkie oko mogło dostrzec cokolwiek prócz kolorowych lub szarych kwadracików. Lepiej posłużyć się schematami blokowymi -tutaj już konkretnie zobaczysz czym różnią się modele, co jest wspólne dla starych i nowych modeli, słowem zapoznasz dzieciaki z architekturą poszczególnych modeli. A po co pokazywać kolorowe mozaiki ? czy to do świadomośći młodego człowieka przemówi ? nie lepiej powiedzieć ile tranzystorów mieści procesor i ile składa sie na dany blok funkcjonalny oraz jakie bloki i ile tych bloków występuje? Po za tym warto wspomnieć o pojęciu skali integracji odnośnie ogólnie układów scalonych.
    Wiem żę to może nie ok że na prośbe o zdjęcie dokonuje oceny żę nie ma to wiekszego sensu, ale jednoczesnie jest to prawdą że tak wlasnie jest i m.in. z tego powodu żadko publikuje sie owe zdjęcia struktur.
    Może dla wyobraźni posłuż się Pan układem eprom kasowalnym UV -przez okienko widać matryce komórek, no i opowiedzieć im ile komóreczek jest w układzie danej pojemności. To już coś jak każdy bedzie mógł zobaczyć strukture gołym okiem ew. przez lupę a nie na fotografi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano schematu wewnętrznej struktury mikroprocesora do celów edukacyjnych w szkole podstawowej, najlepiej starszego, prostszego modelu. Uzyskano informację, że szczegółowe schematy ścieżek i tranzystorów są zazwyczaj chronione przez producentów i trudno dostępne. Zamiast tego rekomendowano korzystanie ze schematów blokowych i architektury procesora, które są powszechnie dostępne w notach aplikacyjnych i materiałach edukacyjnych, np. na stronach producentów lub w artykułach technicznych. Przykładowo wskazano dokumentację Atmel oraz artykuły na Tom's Hardware z wizualizacjami struktury procesorów. Podkreślono, że starsze procesory, mimo mniejszej skali integracji, nadal są złożone i lepiej prezentować ich budowę przez schematy blokowe i opisy funkcjonalne niż przez zdjęcia układów scalonych. Zaproponowano także stronę z interaktywnymi schematami blokowymi (pjrc.com), które mogą spełnić edukacyjne potrzeby. Dyskusja zwraca uwagę na pojęcie skali integracji, liczbę tranzystorów i funkcjonalne bloki procesora jako kluczowe elementy do zrozumienia jego budowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA