logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux z dobrą obsługą RTL8180 i pakietów, alternatywa dla Ubuntu?

foraq 15 Wrz 2006 22:37 3825 23
REKLAMA
  • #1 3024254
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    poszukuje Linuxa który bez większych problemów obsłuży mój internet Wi-Fi (karta sieciowa to RTL8180)... Wiem że do Debiana jest duzo pakietów i to by mi pasowało... Jaki ewentualnie system byście mi polecali (tylko nie Mandrive - nie chodzi u mnie, może coś innego od Ubuntu bo już je kiedys miałem:))?? Czy pod Debianem jest problem ze sterownikami do ATI?? Bo pod Ubuntu miałem dość poważny problem...

Reszta sprzętu:
    Athlon 2000+
    768 Ram DDR400
    Seagate 80GB
    radeon 9600
    Asus A7V8X-X

Dodano po 1 [minuty]:

Chciałbym uzywać KDE chyba że polecacie coś innego:)
  • REKLAMA
  • #2 3024365
    mcarpenter
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja ostatnio bawiłem się Auroxem, Knoppixem i Mandrivą - niestety bez skutku. Nie udało mi się uruchomić na nich WiFi z USB. Na WinXp chodzi natomiast bezproblemowo, więc to nie wina karty WiFi lecz systemu. Nie polecam WiFi USB + Linux. Myślę że karta PCI powinna bezproblemowo na Auroxie pójść.
  • REKLAMA
  • #3 3024441
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    ja mam suse, i bez problemu obsługuje d-linka (konfiguracja przez ndiswrappera, ale bez specjalnego kombinowania, na stronie suse jest porządny, łopatologiczny opis jak to zrobić nadający się nawet dla początkujących ;-) )
  • #4 3024491
    maxter_xx
    Poziom 14  
    Ja mam kartę d-link 510 i na ndiswrapperze nie chodzi ona dobrze. Stery do kart z chipsetem rtl8180 są tutaj: http://rtl8180-sa2400.sourceforge.net/
    Jak na razie to tylko w ubuntu 6.06 spotkałem się ze sterownikami do tych kart.
  • #5 3024647
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Spróbuj MEPISA www.mepis.org Świetne distro. Bazuje na Ubuntu, więc posiada doskonałą baze oprogramowania. Domyślne Xy to KDE (mniej pamięciożerne od Gnome, przez co distro jest naprawde szybkie). Widze, że masz takiego Radka, co ja, więc instalacja sterów 3D to kwestia jednego (dosłownie) kliknięcia ->sysetm zrobi wszystko za CIebie. (na starcie działają prawie wszystkie media) Jedyny minus, to to, iż nie ma polskiej wersji. (moża ściągnąć spolszczenie do KDE) Pod Mandrivą mogło CI nie działać, bo ostatnia stablina wersja (2006 Free) jest z ok października 2005roku.
  • #6 3024854
    universum
    Poziom 11  
    Ja miałem kiedyś SUSE i bez problemy obsłużył RTL 8180. Jeśli ci to nie pasuje to Kubuntu lub Aurox albo Slack tylko że bedziesz do instalacji sterownika od sieciówki potrzebował Ndiswrapera.
  • #7 3024999
    charm_spider
    Poziom 22  
    z tego co zauważyłam, to suse radzi sobie nieźle ze sprzętem ;-)
    jeśli chodzi o ndiswrappera, to mój d-link 520+ działa nie gorzej niż przy oryginalnych sterach pod xp, pierwszy raz jak to konfigurowałam (parę lat temu...) zajęło to trochę czasu, ale nie jest skomplikowane, pod nowym suse zajmuje chwilę... tutaj jest opis konfiguracji wifi pod suse, a w dziale artykuły (tej stronki) jest też szczegółowo opisane dla kilku sieciówek, kart graficznych, itp ;-)
  • #8 3026462
    foraq
    Poziom 17  
    Kurde, dzieki wielkie:) Niespodziewałem sie takiego zainteresowania tematem:)

SUSE wydaje mi się takim ogromnym kombajnem, który prędkością działania nie poraża (tak mi się wydaje przynajmniej:)). Spróbuje może kUbuntu - w pażdzierniku wyjdzie nowa wersja:)

Dodano po 3 [minuty]:

maxter_xx napisał:
    Ja mam kartę d-link 510 i na ndiswrapperze nie chodzi ona dobrze. Stery do kart z chipsetem rtl8180 są tutaj: http://rtl8180-sa2400.sourceforge.net/
    Jak na razie to tylko w ubuntu 6.06 spotkałem się ze sterownikami do tych kart.

czyli Ubuntu 6.06 ma już wbudowane stery do RTL8180??

A czy w Ubuntu 6.06 są też stery do ATI??

Pod Linuxem chciałbym też uruchomić Fallouta1, 2 oraz Tacticsa. czy WINE da sobie z nimi radę, także z sejwami??:)
  • #9 3026508
    charm_spider
    Poziom 22  
    foraq napisał:
    SUSE wydaje mi się takim ogromnym kombajnem, który prędkością działania nie poraża (tak mi się wydaje przynajmniej:)).

nie przekonuję do żadnej dystrybucji, ale generalnie suse całkiem nieźle znosi "kuracje odchudzające", u mnie działa bardzo szybko i sprawnie, tzn nie uruchamia sie błyskawicznie, ale działa szybko, a to jest dla mnie ważniejsze... ;-)
  • #10 3026510
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, Fallout, Fallout 2, Tactics. Więc powinny działać bardzo dobrze, w razie problemów niech kolega poczyta komentarze, w ostateczności poradzi sobie na pewno Cedega.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #11 3026835
    foraq
    Poziom 17  
    OK. Czytałem komentarze - powinno chodzić, chociaż czasami jest coś nie tak;) Może z wersją CD Projekt sobie poradzi:)

A jest coś takiego jak WINE X?? (z obsługą DirectX)??

Cedega jest napewno dużo lepsza od Wine, ale problem w tym, że jest płatna:(

Cytat:
    nie przekonuję do żadnej dystrybucji, ale generalnie suse całkiem nieźle znosi "kuracje odchudzające", u mnie działa bardzo szybko i sprawnie, tzn nie uruchamia sie błyskawicznie, ale działa szybko, a to jest dla mnie ważniejsze...

Co masz na myśli przez kuracje odchudzającą??:) Jakie środowisko??
  • #12 3026854
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, Wine dąży do obsługi DirectX i ma ją już całkiem niezłą, WineX przerodziło się właśnie w Cedegę. Cedega ma demo czasowe, ponadto może kolega skompilować ją z CVS i mieć za darmo - ale z tego co wiem, nie będzie działać obsługa zabezpieczeń i często aby gry zadziałały konieczny będzie crack.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #13 3026920
    maxter_xx
    Poziom 14  
    Cytat:
    czyli Ubuntu 6.06 ma już wbudowane stery do RTL8180??

Tak. Ubuntu od razu wykryje tego typu karty.
    Co do sterów to nie będzie 3D od razu. Trzeba doinstalować:

albo:
    apt-get install ati-glx

albo:

apt-get install f...

Nie pamiętam dokładnie. Zawsze można skorzystać z programu Synaptic (przyjazne zarządzanie pakietami).

Pozdrawiam
  • #14 3027109
    foraq
    Poziom 17  
    dzieki MAXTER_XX. Słyszałem że zainstalowanie sterów do ATI pod Ubuntu to dość duzy problem;) A z tego wychodzi że łatwizna;)

Co do RTL8180 to stery zostaną zainstalowane juz podczas instalacji Ubuntu? Czy dopiero po instalacji będzie chciał coś ściągać z sieci (byłoby to nielogiczne bo przecież brak sterów do karty to brak neta;))??

Cytat:
    Witam, Wine dąży do obsługi DirectX i ma ją już całkiem niezłą, WineX przerodziło się właśnie w Cedegę. Cedega ma demo czasowe, ponadto może kolega skompilować ją z CVS i mieć za darmo - ale z tego co wiem, nie będzie działać obsługa zabezpieczeń i często aby gry zadziałały konieczny będzie (nielegalny dodatek).

Demo czasowe to jakoś niebardzo mi odpowiada... Co do kompilacji z CVS to nie mam zielonego pojęcia więc... Czy mówisz o tym, że potrzebny byłby crack czy masz na mysli co innego;)??

Skoro WINE ma jakąś obsługę DirectX to w takim razie jaki jest sens płatnej CEDEGI??
  • #15 3027123
    _Damian_
    Poziom 21  
    foraq napisał:

A czy w Ubuntu 6.06 są też stery do ATI??

Pod Linuxem chciałbym też uruchomić Fallouta1, 2 oraz Tacticsa. czy WINE da sobie z nimi radę, także z sejwami??:)

Akurat te gry chodzą bez problemów. Wiem bo mam je zainstalowane pod Mepisem. http://liflg.org/?catid=7 Tutaj masz duzo instalatorów pod Linuxa (m.in. do F1, F2 i FT) Ściągasz plik *.bin, uruchamiasz i instalujesz tak, jak pod windowsem. Z directX wine też dobrze sobie radzi. Gram po sieci w Medal Of Honor, wcześniej miałem COD i Sldier of Fortune 2. Oczywiście wcześniej należy zainstalować stery 3d.
  • #16 3027193
    foraq
    Poziom 17  
    Tytlko nie rozumiem co tak właściwie znajduje się na tej stronce... Są tam pliki *.run. Jeżlei mam Fallouta PL a tam jest tylko ENG. Co to właściwie jest skoro ma tylko 2,83MB (Fallout 1)??

Czy to jest tak (??):
    1. instaluje Wine
    2. ściągam ten plik (niezależnie od wersji jaką mam [ja mam PL a tam jest tylko ENG])
    3. umieszczam płyte w napędzie
    4. odpalam instalator klikając na niego, instaluje, i gra chodzi normalnie??

Bo co do obsługi WINE to sie chociaż mniej więcej orientuje ale o takiej metodzie nie słyszałem...;)

Tak więc do czego te instalatory są potrzebne??
  • #17 3027242
    _Damian_
    Poziom 21  
    Jeżeli masz juz wine, to:
    Ściągasz pilk run, uruchamiasz. Wyskakuje Ci normalne okno instalatora. Wrzucasz płytkę i sie instaluje. I tyle. Więcej zabawy było z FT, bo instalator jest przystosowany do wersji 3cd, a ja mam na dvd.
  • #18 3027286
    foraq
    Poziom 17  
    Ale czy może byc instalator do wersji ENG skoro ja mam PL (wersja z CLICKa;)) Tam jest jakis inny układ plików na płycie niz te na orginalnym CD z Falloutem... Instalator staruje tylko z menu odpalanego automatycznie po włożeniu płyty (oczywiście w WIN...). W tej sytuacji to bedzie raczej problem...

Dodano po 29 [minuty]:

A jaki jest najlepszy klient Torrent pod Linuxa?? Na windowsie używałem BitCometa a odpowiednika pod Linuxa nie znam...
  • #19 3027488
    _Damian_
    Poziom 21  
    To zrób tak, jak ja z Tallout Tacticsem. Zainstaluj gre w opcji "full" (w windowsie oczywiście) i przegraj zainstalowany katalog do linuxa. Bedzie działać na 100%. Wiem, bo też mam Fallouta z Clicka (1 i 2 za piećpiędziesiąt ;) )

Do Torrentów uzywam kTorrent (powinien być zainstalowany razemz KDE)
  • #20 3029958
    foraq
    Poziom 17  
    Mam zainstalowane na FULL:) Czyli najlepiej nagrać te wszystkie foldery (F1, F2, Tactics) na płytkę DVD i potem skopiować w Linuxie na twardziela i odpalać przez WINE plik uruchamiający EXE?? Ale czy te gry nie są powiązane z jakimiś innymi katalogami poza Program Files?? Czyli nawet nie trzeba instalować?? Bo kopiowanie folderów wydaje mi się zbyt proste;)

Mam jeszcze jedno pytanie co do RTL8180. Kiedy bedę mógł skonfigurować kartę?? Po zainstalowaniu systemu czy w trakcie?? (jakby był net to pobrałby sobie dodtakowe spolszczenie...). A jak po to gdzie to znaleźć?? Chyba nie przez terminal??
  • #21 3030540
    _Damian_
    Poziom 21  
    Przed chwilą uruchomiłem ubuntu i sprawdziłem FT (mam wersje po Polsku). Działa bez problemów. Wystarczy przegrać. (nawet nie instalowałem sterów ATI) Pograłem sobie również w Gran Turismo 2 przez emulator PSXa :) (aha FT wymaga patcha NO CD)
  • #22 3033354
    foraq
    Poziom 17  
    No to super:) Ciekawe jak to sie ma do innych gier...

na sterach ATI chyba lepiej by jednak chodziło - FT ma antyalising, itp.

Pod WIN też używam NO CD bo po co mam co chwilę płyty szukać jak mam full instalację...
  • REKLAMA
  • #23 3069189
    foraq
    Poziom 17  
    Mam wielkie pytanie:) Czy lepiej zainstalować już teraz kUbuntu 6.06 LTS (Long term support) (mam na płytce od Canonical;)) czy poczekać na premierę wersji kUbuntu Edgy Eft 6.10??

Windows mi się już dość ostro sypie i niedługo format będzie więc pytam...:)

Napiszcie bo mam dylemat;)
  • #24 3072720
    foraq
    Poziom 17  
    Nie chce zakładać nowego tematu dlatego miłoby było uzyskać odpowiedź...:)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dystrybucji Linuksa z dobrą obsługą karty Wi-Fi RTL8180 oraz pakietów, jako alternatywy dla Ubuntu i Mandrivy. Karta RTL8180 jest obsługiwana natywnie w Ubuntu 6.06, choć czasem wymaga doinstalowania sterowników, np. ati-glx dla kart ATI Radeon 9600. Debian jest polecany ze względu na bogatą bazę pakietów, ale użytkownicy sugerują także MEPIS (bazujący na Ubuntu z domyślnym KDE), SUSE (dobrze radzi sobie z RTL8180 i sterownikami ATI, często z użyciem ndiswrappera) oraz kUbuntu. Problemy ze sterownikami ATI pod Ubuntu można rozwiązać przez doinstalowanie odpowiednich pakietów. Do konfiguracji karty RTL8180 często używa się ndiswrappera, choć Ubuntu 6.06 ma już wbudowane sterowniki. W kwestii gier Windowsowych (Fallout 1, 2, Tactics) pod Linuksem, Wine radzi sobie dobrze z obsługą DirectX, a Cedega (płatna wersja WineX) oferuje lepszą kompatybilność, choć z ograniczeniami demo i koniecznością cracków. Gry można instalować przez specjalne instalatory *.run lub kopiować z Windowsa na Linuksa i uruchamiać przez Wine. Do pobierania torrentów polecany jest klient kTorrent, dostępny w KDE. Dyskusja poruszała także kwestie wyboru między kUbuntu 6.06 LTS a nadchodzącą wersją 6.10 Edgy Eft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA