logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 gubi zasięg po zdjęciu simlocka - co zrobić?

asiek-120 18 Wrz 2006 14:46 1427 8
REKLAMA
  • #1 3031990
    asiek-120
    Poziom 11  
    Mam Nokię 6100. Zdjąłem z niej simlock za pomocą kodów wygenerowanych na jednej ze stron www Telefon miał locka na IDEĘ.
    Obecnie jest w nim karta HEYAH i pojawił się problem ponieważ telefon zaczął gubić zasięg (jeżeli zakrywa się górną część telefonu ręką i przykłada ciała). Na karcie z Idei wszystko jest ok na karcie Sami-Swoi gubi ale nie tak bardzo jak na karcie HEYAH.
    Mieszkam w dużym mieście więc nie jest to raczej wina słabego zasięgu.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy jak wgram nowy soft to problem zniknie?
    2. Czy jest to wina operatora danej sieci?
    3. Czy normalne jest ze podczas inicjowania połączenia na HEYAH i Sami- Swoi pojawia się w lewym górnym rogu otworzona kłudka?
  • REKLAMA
  • #2 3032499
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    po sofcie raczej nie minie.
    operatorzy mają różne nadajniki więc naturalne że to ma wpływ.
  • REKLAMA
  • #3 3032529
    kca
    Poziom 11  
    tez miałem kiedys 6100 i nieraz tez zmikał zasieg ale u mnie to raczej była wina madmiernej zywotnosci tel :D wiec moze upadł Ci kiedys i to dlatego. Soft moze tego problemu nie zmienic bo koncówka mocy mogła sie uszkodzic

Dodano po 1 [minuty]:

a codo tej kłutki to tez o ile sobie przypominam wyswietlałą mi sie
  • #4 3032692
    tedlep
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    robilem ostatnio 2x6100 jeden brak zasiegu, drugi gubil, wanna + HA pomogl, na poczatek proponuje to samo
  • #5 3032976
    lackyluck
    Poziom 21  
    upp wymien bo podejrzewam ze po zgięciu telefonu spadają kreski - od upadku zrobił się zimny lut
  • REKLAMA
  • #6 3033013
    asiek-120
    Poziom 11  
    tedlep napisał:
    robilem ostatnio 2x6100 jeden brak zasiegu, drugi gubil, wanna + HA pomogl, na poczatek proponuje to samo

a mogę wiedziec co to dokladnie jest ? Ja jestem laik w telefonach.
    Zaznaczam ze na karcie z IDEI wszystko jest w porządku.

Dodano po 8 [minuty]:

lackyluck - po zgięciu telefonu kreski nie spadają, tylko podczas zasonięcia go ręką.

Telefon nie byl nadmiernie używany. Od nowości praktycznie byl tylko wykorzystywany do grania w gierki. Fakt faktem, że kilka upadków ma za sobą ale wcześniej (przed zdjeciem locka) nie zauważyłem żeby zasięg gubił.

A może ktoś z was jest z Wrocławia i moze osobiscie bym mógł podejsc z telefonem zeby go zrobić.
  • #7 3033502
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    simlock nie ma nic do rzeczy.
    wanna+HA to skróty od mycia w wanience ultradzwiękowej i grzania stacją na gorące powietrze.

a to że spada po zasłonięciu ręką to rzecz normalna i każda komórka tak ma
  • REKLAMA
  • #8 3033860
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    Cytat:
    Zaznaczam ze na karcie z IDEI wszystko jest w porządku.
    a więc problem jest na paśmie GSM raczej.Jeśli nie ma śladów wilgoci to nie widzę potrzeby kąpieli w wanie ..co najwyżej przeczyścić złącze systemowe...co innego HA czyli przelutowanie toru radiowego.Jak to nie pomoże to diplexer,PA i ew filtry od 900 MHz..
  • #9 3038432
    asiek-120
    Poziom 11  
    To co mam zrobić z tym telefonem?
    Pójść do serwisu i powiedziec co go boli?
    I czy każdy serwis bedzie wiedzial jak go naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6100 po zdjęciu simlocka z operatora IDEIA i użyciu karty HEYAH zaczęła gubić zasięg, szczególnie gdy górna część telefonu jest zasłonięta ręką lub ciałem. Problem nie występuje na karcie IDEIA, a na karcie Sami-Swoi zasięg jest gorszy, lecz nie tak bardzo jak na HEYAH. W dużym mieście zasięg powinien być stabilny, więc przyczyna może leżeć w uszkodzeniu sprzętowym, np. zimnym lutem lub uszkodzeniu końcówki mocy, zwłaszcza po upadkach telefonu. Soft raczej nie rozwiąże problemu. Pojawiająca się podczas inicjowania połączenia otwarta kłódka to normalny wskaźnik. Zalecane jest czyszczenie złącza systemowego, ewentualne przelutowanie toru radiowego (HA) oraz mycie w wanience ultradźwiękowej (wanna). Jeśli to nie pomoże, konieczna może być wymiana diplexera, wzmacniacza mocy (PA) lub filtrów GSM 900 MHz. Wskazane jest skonsultowanie się z serwisem specjalizującym się w naprawach telefonów Nokia 6100, który zna się na problemach z modułem radiowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA