logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nordmende 2436 na procu SMD HD44860A18. Jak zaprogramowac?

waco 19 Wrz 2006 00:14 1280 6
REKLAMA
  • #1 3034041
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    W TV są zaprogramowane jakieś stacje TV, a istnieje potrzeba zaprogramowania innych. Naciskam przycisk C, w pisuje kanał, pojawia się stacja i po przycisnięciu i trzymaniu programu w pilocie ginie - nie zapamiętuje jej.
    Jest to starszy TV- taki z BU806 w zasilaczu z transformatorem sieciowym.
  • REKLAMA
  • #2 3034055
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Bateria przy procku sprawna?
  • REKLAMA
  • #4 3034690
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Witam
    też się dołaczam do problemu bo miałem nordmende i tez niedało sie zapamietać żadnej stacji. po wymianie bateri gdyż była uszkodzona TV zaczął sie zatrzymywac na stacjach ale zapisu do pamieci niedało sie zrealizowac. TV poszdł już na śmietnik bo padł kinol ale jestem ciekaw jak sobie z tym poradzić a w szczególnosci jak niema sie oryginalnego pilota
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3034741
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Pilot jest potrzebny, żeby wpisać nr programu. Najłatwiej, jak pamiętam, zaprogramować korzystając z klawiatury lokalnej (strzałka). Po znalezieniu stacji i ew. użyciu FT trzeba nadusić i przytrzymać (chyba) nr programu z pilota w czasie gdy mruga (lub ciągle świeci - nie pamiętam) dodatkowa kropka na wyświetlaczu. Strojenie wyłącznie z pilota jest możliwe, ale chyba troszkę bardziej skomplikowane.
  • REKLAMA
  • #6 3035032
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Ja to sobie zapisałem tak:

Programowanie tunera (wpisanie do pamięci):
    - znaleźć właściwą 'stację',
    - dopóki mruga kropka przy numerze kanału, wcisnąć (i trzymać) nr programu, na którym ma być zapamiętana 'stacja' - puścić, gdy kropka zgaśnie i zaświeci się nr programu na wyświetlaczu.
    Programy 2-cyfr.: pstrykać [0] do uzyskania właściwej pozycji dziesiętnej (1_, 2_, 3_), a teraz wcisnąć i trzymać klawisz jednostek.

Analogicznie - zapamiętanie nastaw normalizacyjnych.

Gdyby ten sposób nie zadziałał, to sprawdź, czy w klawiaturze lokalnej (w odbiorniku) jest klawisz [S] - Store.
  • #7 3037783
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    A tego nie próbowałem przytrzymać przycisku tylko ze ja z klawiatury lokalnei jnie mogłem zapamietać nastawy ale watro wiedzieć mozę mi sie jeszcze trafi taki paść lub podobny z takim sposobem programowania. Dzikię Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Nordmende 2436 z procesorem SMD HD44860A18 oraz zasilaczem BU806 z transformatorem sieciowym występuje problem z zapamiętywaniem nowych stacji TV. Próba programowania kanałów za pomocą przycisku C i pilota nie skutkuje trwałym zapisem. W urządzeniu znajduje się akumulator VARTA 2,4V, który przy wyłączonym TV ma napięcie 2,7V i nie wykazuje wycieków. Programowanie stacji wymaga użycia pilota oraz lokalnej klawiatury odbiornika. Procedura polega na znalezieniu stacji, a następnie wciśnięciu i przytrzymaniu numeru programu na pilocie podczas migania kropki przy numerze kanału na wyświetlaczu, aż kropka zgaśnie i pojawi się numer programu. Dla programów dwucyfrowych należy najpierw ustawić cyfrę dziesiątek przyciskiem [0], a następnie przytrzymać cyfrę jednostek. W przypadku braku efektu warto sprawdzić obecność klawisza Store na klawiaturze lokalnej. Problem z zapamiętywaniem stacji może wynikać z uszkodzonego akumulatora lub konieczności stosowania oryginalnego pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA